REKLAMI GEÇ

Yılda 15 milyar dolar havaya gidiyor

Yılda 15 milyar dolar havaya gidiyor

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Öztürk, sigaranın sağlığa zarar verdiği gibi ekonomiye de zarar verdiğini açıkladı. Öztürk ”Ülkemizde sigara içen 25 milyon kişi günde 40 milyon dolar, yılda ise 15 milyar dolar sigaraya para harcıyor” dedi.

/ DENİZLİHABER / 9 Şubat 2012 Perşembe, 09:00

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Öztürk, sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolunun sigarayı tamamen bırakmak olduğunu belirterek, sigara kullanan tüm Denizli halkını Sigara Bırakma Merkezi’nde tedavi olmaya davet etti. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Uz. Dr. Berna Öztürk, dünyada her yıl 5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle, Türkiye’de ise her yıl 110 bin kişinin sigara yüzünden yaşamını yitirdiğini söyledi. Uz. Dr. Berna Öztürk “Dünyada 1 milyardan fazla kişi sigara içmektedir. Her yıl dünyada 5 milyon kişi sigara içtiği için ve 1 milyon kişi de sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Ve Türkiyede ise 24-25 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde sigara içen 25 milyon kişi günde 40 milyon dolar, yılda ise 15 milyar dolar sigaraya para harcıyor. Ayrıca sigara nedeniyle gelişen hastalıklar nedeniyle de 3 milyar dolar yıllık sağlık harcamaları tutuyor. Toplamda harcanan 18 milyar dolar sağlık bakanlığının bütçesinin tam 6 katıdır. Bu durum olayın çok ciddi bir durum olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

Sigaranın zararlarının saymak ile bitmediğini belirten Uz. Dr. Berna Öztürk şunları söyledi; “Akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin yüzde 90’ı sigaraya bağlıdır. Sigara akciğer dokusunun ve havayollarının harap olmasına sebep olur. Kalp ritmini hızlandıran sigara, kırmızı kan hücrelerine yüksek oranda karbonmonoksit bağlanmasına sebep olarak dokulara oksijen gitmesini engelliyor ve vücuttaki damar duvarlarının zarar görmesine neden oluyor. Ve kalp krizi, inme ve bacak kangreni riskini arttırıyor. Ayrıca ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserleri, sigara içenlerde daha fazla görülür. Sigara, sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, kronik bronşit ve KOAH’a sebep olur. Sigaranın cilt üzerinde de zararlı etkileri vardır. Cilt kuruluğuna neden olur, kırışıklıkları artırır, saçların dökülmesine sebep olur. Akciğer kanseri kadınlarda nedeni sigara olan ölümlerin en başında gelmektedir. Sigara içen kadınlarda rahim ağzı kanseri ve osteoporoz gelişme riski sigara içmeyen kadınlara oranla daha fazladır. Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık; kadınlarda ise düşük yapma, erken doğum, ölü doğum, doğuştan sakatlık ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riski artar. Sigara içmeyip sigara dumanına maruz kalanlarda da benzer sağlık problemleri ortaya çıkar. Özellikle küçük çocuklarda akciğer gelişimi zarar görür, astım olma riski artar”

Uz. Dr. Berna Öztürk, sigaranın dünyanın ve insanlığın bir numaralı düşmanı olduğunu söyledi ve sigarayı bırakmak isteyenleri Sigara Bırakma Merkezi’ne davet etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı