REKLAMI GEÇ

BEYAĞAÇ’TA YAĞLI GÜREŞ HEYECANI

BEYAĞAÇ’TA YAĞLI GÜREŞ HEYECANI

Kırkpınar’da üst üste üç kez birincilik kürsüsüne çıkan ve altın kemerin ebedi sahibi olan Hüseyin Çokal adına, Beyağaç Belediyesince, bu yıl ikinci kez düzenlenen, Beyağaç Belediyesi Hüseyin Çokal Yağlı Pehlivan Güreşleri, 29 Mayıs Pazar günü yapılacak.

/ DENİZLİHABER / 27 Mayıs 2011 Cuma, 16:03

Geçen yıl ilki düzenlenen, Beyağaç Belediyesi Hüseyin Çokal Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin tanıtım toplantısı, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yapıldı. Kırkpınar’da, 1982-1983 ve 1984’de başpehlivan olan ve altın kemerin ebedi sahibi olan Hüseyin Çokal adına düzenlenen yağlı güreşlerle ilgili basın toplantısına, Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay ve ‘altın kemer’ sahibi Hüseyin Çokal katıldı.

“ATA SPORUMUZA SAHİP ÇIKMAK İSTEDİK”
Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay, Beyağaç’ın sahip olduğu doğal güzellikleri ve değerleri etkin bir şekilde tanıtmak için düzenledikleri Beyağaç Belediyesi Hüseyin Çokal Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin asıl amacının, ata sporumuz güreşe sahip çıkarak, gençlere bu spor dalını sevdirmek olduğunu söyledi. Akçay, “Yöre insanımızın çok sevdiği bu spor dalının, yılda bir kez de olsa güreş severler tarafından izlenmesini sağlamak ve Kırkpınar Altın Kemer Sahibi Başpehlivan Hüseyin Çokal isminin yaşatılmasını sağlamaktır. İlçemizin bağrından çıkarmış olduğu, Hüseyin Çokal’ın adının verildiği bu güreş organizasyonunun birincisi geçen yıl yapılmış ve halkımız tarafından büyük ilgi görmüştü” dedi.

ALAN, DÜZENLENDİ
Akçay, yağlı güreşlerin bu sene de yapılması için halktan çok talep aldıklarını belirterek, “Yağlı pehlivan güreşlerinin yapıldığı alan, Beyağaç Belediyesi Hüseyin Çokal Er Meydanı, olarak belediyemizin kendi personeli ve imkanlarıyla bu yıl yeniden düzenlendi. Bu alan sadece yağlı pehlivan güreşleri için değil, diğer kültürel ve sportif faaliyetlerde de kullanılabilecek” diye konuştu.

“GÜREŞ TUTULMAYAN DÜĞÜN, DÜĞÜNDEN SAYILMAZDI”
Başpehlivan Hüseyin Çokal, Türk güreşinde yeni Hüseyin Çokalların ortaya çıkması ve ata sporu güreşin yaşatılması için yağlı güreş organizasyonlarının devam etmesi gerektiğini söyledi. Beyağaç ve köylerindeki düğünlerde, eskiden yağlı güreş yapıldığını ve bu spor dalında çok yörede çok sayıda yetenekli sporcu olduğunu belirten Hüseyin Çokal, “Güreş tutulmayan düğün, düğünden sayılmazdı. Kırkpınar ve minderlerde başarılı olan birçok güreşçi böyle ortaya çıktı. Yetenekli gençlerin keşfedilmesi için güreşe herkesin sahip çıkması ve destek vermesi gerekir” dedi.

“ATA SPORUMUZ YOZLAŞTIRILDI”
Tarihi Kırkpınar Güreşleri ile ilgili değerlendirme de yapan Çokal, burada puanlama sisteminin kaldırılması gerektiğini söyledi. Kırkpınar Güreşlerine eskiye oranla daha çok katılım olduğunu ancak puanlama sisteminin ata sporu yağlı güreşi yozlaştırdığını belirten Çokal, “Ata sporumuz yozlaştırıldı. Minderci güreşçiler, ayakta güreşiyor. 35-40 dakika dayandıktan sonra puanlamayı bekliyor ve daha sonra da fırsatını buldu mu dalıp puanını alıyor. Kıran kırana mücadele yapılabilmesi için eskiye dönülmeli” dedi.

29 MAYIS’TA YAPILACAK
Beyağaç Belediyesi Hüseyin Çokal Er Meydanı’nda, 29 Mayıs Pazar günü, saat 11.00’de başlayacak olan Beyağaç Belediyesi Hüseyin Çokal Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin ikincisine, 200 civarında sporcunun katılması bekleniyor. Geçen yıl 170 sporcunun katıldığı etkinliğe, bu sene Manisa, Burdur, Muğla, Antalya ve Denizli’den katılım olacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı