REKLAMI GEÇ

Denizli Vakası yıllar sonra yeniden akademinin gündeminde

Denizli Vakası yıllar sonra yeniden akademinin gündeminde

Denizli’de önemli kültür çalışmaları yapan Cafer Sadık Abalıoğlu Vakfı; tarihe, ‘Denizli Vakası’ olarak geçen Demirci Mehmet Efe baskınını 100 yıl sonra akademik boyutta yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar o günleri yeniden değerlendirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Mart 2020 Perşembe, 11:09

Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü, Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı ile PAÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Denizli Vakası” panelinde Kuva-yı Milliye Dönemi’nin tartışmalı olaylarından biri olan Demirci Mehmet Efe’nin Denizli Baskını Vakası akademisyenler ve araştırmacılar tarafından ele alındı.
Denizli Vakası paneli Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi Hierapolis Konferans Salonu’nda yapıldı.

AKADEMİSYENLER VE YAZARLAR
Panelin yöneticiliğini PAÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Ercan Haytoğlu yaparken, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Akça, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğr. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Günver Güneş, Araştırmacı-Yazar Hanri Benazus ve csa Vakfı tarafından yayınlanan Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Gökmen konuşmacı olarak katıldı.

100 YIL SONRA ELE ALINMASI ÖNEMLİ
Panelin açılış konuşmasını Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Ali Abalıoğlu yaptı. Konuşmasında paneli düzenlemelerindeki amaca değinen Abalıoğlu, 100 yıl sonra bir kurum çatısı altında bu konunun ele alınacak olmasının önemine değindi.

DEMİRCİ MEHMET EFE, KUVAYI MİLLİYE İÇİN ASKER TOPLUYORDU
Panelin ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Bayram Akça Denizli Vakası Olayı’na kadar yaşanan Kuvayı Milliye Hareketini ele aldı. Kuvayı Milliye’nin içinde askerlerle birlikte efe ve zeybeklerden oluşan sivil güçlerin de bulunduğunu belirten Akça, “Millî Mücadele Dönemi’nde Kuvayı Milliye’ye katılan efeler bölgelerini düşman işgalinden korudular. Demirci Mehmet Efe de Aydın bölgesinde gönüllü olarak asker topluyordu” dedi.

VATAN SAVUNMASI İLE HUKUK DIŞI DURUM, AYRILMALI
Dr. Öğr. Üyesi Günver Güneş, Denizli Vakası Olayı’nın geniş kapsamlı tartışmaya açık ve tüm yönleriyle ele alınması gereken bir konu olduğunu belirtirken, Demirci Mehmet Efe’nin vatan ve millet adına iradesini ortaya koyduğu olaylarla, hukukun dışına çıktığı durumları birbirinden ayırmak gerektiğine dikkat çekti. Aradan 100 yıl geçse de hala bu olayın konuşulduğuna vurgu yapan “Tarihi olayları dönemin koşulları içinde değerlendirmek gerek” dedi.

‘KÖYLERİ SOYAN ACIMASIZ BİR EŞKIYA İDİ’
Yaşananları, Denizli Vakası’na maruz kalan halkın gözüyle değerlendiren araştırmacı-yazar Hanri Benazus, Demirci Mehmet Efe’yi bastığı köyleri soyan acımasız bir eşkıya olarak tanımladı. O dönemde Denizli’de yaşanan olayları özetleyen Benazus, Mustafa Kemal Atatürk’ün Millî Mücadele Dönemi’nde efe ve zeybeklerin aşırılıklarını baskılamaya çalışıp, düzenli ordu öncesinde vatan savunmasında onlardan yararlanmaya çalıştığını söyledi.

DENİZLİ HALKI MİLLİ MÜCADELEYE KARŞI İSYAN MI BAŞLATTI
Tarihte yaşanan Denizli Vakası’nın bazı çevrelerce Denizli halkının Milli Mücadele’ye karşı bir isyan başlattığı şeklinde yorumlanıyor olmasından duyduğu rahatsızlık sonucu bu olay üzerinde çok sayıda araştırma yaptığını söyleyen Ömer Gökmen, konuşmasında yaptığı araştırmalar sonucunda Denizli halkının Milli Mücadeleye sahip çıktığını, iki gün süren bu münferit olayın ise Demirci Mehmet Efe’nin silah arkadaşlarının taşkınlıkları ve hukuka uygunsuz davranışları sonucunda meydana geldiğini belirtti.

KİMLER KATILDI
Panele Denizli Valisi Hasan Karahan ve Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ başta olmak üzere, Merkezefendi Kaymakamı Dr. Âdem Uslu, Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Ali Abalıoğlu, il protokolünden yetkililer, akademisyenler, çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı. Panelin sonunda konuşmacılar, davetlilerden gelen soruları yanıtlarken panel, protokol üyelerinin konuşmacılara günün anısına belge takdimiyle son buldu.

DEMİRCİ MEHMET EFE’NİN DENİZLİ BASKINI, YANİ DENİZLİ VAKASI NEDİR?
Bu konuda Denizli Haber yazarı Hüsamettin Ataman’ın hazırladığı yazıyı okumak için linki tıklayın:

DEMİRCİ MEHMET EFE’nin, DENİZLİ BASKINI

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı