REKLAMI GEÇ

Denizli’de mayıs ayı yağışı tarihi rekor kırdı

Denizli’de mayıs ayı yağışı tarihi rekor kırdı

Denizli’de dün akşam saatlerinde aniden bastıran afet gibi yağış tarihi bir rekoru da beraberinde getirdi. Türkiye’de meteorolojik verilerin ölçülmeye başlandığı 1991 yılından beri Denizli’de en yağışlı mayıs ayı geride kalırken, kente ortalamanın 3 katı yağış düştü.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Haziran 2023 Perşembe, 11:16

Denizli’yi günlerdir etkisi altına alan yağışların en şiddetlisi dün akşam saatlerinde meydana gelirken, afeti andıran sağanak ile tarihi bir rekor kırıldı. Dünkü yağış ile birlikte Denizli’de son 32 yılın en yağışlı mayıs ayı geride kaldı. Meteoroloji Müdürlüğünden alınan verilere göre dün kent merkezinde 15:39’da başlayıp 16:16’dan itibaren etkisini kaybeden sağanak yağış, 37 dakikalık periyotta metrekareye 27,20 kilogram yağış bıraktı. Kısa süre içerisinde metrekareye düşen 27,20 kilogram meteorolojik açıdan “Çok Kuvvetli Yağış” sınıfında nitelendirilirken, kentin Mayıs 2023’de aldığı toplam yağış miktarı ise tarihi bir rekoru da beraberinde getirdi.

Ortalamanın yaklaşık 3 katı
Türkiye’de meteorolojik verilerin ölçülmeye başlandığı 1991-2020 yılları arasında, Denizli’de mayıs ayı ortalama yağış miktarı 47,1 kg/m² olarak ölçülürken, Mayıs 2023’de bu rakamın yaklaşık 3 kat arttığı görüldü. Denizli’de dün meydana gelen çok kuvvetli yağış ile beraber mayıs ayı toplamında metrekareye 126 kg yağış düşerken, bu rakamla son 32 yılın rekoru kırıldı. Rekor yağış kent merkezi ile bazı ilçelerde hayatı olumsuz etkiledi. Tüm kamu kurum ve kuruluşlar yaşanan olaylara anında müdahale etti, can kaybı ve yaralanmanın yaşanmaması ise teselli oldu.

Cuma-Cumartesi şiddetli yağış bekleniyor
Uzmanlar, Denizli’de yağışların cuma günü yeniden geniş bir alana yayılan gök gürültülü sağanak olarak devam edeceğini belirtirken, cumartesi günü ise daha şiddetlenebileceği sağanakların sel ve su baskınlarına neden olabileceği belirtildi. Mevsimlik tahminlerin bu yaz normallerin üstünde yağış beklentisi verdiği, benzer tehlikeli yağışların yaz ayları içerisinde de oluşabileceği ifade edildi.

Ege’de sel ve su baskınları
Denizli’de son yılların en şiddetli yağışı görülürken, afeti andıran hava olayları Ege Bölgesi’nde de etkili oldu. Ege’nin birçok ilinde sel ve su baskınlarına neden olan şiddetli yağışlar Aydın, İzmir, Manisa ve Kütahya’da hayatı olumsuz etkiledi. Aydın, İzmir, Manisa ve Kütahya’da da şiddetli yağışlar sonrası sel ve su baskınları yaşandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı