REKLAMI GEÇ

İdare Mahkemesi, traverten yakınındaki bir arazinin sit derecesini düşürdü

İdare Mahkemesi, traverten yakınındaki bir arazinin sit derecesini düşürdü

Pamukkale’de Güney kapısı tarafında kalan ve travertenlere 500 metre uzaklıkta bulunan bir arazinin sit statüsü mahkeme kararıyla değişti. Koruma kurulu ile üst kurulun reddettiği karar İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Arazinin 2. Derece olan sit statüsü 3’ncü dereceye düşürüldü.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Eylül 2022 Cumartesi, 14:49

Sözcü Gazetesi’nin mahkeme kararına dayandırdığı haberine göre; Pamukkale’de travertenlere 500 metre mesafede bulunan 31 bin 704 metrekare arazinin SİT alanında çıkarılmasına ilişkin ilk talep Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 20 Ekim 2017’de reddedildi. Çünkü tarla statüsündeki arazi Hierapolis Antik Kenti içerisinde kalıyordu.

Arazi sahipleri durmadı, Koruma Yüksek Kurulu’na itiraz etti. Yüksek Kurul da 21 Şubat 2018 günü Bölge Kurulu’nun ret kararın doğru olduğuna ve kararın geçerli olduğuna karar verdi.

Arazi sahipleri istedikleri sonucu mahkemeden çıkardı. Denizli İdare Mahkemesi Koruma Kurulu’nun kararını iptal etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne yapılan istinaf başvurusu da 2019 yılında reddedilince hukuki olarak yapacak bir şey kalmadı.

Mahkeme kararı doğrultusunda Bölge Koruma Kurulu 2. derece olan sit statüsünü 3. derece arkeolojik sit olarak değiştirdi. İlgili tapu müdürlüğünce taşınmazın tapu kütüğünde bulunan, “2. Derece Arkeolojik Sit Alanıdır” şerhinin silinerek, “Tamamı 3. Derece Arkeolojik Sit Alanıdır” şeklinde şerh konulmasına karar verildi.

Mahkeme, daha önce de Karahayıt, Pamukkale arasındaki bir arazi için benzer karar vermiş ve sit kararını değiştirmişti.

Haberin tamamını okumak için linki tıklayın:

https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/dunya-harikasi-pamukkaleyi-tehlikeye-atacak-de-sit-karari-7368609

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı