REKLAMI GEÇ

Muhasebecilerin GEKAP düzenlemesi tepkisi

Muhasebecilerin GEKAP düzenlemesi tepkisi

Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Adnan Selçuk, Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) düzenlemesinin mevduattaki gibi uygulanmasının mümkün olmadığını ve tekrar düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Temmuz 2020 Çarşamba, 14:30

Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen Selçuk, Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) düzenlemesinin, plastik poşetler için 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girerek başladığını hatırlatarak, “Bu defa lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaçlar için plastik ambalaj, metal ambalaj, cam ambalaj, kağıt ambalaj, ahşap ambalaj için ise 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girerek uygulama başladı” dedi.

İŞVERENDE MALİYET ARTIŞINA NEDEN OLUYOR
2020 Yılı için pandemi nedeni ile 3’er aylık verilecek ve ödenecek vergilerin, 6 aylık olarak Temmuz ayı sonuna kadar verilip ödeneceğini aktaran Selçuk, “Ancak uygulamada karşılaşılan sorunlar bazı konuların yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor. GEKAP uygulaması, büyük sıkıntıların yanı sıra işverene de önemli bir maliyet artışını da beraberinde getiriyor” diye konuştu.

BU HALİ İLE UYGULAMAK MÜMKÜN DEĞİL
Geri Kazanım Katılım Payı düzenlemesinin mevzuatta yer alan şekli ile uygulanmasının mümkün olmadığını söyleyen Selçuk, “İlgili Bakanlıklar (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı) yasa ile ilgili yeterli bilgilendirme ve eğitim çalışması yapmamıştır. Bu nedenle, mevzuatın ve verilecek beyannamelerin sağlıklı olamayacağı açıktır. Yasa, değişik defalarda revizyona uğramış olmasına rağmen belirsizlikler ve tereddütler giderilememiştir. Bununla birlikte bu hafta veya önümüzdeki hafta, usul ve esaslarda değişikliğe gidileceği yönünde açıklama Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı tarafından açıklanmıştır” ifadelerini kullandı.

BELİRSİZLİKLER GİDERİLEMEDİ
Beyanname ve ödemelerde son güne yaklaşılmışken bir takım düzenlemelerin halen yapılacak olmasının, yasanın uygulanabilir halde olmadığını gösterdiğini dile getiren Selçuk, “Uygulama yönüyle GEKAP Sorumlusu kimdir? Kimler bildirimle mükelleftir? Kimler pay ödemekle mükelleftir? GEKAP’ın kapsamı nedir? Belirsizlikler ve tereddütler, değişikliklere rağmen giderilememiştir. Her değişiklik başka bir belirsizliği ortaya çıkarmıştır. Yasanın bu haliyle uygulanmasında ısrar edilmesi halinde, önümüzdeki zaman diliminde vergi sorumlusunun çok ağır yaptırımlarla karşılaşacağı açıktır” şeklinde konuştu.

UYGULAMADAN MESLEKTAŞLARIMIZ SORUMLU DEĞİLDİR
GEKAP düzenlemesinin yeniden değerlendirilmesini talep eden Selçuk, “Mevcut uygulamanın, biz Mali Müşavirler tarafından e-beyanname kapsamında sadece aracılık hizmeti olarak yerine getirileceği, beyannamenin kapsam ve içerik olarak vergi sorumlusuna ait olduğu, bu uygulamalardan meslektaşımızın sorumlu tutulamayacağının bilinmesini istiyoruz. Sonuç olarak GEKAP düzenlemesinin yeniden değerlendirilmesini ve bu değerlendirme sonuçlanıncaya kadar da uygulamanın ertelenmesini, iş dünyası ve meslek camiamız adına talep ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı