REKLAMI GEÇ

Termik santrale karikatürle dikkat çekti

Termik santrale karikatürle dikkat çekti

Tavas’ın Avdan Mahallesi’ne kurulmak istenen termik santrale tepkiler çığ gibi büyüyor. Çevreciler, siyasiler ve bölge halkı termik santrale tepki gösterirken, Denizlili karikatürist Mehmet Selçuk termik santralin yaratacağı tehlikeye karikatürle dikkat çekti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Nisan 2020 Salı, 10:25

Denizli’de yaklaşık 10 yıldır yapımı gündemde olan ve son olarak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu itiraz askı süresinin da tamamlanmasıyla inşaatının önünde engel kalmayan termik santrale karşı tepkiler büyüyor.

Tavas’ın Avdan Mahallesi yakınlarında kurulacak ve bölgedeki kömür kaynaklarını kullanarak 30 yıl boyunca elektrik üretecek santralin sadece Tavas, Kale ve Karacasu bölgesini değil, kuş uçumu 26 kilometre uzaklıkta olan 500 binden fazla nüfuslu kent merkezinin de hava kalitesini bozacağı öngörülüyor.

TEPKİLER YÜKSELİYOR
Bulunduğu bölgelerde kanser ve solunum yolu hastalıklarının artmasına, dolayısıyla erken ölümleri de beraberinde getirmesiyle nam salan termik santrallere karşı Denizli’nin birçok kesiminden tepkiler yükseliyor.

“TAVAS’TA TERMİK SANTRALE HAYIR”
Kentteki sivil toplum kuruluşları, çevreciler ve vatandaşlar tarafından tepki gören termik santrale Denizli karikatürist Mehmet Selçuk, tasarladığı “Tavas’ta termik santrale hayır” yazılı karikatürle dikkat çekti.

Türk Halk Müziğimizin ünlü ismi Kızılcabölüklü Özay Gönlüm’ün sazının üzerine şarkı söyleyen bir güvercin, güvercinin üzerinde yükselen müzik notaları çizen Selçuk, yanına da üzerinden dumanlar yükselen termik santral koydu.

“TAVAS: DOĞANIN EŞSİZ GÜZELLİKLERİNİN TARİH İLE BULUŞTUĞU BİR YER”
Termik santrale karşı gösterilen tepkileri çizdiği karikatürle destek veren Selçuk yaptığı paylaşımda, termik santral kurulmak istenen Tavas’ın doğanın eşsiz güzelliklerinin tarihin derin izleri ile buluştuğu, kültürel değerlerin birbirinden renkli gelenek ve göreneklerle bir araya geldiği köklü bir ilçe olduğunu söyledi.

“EFELER VE TÜLTÜR DİYARINA KIYMAYIN EFENDİLER”
Tavas’ın tarihi ve Türk kültürüne kazandırdığı değerler açısından önemine değinen Selçuk, şunları söyledi:

“İlçe sınırları içerisinde bulunan höyük düzenindeki yerleşimlerden, bölgenin tarihinin Prehistorik Dönem’e kadar uzandığı anlaşılmaktadır. Yine Tavas Ovası’nın çevresinde bulunan Tabea ve Heraclea yerleşimin Hellenistik Roma ve Bizans dönemlerinde etkin bir şekilde sürdüğünü göstermektedir. Yine bu ilçemizin sınırlarında bulunan Afrodisias antik kenti bir Karya şehridir.

Yöre halkına “yaranlık, yoldaşlık” anlamları da verilen “Yarengüme” adı verilmiştir. Türk Halk Müziğimizin ünlü ismi Özay Gönlüm’ün memleketi Kızılcabölük-Tavas’tır. Ünlü Tavas Zeybeğiyle yine Özay Gönlüm’ün derlediği “Sobalarında guru da meşe yanıyor efem” türküsü efeler diyarı bu yöremize aittir.

Verimli topraklarıyla, ünü ülke dışına taşmış tekstil ürünleriyle, sıcak, çalışkan yaren insanlarıyla, çok değerli zeytinlik alanlarıyla, türkülerin derlenip söylendiği, Özay Gönlümüz’ün efeler ve kültür diyarına kıymayın efendiler.”

Yorumlar

Kazım Dalarslan   -  Bağlantı 28 Nisan 2020, 11:07

Ne kadar bağırsak az elin oğlu işi bitirmiş bize kuru kuru bağırması kalmış

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı