REKLAMI GEÇ

ÖSYM’ye, “Mağduriyetimizi görün” çağrısı

ÖSYM’ye, “Mağduriyetimizi görün” çağrısı

Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şube Başkanı Azmi Ermiş, 15 Haziran Cumartesi günü başlayacak olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ile ilgili görevlileri uyardı. ÖSYM’ye yapılan tüm uyarılara rağmen sınava girecek görme ve işitme engellilerin taleplerinin yerine getirilmediğini vurgulayan Ermiş, okutmanlardan daha sabırlı ve anlayışlı olmalarını istedi.

/ DENİZLİHABER / 13 Haziran 2013 Perşembe, 13:58

Bu yıl yapılan Yüksek Öğretime Giriş Sınavı’na (YGS) giren bazı görme ve işitme engelli öğrencilerin, okuyucularının sayısal alandaki soruları doğru şekilde okuyamaması sebebiyle başarısız olduklarını söyleyen Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şube Başkanı Azmi Ermiş, Görme ve işitme engeli öğrencilere, sınav sorularının bilgisayarda verilmesiyle ilgili düzenlemenin hala yapılamadığını söyledi.

Son dönemde ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda sınav koşulları nedeniyle, engelli adayların mağduriyet yaşadığını belirten Ermiş, “Halen görme engelli bireylerin sınavda ihtiyaç duyduğu materyallerin sınav salonuna alınmasında güçlüklerle karşılaşılıyor. Engelli adaylara çeşitli mağduriyetler yaşatan ÖSYM, ÖSYS Tercih Kılavuzu’nda, Görme engelli adayların yalnızca işitme yoluyla bilgiye ulaştıklarını varsayarak; işitmeye dayalı bölümleri seçmelerini tavsiye ediyor. Tüm bu yaşanan olumsuzluklar, engelli adayların sınavdaki başarısını engellemektedir” dedi.

OKUTMANLARDAN SABIR İSTEDİ
Denizli’de bir görme engelli adayın sınava gireceğini vurgulayan Ermiş, sınavda okutman olarak görevlendirilecek öğretmenin, ya Türkçe öğretmeni veya diksiyonu düzgün bir öğretmenin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, “Görme engelli veya işitme engelli bir aday, diğer adaylara göre daha çok zaman kaybı yaşıyor. O nedenle telaşlı, sabırsız olabiliyor. Okutmanların ise onların tam tersi biraz daha sabırlı ve anlayışlı olmalılar ve daha ılımlı yaklaşmalıdırlar. Biz onlardan kopya isteyecek değiliz” diye konuştu.

AYRIMCILIĞA SON VERİLMELİ
ÖSYM’nin sınavlarda yaptığı bu ayrımcılığa son verecek düzenlemeyi yapması gerektiğini belirten Ermiş, “Geleciğimizin dış etkenlere bağlı olmasını kabul etmiyoruz. Engelli tiplerinin tanınması, engelli adaylara alternatif çözümler sunulması, okutmanlık görevini yapan personelin eğitimi, çözüm odaklı çalışmalar yapılırken engelli bireylerin de sürece dahil edilmesi gerekir. Eşitsizliğin giderilmesi, adaletli çözümlerin sunulması, özgür ve engelsiz bir gelecek için, yapılan ayrımcılığa son verilmeli” dilerek ÖSYM’yi göreve çağırdı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı