REKLAMI GEÇ

TOPRAK AŞIĞI AŞKINA KAVUŞTU

TOPRAK AŞIĞI AŞKINA KAVUŞTU

Bir süredir yakalandığı amansız hastalık ile mücadele eden ve önceki gün hayata gözlerini yuman, “Son Hititli” lakaplı Terrakota Ustası Necip Savcı, Tavas’ın Medet Köyü’nde toprağa verildi.

/ DENİZLİHABER / 23 Ağustos 2010 Pazartesi, 16:37

Vali Yavuz Erkmen ve Tavas Kaymakamı Muhittin Gürel, Medet Köyü’ne giderek Necip Savcı’nın ailesine başsağlığı ziyaretinde bulundu. Büyük bir sanatkarı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade eden Vali Erkmen, “Rahmetli Necip Usta’dan sonra onun eseri olan Terrakota sanatının, ailesi tarafından devam ettirilmesi için aileye her türlü destek verilecek, Valiliğimizce ailenin yanında olunacaktır. Bu büyük ustayı kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken, ailesine ve Denizli halkına başsağlığı diliyor, merhuma da Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

NECİP SAVCI KİMDİR?
Necip Savcı, 01.01.1949’da Denizli’nin Tavas İlçesi’ne bağlı Garip Köyü’nde doğmasına rağmen Medet Köyü’nde büyüdü. Necip Savcı ilkokul mezunu, evli, iki çocuk babasıydı.
“Ben doğuştan beri toprağa aşığım” diyen sanatçı, küçük yaşlardan itibaren toprak ve çamurla oyunlar oynayarak bir şeyler yapmaya başlamış, bu alanda sürekli devam etmiş, antik eserlerin fotoğraflarından kopya yapmaya başlamış ve hiçbir ustadan yardım görmeden bu uğraşılarına hobi olarak devam etmiştir. Roma dönemine ait, Apollonia Antik Kenti’nin üzerine kurulu Medet Köyü’ndeki evinin bahçesinde ailesiyle birlikte atölye kurmuştur.
Necip Savcı, çamur karma makinesini, ısıtma fırın ve ocaklarını kendi imkânlarıyla orijinal yapmıştır. Sanatçının bir özelliği de yaptığı eserlerin çamurunun, boyasının sırrını kendisi üretiyor olmasıdır. Anadolu’nun geçmiş bilgeliğini, zaman sırlarını açık eden, dünü bugüne bağlayan ve zaman akışında kaybolan insanlık hatıralarını yeniden hatırlayıp anlamamızı sağlayan değerli eserleriyle Anadolu kültürünün sürekliliğine yapmış olduğu değerli katkılarından dolayı ‘Evrensellik kardeşlikten dünya barışına çağrı’ ödülüne layık görülmüştür.(1 Kasım 2008) Ayrıca uluslararası sempozyum ödülünü de alarak 1994’de KÜSAV’ın sergisi için İstanbul’a gitmiştir. Kasım 1999’da eserleri Artemis Sanat Galerisi’nde sergilenmiştir. Sanatının tüm inceliklerini çalışmalarına en iyi şeklinde yansıttığını söyleyen Necip Savcı’nın, Helenistik, Firigya ve Roma dönemlerinde kullanılan çömleklerin, tabakların ve bakır sikkelerden yaptığı kopyaları, aslından ayırmanın son derece güç olduğu yapmış olduğu eserlerde görülmektedir. Bu yüzden eserlerinin altına imza atarak kendisine ait olduğunu vurgulardı. Yapmış olduğu eserlerinde o kadar çok ustalaşmış ki yapmış olduğu eserlerinin süslemelerini kendisi üretmeye başlamış. Bir kez gördüğü birinin portesini sikkeye veya çömleğe basmakta meşhur olmuştur. Kültür Bakanlığı sanatçının bu yeteneğe sahip çıkarak Tavas İlçesi’ne Terrocatta Antik Galerisi’ni açmış, kaybolmakta olan bu sanatın yaşaması için Necip Savcı’ya öğretici belgesi vermek için harekete geçmiştir. Necip Savcı’nın eserleri Türkiye’nin birçok yerinde açılan sergilerde sergilenmiş, Paşabahçe ve Kültür Bakanlığı’nın mağazalarında satılmıştır. Denizli Valiliği de onun eserlerini ilimize ziyarete gelen devlet büyüklerine ve resmi konuklara takdim etmekte ve Savcı’nın eserleri büyük beğeni toplamaktaydı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı