REKLAMI GEÇ

“Enerjideki özelleştirmeler geri çekilsin”

“Enerjideki özelleştirmeler geri çekilsin”

Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Aydın Şube Başkanı Celaleddin Çakmak, enerjideki özelleştirmelerin geri çekilmesini istedi.

/ DENİZLİHABER / 15 Mayıs 2009 Cuma, 17:11

KESK’e bağlı Enerji. Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Aydın Şube Başkanı Celaleddin Çakmak ve KESK-ESM Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Kaymakçıoğlu, enerjideki özelleştirmelerle ilgili olarak Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı yaptı.

 < ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Devlet tarafından Aydın, Denizli ve Muğla illerinin elektrik dağıtımının Denizlili firma AYDEM şirketine verilmesi, KESK’e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası’nın tepkisine neden oldu. Yapılan özelleştirmenin ve uygulamalarının ihale kanunlarına göre aykırı olduğunu belirten ESM, ihalenin iptali için yargıya müracaat etti. Basın Merkezi’nde düzenlenen toplantıyla yapılan çalışmalar ve ortada kalan işçiler hakkında görüşlerini aktaran KESK-ESM Aydın Şube Başkanı Celaleddin Çakmak, Aydem firmasının haksız yollarla ihaleyi aldığını ve birçok işçinin de yapılan özelleştirmede mağdur olduğunu belirtti.

 

KESK-ESM Aydın Şube Başkanı Celaleddin Çakmak, Denizli, Aydın ve Muğla illerindeki elektrik dağıtımının, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 17.07.2008 tarih ve 1678/1 sayılı kararı ile AYDEM Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye 30 yıl süre ile 110.000.000$ bedelle İşletme Hakkı Devri sureti ile özelleştirildiğini belirtti. Çakmak, AYDEM’e verilen bu görevlendirmenin, ihale yapılmaksızın, rekabet ortamı sağlanmadan, serbest piyasa kurullarına bile uymadan yapıldığını ve bu nedenle iptal edildiğini savundu. Çakmak, bu iptal kararına karşı şirketin açtığı dava kabul edilince, AKP hükümeti tarafından şirketin tahkime gideceği ve tazminat ödemesine maruz kalınacağı gerekçesiyle devrin gerçekleştiğini belirtti.

 

Özelleştirme İdaresi’ne göre özelleştirmenin amaçlarının; varlıkların verimli işletilmesi, maliyetlerin düşürülmesi, elektrik enerjisi arz güveliğinin sağlanması, kalitenin artırılması, kayıp ve kaçakların azaltılması, yenileme ve genişleme yatırımlarının özel sektöre yaptırılması olduğunu aktaran Çakmak, bu durumun tam tersine işlediğini, devirden önce kamunun yapmış olduğu altyapı yatırımların devir bedelinin çok üzerinde olduğunu belirtti. Çakmak, 2008 yılında tüm enerji kaynaklarında olduğu gibi elektrikte de yüzde 60’a yakın zam yapıldığını, bu zammın özelleştirmelerde şirket karlarına aynen yansıdığını söyledi. Çakmak, “Enerjideki özelleştirmeler geri çekilsin. Enerji kaynaklarımız, sermayeye peşkeş çekilmemelidir” dedi.

 

KESK-ESM Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Kaymakçıoğlu, Menderes EDAŞ çalışanı memurların yüzde 80’inin şirkete geçmediğini, şirketin kalifiye eleman yönünden yetersiz olduğunu ve şirkete geçmeyen memur personelin kendi kamu binasında sürgün hayatı yaşadığını belirtti.

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı