REKLAMI GEÇ

Mali tablolara uluslararası standart

Mali tablolara uluslararası standart

TKYD Üyesi İdil Gürdil, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nın yasalaşması ile birlikte, bankaların firmalara kredi verirken, mali tabloları uluslararası standartlar çerçevesinde talep edeceklerini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 4 Haziran 2009 Perşembe, 16:42

Denizli Sanayi Odası’nın katkıları ile Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından, Aile Şirketleri ve Yönetim Kurulu Üyeliği İhtisas Programı ve ‘Aile şirketlerinde kurumsallaşma ve çözüm önerileri’ konulu panel düzenlendi.

 < ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

İhtisas programına; TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Sebilcioğlu, TKYD Üyesi Lütfü Kadırgan, TKYD Üyesi ve KPMG Finans ve Mali İşler Danışmanlık ve Suistimal Önleme ve İnceleme Hizmetleri Bölüm Başkanı İdil Gürdil konuşmacı olarak katıldı. 

 

Programın ardından, 17.00-19.00 saatleri arasında, genel katılıma açık olarak düzenlenen panelin açılış konuşmasını, Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci gerçekleştirdi. Keçeci, ‘aile şirketi’ kavramını tanımlayarak, girişimciler tarafından yeni kurulan şirketlerde de aile bireylerinin de ortak olarak yer aldığını ifade etti. ABD’de yapılan araştırmalarda aile şirketlerinin yüzde 66’sının ikinci kuşakta faaliyetlerine son verdiğini belirten Keçeci, Türkiye’de durumun daha kötü olduğunu ifade etti. Denizli’deki şirketlerin sermaye sıkıntısı kadar önemli bir sıkıntısının da aile şirketlerinin iyi yönetilememesi olduğunu ifade eden Keçeci, “Aile şirketlerinin yönetimi konusunda, zayıf bir kültürümüz var” dedi. Keçeci, Denizli’deki şirketlerin büyük bölümünün aile şirketi olduğunu ve bu şirketlerin profesyonelleşememekten kaynaklanan yönetim problemleri yaşadıklarını söyledi. ‘Kurumsallaşma’ kavramının, ‘profesyonelleşme’ ve ‘kurumsal yönetim’ ile karıştırıldığını da sözlerine ekleyen DSO Başkanı Keçeci, kurumsallaşmanın hem profesyonelleşmeyi ve hem de kurumsal yönetimi içeren, fakat bunlardan farklı bir kavram olduğunu söyledi.

 

Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, Türk Ticaret Kanunu’nun yenilenmesi çalışmalarına ve bunların firmalarda uygulanmasının önemine değinen Bozkurt, “Türk Ticaret Kanunu çıkarılmadığı takdirde, Türkiye 2008 yılındaki ekonomik gelişmeleri bir daha göremez” dedi.

 

TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Sebilcioğlu, kurumsallaşma ve kurumsal yönetim hakkında kısa bir bilgi verdi. Şeffaflık, adillik, hesap verebilirlik ve sorumluluk başlıkları altında incelenen kurumsal yönetim ilkelerine değinen Sebilcioğlu, bu başlık kapsamındaki muhasebe, denetim ve risk yönetimi hakkında bilgi verdi.

 

TKYD Üyesi İdil Gürdil ise kısaca Uluslararası Muhasebe Sistemi ve Basel II uygulamalarına değindi. İleride bankaların firmalara kredi verirken mali tabloları, uluslararası standartlar çerçevesinde talep edeceklerini ifade eden Gürdil, bu aşamada sanayicileri büyük bir projenin beklediğini ifade etti.

 

Son olarak söz alan TKYD Üyesi Lütfi Kadırgan öncelikle aile anayasasının oluşturulmasının ve uluslararası muhasebe sistemine geçişin önemini dile getirdi. Kurumsallaşmanın uzun bir süreç olduğunu belirten Kadırgan, “Bir kere adım atıldıktan sonra sürecin devamı geliyor. Firmalara kendilerini düzeltmeleri için sunulmuş önemli bir fırsat” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı