REKLAMI GEÇ

AVCILAR DOMUZLAR İÇİN GÖREV BEKLİYOR

AVCILAR DOMUZLAR İÇİN GÖREV BEKLİYOR

Denizli Çevre Avcılık Atıcılık Spor Kulübü Başkanı Ekrem Emiroğlu, sayıları her geçen gün artan, tarım arazilerine büyük zarar veren domuz zararlısından çiftçiyi kurtarmak için görev beklediklerini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 23 Ağustos 2011 Salı, 15:47

Avcıların domuz avlamadığını, çiftçiye zarar veren domuzun sayısını azalta bilmek için ava çıkmak istediklerini belirten Başkan Emiroğlu, “Son 20 yılda dağlarda domuz yavrusu ile beslenen kurtların sayısı azaldığı için domuz sayısı inanılmaz arttı. Denizli’de nerede ise 1 dekar alana 1 domuz düşüyor. Domuz sayısı bu kadar çok olunca dağlarda yeteri kadar beslenemeyen bu zararlı hayvanlar köylere ovalara hatta şehir içine kadar iniyor. Ekili tarım arazilerine ve meyve bahçelerine büyük zarar veren domuzların avlanması da yasak. Her gün kulübümüze onlarca çiftçiden domuz şikâyeti geliyor. Domuz zararlısıyla mücadele sürek avı şart. Biz üreticilerimiz için sürek avına çıkarız ama prosedürü çok ağır. Domuz zararlı ile mücadele kapsamına alınır, sürek avında prosedür azaltılır, bizim gibi avcı kulübü ve derneklerine çağrı yapılırsa biz seve seve geliriz. Zararlı ile mücadele yılın her ayında yapılmalı. Geçen yıllarda domuz vurana çifti birlikleri, il özel idaresi ve ziraat odaları fişek hediye ediyordu bu sene onlarda yok ” Dedi.

Tarla sahipleri de katılmalı
Domuz zararlısına karşı tarlasını korumak isteyen çiftçilerinde avcılarla birlikte sürek avına katılması gerektiğini dile getiren Emiroğlu, “Sürek avına katılmak için avlanma belgesi, silah ruhsatı, av izni, polis, jandarma ekipleri 112 görevlilerinin hazır olması gerekiyor. Tarlasına giren zararlıyı önlemek isteyen çiftliler ve tarla sahipleri sürek avına alınmıyor. Bu kadar ağır şartları yerine getirip ava çıkmamız çok zor. Üreticiler kaçak olarak domuz zararlısı ile mücadele etmek istiyor ama onunda cezası ağır. Av sezonu dışında domuz vurmanın cezası 300 lira, çiftçi tarlasına giren domuzu komşu tarlasında vursa 1200 lirada ruhsatsız avlanmadan ceza kesiliyor. Bir domuz vurmanın faturası çiftçiye 1500 liraya mal oluyor. Çiftçiye devlet tarlasına giren domuz zararlısını vurduğu için bin 500 lira ceza keserken, domuz zararlısı yüzünden tarlasındaki ürününü kaybeden üreticinin zararını karşılamıyor” diye konuştu.

Domuzların tarlalara, köylere, ilçelere ve hatta il merkezlerine ormanlardan geldiğini anlatan Emiroğlu, “Orman müdürlükleri domuzları korumak istiyorsa ormanların etrafını tel örgüyle çevirsin. Yada ürününü tarlasını korumak isteyen çiftçilere, onlara yardım etmek isteyen biz avcılara ceza kesmesin” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı