REKLAMI GEÇ

Devlet Kurucusu Bir Portre: Atatürk

Devlet Kurucusu Bir Portre: Atatürk

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı ve Tarih Bölümü, 10 Kasım Atatürk’ü Anma ve Atatürk Haftası kapsamında ‘Devlet Kurucusu Bir Portre: Atatürk’ paneli düzenledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Kasım 2017 Çarşamba, 12:32

Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 79. yıldönümü nedeniyle düzenlenen panelin açılışında konuşma Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul İşler yaptı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü eksilmeyen özlem ile yad ettiklerini belirten İşler, “Mustafa Kemal Atatürk’ün her an anmalı ve daha iyi anlamaya çalışmalıyız. Öyle görünüyor ki 2017 yılında bile Mustafa Kemal Atatürk’ün ne yapmak istediği, neleri hedeflediği tam olarak hala anlaşılamamış gibi görünüyor ama yavaş yavaş anlıyoruz ki Mustafa Kemal Atatürk’e olan bağlılığımız ve sevgimiz giderek büyüyor” dedi.

Açılış konuşmasının ardından etkinliğin panel bölümüne geçildi. Moderatörlüğünü Tarih Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Haytoğlu’nun yaptığı ‘Devlet Kurucusu Bir Portre: Atatürk’ isimli panele konuşmacı olarak PAÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Durmuş Akalın ve Doç. Dr. Umut Karabulut katıldı.

Doç. Dr. Durmuş Akalın, dönemin koşulları, Atatürk’ün fikir adamlığı ve yazarlığı üzerine değerlendirmeler yaptı. Atatürk’ün yerli ve yabancı birçok yazarın eserlerini okuyarak kendisine ilham kaynağı yaptığını belirten Akalın, Atatürk’ün farklı ülkelerde gelişen demokrasi akımlarını ele alıp Türkiye’ye uyarladığını dile getirdi.

Doç. Dr. Umut Karabulut ise Atatürk’ün askeri kişiliği, askeri anlamdaki konumu ve özelliklerini anlattı. Konuşmasında Atatürk’ün hayatı üzerinden bir Türkiye tarihi panoraması çizen Karabulut, Atatürk’ün doğup büyüdüğü ortamın kozmopolit bir yer olduğunu ve bu sayede düşüncelere açık bir kişi olarak yetiştiğini belirtti. Mustafa Kemal’in kendi kendini geliştirmiş bir insan olduğunu hatırlatan Karabulut, babasını kaybetmesinin ardından kendi isteği ile askeri okula gittiğini ve Kurtuluş Savaşı öncesi Trablusgarp gibi yer aldığı farklı savaşların askeri anlamda kendisine büyük kazanımlar sağladığını vurguladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı