REKLAMI GEÇ

Devletin Dalaman yazışmalarında “üst yazı” skandalı!

Devletin Dalaman yazışmalarında “üst yazı” skandalı!

Bölgenin en önemli akarsularından biri olan Dalaman Çayı ile ilgili vatandaşın isyanı, Denizlihaber.com’un ısrarlı yayınları ses getirdi. DSİ, Çevre Müdürlüğü’nün yapması gerekeni yapıp kirliliği resmi tutanakla gözler önüne seren belgeleri, İl Koordinasyon Kurulu’na taşıdı. İl Koordinasyon Kurulu’nun Acilen göreve çağırdığı İl çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İKK’ya skandal bir yazıyla yanıt verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Kasım 2017 Salı, 17:11

Denizlihaber.com tarafından iki yıldan beri izlenen ve kamuoyuna duyurulan Dalaman Çayı kirlilik sorunları, havza su yönetiminde söz sahibi kurumların arasında soruna dönüştü. Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ 21. Bölge Müdürlüğü ve Denizli Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü arasında yapılan yazışmalar, akarsuyun kirliliğine ilişkin sürdürülen çalışmalarda, yaşanan sorunları gün yüzüne çıkardı.

ÇEVRE MÜDÜRÜ NEYİ ANLAMADI?
Denizli Valiliği İl Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Dalaman Çayı Kirliliği ve Etkileri” başlıklı rapor ise, yazışma krizine neden oldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı adına DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından gönderilen ve ek olarak sunulan belgeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Yazı eklerinin üst yazı ile bağlantısı anlaşılamadığından” ibaresiyle karşı yazı yazılmasıyla sonuçlandı.

ACELE İBARELİ YAZIYLA YANIT VERDİ!
Denizli’de çevre kirliliğini önlemek konusunda en yetkin kurum olan İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Dalaman Çayı’nın ciddi bir kirlilik tehdidi içinde olduğunu gösterir inceleme belgeleriyle bu belgelerin gereğinin yapılmasına ilişkin üst yazının arasında bağlantı kuramayınca, bu kez İl Koordinasyon Kurulu, “ACELE” ibareli yazı ile önceki üst yazı ve ekleri arasındaki ilişkiyi açıklamak zorunda kaldı.

SENİN ANAYASAL GÖREVİN!
Bu üst yazıda kullanılan atıflar ve üslup, Çevre İl ve Şehircilik Müdürlüğü’nün görevlerini örtük biçimde hatırlatır nitelikte oldu. Valilik İl Planlama ve Koordinasyon Kurulu adına Vali Yardımcısı Kemal İnan imzalı yazıda “Anayasal açıdan idarenin sorumluluğunu belirleyen ilkeler, hizmet kusuru, risk ilkesi ve kamu külfetlerinde eşitlik ilkesidir” uyarısı yapıldı.

HANGİ BELGELER ANLAŞILMAMIŞ?
Söz konusu kurumlar arası yazışmalara konu olan ek yazılar;
“DSİ 21. Bölge Müdürlüğünün 09.10.2017 tarih ve 622.01-692165 sayılı yazısı” (3 sayfa),
“Dalaman Çayı Kirliliği ve ekteki SWOT Analizi (2 sayfa),
“Hava Kirliliğinin Canlılara etkileri ve Bazı Önlemler” (9 sayfa),
Dalaman Çayı Kirliliği ve Etkileri, Kurumlara Yapılacak İşler” (1 sayfa)

DSİ AÇIK AÇIK KİRLENİYOR DİYE UYARDI
Üst yazıyla bağı kurulamayan ek belgelerden biri olan DSİ’nin Dalaman Çayı üzerindeki inceleme tutanağında DESKİ’nin bir an önce Acıpayam’daki arıtma tesisinin inşasını tamamlaması gerektiği vurgusu yapılıyor ve Dalaman’ın kollarından Gedikli Derisi kanalına Acıpayam ve çevresi atık suyunun hiçbir işlem görmeden boşaltıldığı belirtiliyor.

ATASANCAK DA KİRLETİYOR!
DSİ’nin ilgi yazısında hayvancılık üzerine faaliyet gösteren Ethem Sancak’ın Atasancak isimli dev şirketinin de Dalaman Çayı’nda atıklarıyla kirliliğe neden olduğu ibarelerine yer veriliyor. Ayrıca raporda ATasancak atıkları nedeniyle yavru balık ölümlerinin de gözlendiğine dikkat çekiliyor.

DALAMAN NÜFUSU TEHLİKEDE
Yazıda ayrıca, Dalaman Çayı kenarında yaşayan toplam nüfusun DESKİ verilerine göre 46 bin 587 olduğu belirtilerek, tedbir alınmadığı takdirde ileriki zamanlarda yörede insan hayatı da dahil olmak üzere canlı hayatını etkileyecek sosyal olaylar yaşanabilecektir” açıklaması yapılarak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün gereğini yerine getirmesi istendi.

DENİZLİHABER GÜNDEME GETİRMİŞTİ!
Geçtiğimiz aylarda Denizlihaber tarafından yakından takip edilen ve haberleştirilen Dalaman Çayı üzerindeki kirlilik sorunları, kamuoyu tarafından dikkatle izleniyor. İlgili resmi kurumlar tarafından da yakından takip edilen bu haberler, Ağustos 2017 tarihinde ses getirmiş ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü gibi kurumlar bir ekiple nehir üzerinde numune alımı yaparak laboratuvar testlerine göndermişti. Ancak bu laboratuvar analiz sonuçları ve oluşturulan komisyon raporu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yaptığımız başvuruya rağmen elde edilememişti.

Yayınladığımız yazışmalardan anlaşıldığı kadarıyla ortaya çıkan raporda Dalaman Çayı üzerindeki kirletici unsurlar resmi olarak kabul ve tescil edilmiş durumda. Sayfa fotoğraflarımız içinde yer alan ek belgelerde görüleceği üzere yaşanan doğal kirlenmenin boyutları küçümsenecek veya geçiştirilecek hafiflikte değil.

ŞİMDİ BİR BAĞ KURDUNUZ MU FİKRET BEY?
Denizli Valisi Hasan Karahan başkanlığında çalışmalarını yürüten İl Koordinasyon Kurulu’nun dalaman Çayı konusundaki ısrarcı ve süratle önlem alınmasına yönelik tutumunu üst yazışma ve ekteki resmi inceleme tutanaklarıyla arasındaki bağı kuramayarak ne yapmaya çalıştığı anlaşılmayan İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Büyüksoy, dileriz bu haberimizde anlatılmaya çalışan bağ gerekçeleriyle biran evvel Dalaman Çayı konusunda İKK’nın da dediği gerekleri yerine getirir.

Yorumlar

Zeki YILDIZ   -  Bağlantı 29 Kasım 2017, 09:04

Bakarlar ama görmezler yazıyla laboratuvarla kirliliği teşhis koymaya çalışıyorlar. Dalaman çayı akıyor baksan yeterli balıkar ölmüş kanalizasyon boşaltılıyor. İşletme atıkları atılıyor. boşaltım yeri belli. Evrakla iş yürütülmeye çalışılıyor.

Mehmet   -  Bağlantı 28 Kasım 2017, 19:53

Para ve makam sahibi kişilere hiç bir işlem yapılmıyor hani adalet. Normal bi vatandaş çaya pıslık atsa cezasını yazarsınız ama konu atasancak ve aynes ve belediyenin pis suyu olunca kimse ses çıkarmıyor yazıklar olsun..

Mustafa Ünal   -  Bağlantı 28 Kasım 2017, 17:51

Hiç birşey gizli kalmaz. Niyeti halis olmayan makam işgal etmesin !

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı