REKLAMI GEÇ

VAN’ DAN DENİZLİ’YE 30 AİLE GÖÇ ETTİ

VAN’ DAN DENİZLİ’YE 30 AİLE GÖÇ ETTİ

Van’da ve Erciş’te büyük bir yıkıma neden olan geçen 23 Ekim’deki 7.2 büyüklüğündeki depremden sonra 30 aile Denizli’ye göç etti.

/ DENİZLİHABER / 10 Kasım 2011 Perşembe, 18:40

Van’da ve Erciş’te büyük bir yıkıma neden olan geçen 23 Ekim’deki 7.2 büyüklüğündeki depremden sonra 30 aile Denizli’ye göç etti. Denizli Van Ercişliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Taner İzgi, yaşanan büyük deprem ve devam eden artçı sarsıntıların vatandaşın moralini iyice bozduğunu belirtti. Vatandaşların bir kısmının yağma korkusuyla yıkık da olsa evlerini terk edemediğini anlatan İzgi, Denizli’ye şu ana kadar 30 ailenin göç ettiğini söyledi. İzgi, dün (Çarşamba) yaşanan 5.6 büyüklüğündeki depremin de vatandaşları derinden sarstığını ve daha büyük bir göç dalgası beklediklerini ifade etti. İlk depremin ardından Erciş’ten batıya göç edenlerin toplam sayısının ise 30 bini bulduğunu kaydeden İzgi, bunlarında Denizli başta olmak üzere, Aydın ve İzmir’e gittiklerini dile getirdi.

Erciş’te oturan ve yakını olan 5 aileyi Denizli’deki evinde misafir eden Hasan Yağar (38), şu anda 15 kişiyi ağırladığını anlattı. Yarın (Cuma) dört ailenin daha geleceğini kaydeden Yağar, “Depremzede yakınlarımı ne kadar misafir edebileceğimi bilemiyorum. Devlet bu işe el atsın. Göç edenlere iş bulunsun, barınma olanağı sağlansın” dedi.

Erciş’ten gelen ve oğlu Hasan Yağar’ın evine sığınan 55 yaşındaki Şükran Yağar da, “Bir oğlum, gelinim ve üç torunumla Denizli’ye geldim. Eşim, Erciş’teki dükkan ile evimizi yağlamasınlar diye orada kaldı. Nöbet tutuyor. Biz depremden sonra çadır bile bulamadık. Her şeyi yağmaladılar. Yağmacıların çevre il ve ilçelerden geldiğini söylüyorlar. Çok zor günler yaşadık. Geriye ne zaman döneriz belli değil” diye konuştu.

Üç çocuğu ve eşiyle birlikte Denizli’ye göç eden Sami Yağar (35) ise, Erciş’te mağaza sahibi olduğunu, işyeri ve evinin tamamen yıkıldığını belirterek, “Devletimiz ve milletimiz deprem bölgesine her türlü yardımı yaptı. Ama, birçok insan bu yardımları alamadı. Bir ekmeğe, bir yudum suya muhtaç olduk. Denizli’ye göç ettik. Buralarda iş bulup yeni bir hayata başlayacağız. Umarım, devletimiz iş bulma konusunda yardımcı olur” dedi.

Sami Yağar’ın eşi Zeynep Yağar (28) ise, “Allah bir daha böyle bir şey yaşatmasın. Çocuklarımızla birlikte çok büyük korku ve üzüntü yaşadık. Biz Denizli’ye göç ettik. Son sarsıntılarla çok sayıda insanın göç ettiğini biliyoruz. Bu insanlar batı illerinde ne yapacak belli değil. Allah yardımcımız olsun. Geri dönmek istiyoruz ama bizim oraların kışı sert oluyor. Dönsek ne yapacağız? Evimiz yıkıldı” dedi.

Erciş Alparslan Türkeş İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Habibe Yağar, okulunu, arkadaşlarını ve öğretmenlerini çok özlediğini kaydederek, “Okuluma bir an önce başlamak istiyorum.

Ama Denizli’den Erciş’e dönüp dönmeyeceğimiz belli değil” derken, aynı okula giden 6. sınıf öğrencisi ağabeyi Muhammet Taha Yağar ise, “Deprem Pazar günü olmasa hepimiz ölecektik. Yıkılan okulumuzun bir an önce yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı