REKLAMI GEÇ

ALINACAK DERSLER

3 Mart 2012 Cumartesi

Geçen günlerde Almanya’da Cumhurbaşkanı istifa etti. Neymiş Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakan’ı iken görevini kötüye kullanmış. Bir iş adamından kredi almış. Kamuoyundan ve Parlamentodan saklamış. Tatilini işadamının villasında geçirmiş. İstifasında Halkın büyük çoğunluğunun güvenine sahip olmak gerekeceğini ileri sürmüş.

Batılı gelişmiş toplumlar bu noktaya gelinceye kadar savaşları, isyanları, acıyı ve eziyeti yaşayarak demokrasiyi ve hukuku içine sindirebilmiştir. Asya’da ve Japonya’da görevlilerin istifanın yanında intihar bile ettiğini zaman zaman görüyor ve okuyoruz. Başka ülkelerde:

Selden köprü yıkılır, bakan istifa eder.

Hasta ihmalden ölür sağlık bakanı istifa eder.

Adı yolsuzluğa karışan herkes cezasını alır ancak af diye bir işlem olmaz.

Daha yeni bir örnek.vermek gerekirse Yunanistan’ın Olimpiya kentindeki  müze soyuldu. Kültür Bakanı  Pavlos Gernlanos istifa etti.

Bizde ise görevliler bu şekilde duyarlı olmadığı gibi yapanın yanına kaldığı da herkesin

malumudur. 1980 öncesi Bakanlık yapan Hilmi İşgüzar ile Tuncay Mataracı  ve 1980 sonrası İsmail Özdağlar yargılanıp mahkum olmuşlardır.Sonra eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz Yüce Divanda Yargılanmış Rahşan affı diye bilinen 4616 sayılı şartla salıverme ve erteleme yasasına göre hükümle ilgili erteleme kararı verilmiştir.Son otuz yıla bakıldığında Bufoladan. beyaz enerjiye, balinadan, hayali ihracata, Kızılay’dan, Türk Hava Kurumuna, İskiden, ihale yolsuzluklarına, Belediyelerden, kamunun her alanını yüzlerce yolsuzluğu hatırlıyoruz .

Bazı vatandaş belediye de görev almak ister, amacı imar rantından faydalanmaktır. Bazıları Müsteşar, Genel Müdür, Daire başkanı, müdür, amir olmak ister amacı nüfuzun kullanarak kendi geleceğini garantiye almaktır. Bazıları arazi veya orman alanı çevirir. Af çıkar veya yeni düzenlemelerle bir gecede olur devlet eliyle trilyoner.

Kafalar değişmedikçe kanunların arsızlığı,hırsızlığı değiştireceğine inanmak mümkün değildir..Bazı olaylarda denetime bile gerek kalmadan her konu ayan beyan anlaşılmaktadır.Herhangi bir kamu görevlisi durup dururken 2-3 yazlık,5-10 daire ve 2-3 lüks arabaya sahipse ve aldığı maaştan başka geliri yoksa  o zaman teftişe ve denetime gerek var mıdır? Elbet yoktur..

Gelişmiş toplumlarda bireyler devletin sahibi olduğu gibi Devlet çalışanları da görevinin bilincindedir. Doğruluk ve dürüstlük alanında kemale ermişlerdir. Hak, Hukuk, adalet, konuları kafalarına yerleşmiş. Üst katta oturanın alt katta oturanı düşünerek tepinmediğini görürüz. Hakkının nerede başlayıp bittiğini bilebilecek durumdadırlar. Biz de doğru dürüst görevini yapanların başına gelenleri anlatmaya gerek bile yoktur. Kendim İlksan Yolsuzluğunu düzeltebilmek için kuruma kayyım atandığımda, yolsuzluğa karışan kişileri tespit edip, kanuni tüm işlemleri yaptığım, alacaklarını tahsil edip kurumu düzelttiğim nedenlerle adeta linç edilmişimdir.

Ülkemizin de kendine bir çeki düzen vermesi zamanı geldiğine inanıyorum. Herkes böyledir demek mümkün değildir. Geçmişte devlet adamlarından örnek davranışlar sergileyenler de vardır yolsuzluğa karışanlar da.

Eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı İsmet İnönü nün mal varlığına bakıldığında kaldığı evinden başka mal varlığı bulunmamaktadır. Ecevit de aynı şekilde mütevazi yaşayarak ömrünü geçirmiştir. Rahmetli Adnan Menderes aileden varlıklıdır. Oğlu Yüksel Menderes Hukuk fakültesini bitirip Cenevre’ye dil öğrenmek ve siyasal bilgiler fakültesi okumak için gidip Ankara’ya döndüğünde Babasına serbest çalışıp ticaret yapacağını söylemesi üzerine adete gelecek nesillere de ders verircesine “oğlum ben siyasette ve devlet hizmetinde bulunduğum sürece  ticaret yapamazsın” diyerek oğlunu uyarmış ve talebini reddetmiştir.

Artık bizimde paylaşmayı öğrenmemiz, hak, hukuka uygun davranmamız ve devletimize sahip çıkma zamanının geldiğine ve Avrupa birliğine girme talebinde birçok ders almamız gerektiğine inanıyorum.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı