REKLAMI GEÇ

MOTORCU MU? MOTOSİKLET KULLANICISI MI?

23 Haziran 2017 Cuma

Motorcu derler bazen motosiklet kullanıcılarına bu söylemin bu tarz yaşam biçimini seçmiş insaların yaptıklarının ve hissettiklerinin anlamını hafiflemiş gibi hatta bu insanlara haksızlık yapılmış gibi gelir bana hep. Araba kullananlara arabacı demek nasıl olmazsa bence motorcu da olmuyor.

Yanlış anlamayın binilen araçların pahalı olması ekipmana harcanan tonlarca para değil beni böyle düşündüren aslında, öncelikle işin maddi yönünü bir yere koyup kültürel açıdan görmek gerekir bu oluşumu… Ben bizlere (motosiklet kullanıcılarına) baktığımda bir kültürü, bir yaşam biçimini, birçoklarının cesaret edemediği bir tercihin içinde geçen zamanı ve yaşamı görüyorum.

Ya birader nasıl bir kültürel durum bu derseniz açıklamama izin verin;
Eğer bir motosiklet kullanıcısı iseniz ve trafikte bir başka motosiklet kullanıcısı ile karşılaştırıldığınızda göz göze gelince mutlaka selam verirsin hatta göz göze gelmeden de ufak bir kask hareketi ile selam verir geçersiniz bunu hiç araba ile giderken veya yolda yürürken yaptığınız oldu mu? Sizi bilmem ama ben çok fazla insan içinden gitmemek için tenha yollarda yürümeyi tercih eden tiplerdenim…

Başka örnekler de var mesela her gün uzağınızda veya yakınınız da insanlar ufak ya da büyük trafik kazalarına karışıyor büyükleri bir şekilde duyarsınız ama ufaklar belki Sohbet arasında mevzu bahis olursa olur. Ama bir motosiklet kullanıcısı iseniz her türlü motosiklet kazasından kimin yaptığından nasıl olduğundan haberiniz olur üstelik bir de olayın kritiğini dostlarınızla saatlerce yaparak sizin ya da dostlarınızın aynı duruma düşmemesi için çaba sarf edersiniz. İster uzak ister yakın olsun kazaya karışan motosiklet kullanıcısı için mutlaka derin bir üzüntü duyarsınız çünkü kazazedenin o gidonun başına ne hevesle ne büyük mutlulukla geçtiğini bilirsiniz…

Peki, bu kültür sosyal toplum içersindedir etkileşimlerden mi ibarettir kesinlikle hayır.

Mesela bir motosiklet kullanıcısı için yolun anlamı çok farklıdır yol bir maceradır yolun kalitesi alt takımları bozan bir etken değil hayati bir durumdur. İnanın bir bölgenin asfalt ve yol kalitesini öğrenmek istiyorsanız ilk önce görüşmeniz gereken motosiklet kullanıcılarıdır. Trafikteki rakipleri yani diğer araçlar aslında rakip değil hep gözetlemek zorunda oluğu büyük tehlikelerdir. Bu sebeple bir bölgedeki şoförler ve trafikteki kalite hakkında yine bilgi almak için ilk çalacağınız kapı yine motosiklet kullanıcılarıdır.

Hani bol virajlı yollar vardır mideniz bulanır ya işte o virajlar motosiklet kullanıcısı için en büyük eğlencedir. Hangi yolda daha çok viraj var o yol tercih edilir. Hatta viraj yapmaya gitmek diye bir deyim dahi vardır sohbetlerde bolca geçen.

Siz baktığınızda bir motorun üstünde giden bir birey görürsünüz ay ne güzel gidiyor püfür püfür özgürlük bu işte dersiniz ya her ne kadar özgürlük kısmı doğru olsa da püfür püfür kısmı genellikle doğru değildir. Hani derler ya içi seni dışı beni yakar diye. Her hava şartının motosiklet kullanıcısı için farklı bir anlamı vardır. Soğukta üşümek sıcakta terlemek yağmurda ıslanmak için limitlerinizi düşünün İnanın bir motosiklet kullanıcısının bu hava olayları karşısındaki limitlerini tahmin bile edemezsiniz ama illa tahmin edicem derseniz 18 derece de çalışan bir klimanın karşısına geçip bekleyin rüzgârı hissedin sonra 5 derece bir motosiklet üzerinde 120 km hızla1.5 saat gittiğinizi hayal edin ya da saç kurutma makinesini üzeriniz de giyinikken gezdirin 1-2 dakika sonra yazın 50 derece havada asfaltın sıcağı ile altınızdaki makinanın sıcağının birleşerek 1-2 saat boyunca yolculuğunuzda size eşlik ettiğini düşünün lütfen.

Eh be kardeşim kültür dedin başladın şikâyete diyebilirsiniz ama inanın ben şikâyet etmiyorum. Bu kültürün ruhumu doldurması için, bu kültürün bir parçası olmak için ödenen bedelleri anlatıyorum ki hani elle tutulur bir ölçüt olsun sohbetimizde diye.

Ay çok güzel de cesaret edemiyorum bu motor işine diyenleri sıkça duyarsınız sanırım işte motosiklet kullanıcıları cesaret edebilen taraftadır, cesur insanlardır. Sadece cesaretle sıfatlamak bile aslında eksik olur. Ortalama bir motosiklet kullanıcısı az buçuk fizik bilir, az buçuk mekanik bilir. Mesela tekerlek, motorların mekaniği veya performans karşılaştırmaları üstüne her biri ile yarım saat, virajdaki eğim ve o viraja nasıl girileceği hakkında ise en az 1 saat sohbet edebilirsiniz.

Birçoklarınız görmez ama ufaklıklar siz araba kullanırken bize el sallar biz de onlara el sallarız. Yolda bazı sürücüler bize selam verir, korna basar, asla karşılıksız bırakmayız.

Hele trafikte bizi farkedenleriniz var hani ışıklarda aradan geçmemiz için yol verenler, geldiğimiz farkedip sıkışmamamız için yol verenler, bilinki o ilk buluşmada motosiklet kullanıcıları arasında o günün kahramanı olarak muhabbetin ilk sıralarındaki konu sizsinizdir.

Baya baya bizleri anlattım size; yazıma klasik bir son yapayım artık.
Lütfen ama lütfen bizleri fark edin. Kavşaklarda sağa sola bir kerede bizim hatırımız için bakın. Kasksız gezen, gereksiz yere riskli hareketler yapan küçük kardeşlerimizi, onların iyiliği için mutlaka polise bildirin. Bir de ışıklarda öne geçmemize müsaade ederek güvenliğimize destek olun.

Hepinizi saygı ile selamlar, kazasız belasız sürüşler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Ulaş özkasnak   -  Bağlantı 26 Haziran 2017, 00:27

Önercim çok güzel ve içten bir dille kaleme almışsın,motor kullanan birisi olmadığım halde,beni de heveslendirdin:)

Cengiz Çankal   -  Bağlantı 24 Haziran 2017, 20:02

Bu samimi yazıların devamını merakla bekleyeceğim. Teşekkür ederim.

atilla çakır   -  Bağlantı 23 Haziran 2017, 15:14

tebrikler.. güzel ve faydalı bir yazı.

hasan acar   -  Bağlantı 23 Haziran 2017, 15:06

çok içten ve samimi olarak bizleri anlattığın için teşekkür ederim.devamını bekliyoruz.

Murat Kara   -  Bağlantı 23 Haziran 2017, 14:45

Değerli arkadaşım bizlerin adına duygularımıza tercüman olduğun için yazından dolayı teşekkür ederim.Güzel ve net bir dille motosiklet kullanıcılarını anlatmışsın.Tebrik ederim.MOTOSİKLETLERİ FARK EDİN.

Motorcu :)   -  Bağlantı 23 Haziran 2017, 12:06

Kaleminize sağlık, muhteşem anlatmışsınız !!!

Gürçay Kıvanç Akyıldız   -  Bağlantı 23 Haziran 2017, 11:56

Sevgili dostum, yazını büyük bir keyifle okudum. Bizi içimizden birinin anlatması ve dışarıdan bir göz gibi okumak oldukça eğlenceli ve keyifli geldi. Bir kez de motosiklet sevdalısı olduğum için gurur ve memnuniyet duydum. Tebrikler

Hüseyin KEYSAN   -  Bağlantı 23 Haziran 2017, 11:28

Ozanım, duygularımızı çok güzel dile getirmişsin. Kalemine yüreğine sağlık.Tşk.ediyorum.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı