REKLAMI GEÇ

ULTRA RIDERS’DEN YUNANİSTAN VE BULGARİSTAN TURU-3

18 Ağustos 2017 Cuma

Selanik bölümüne geçmeden önce Yunanistan’da şehir içi benzinlik modeli bizimkilerden biraz farklı. her yerde olabiliyor ve bir ya da iki pompa ile hizmet veriliyor. Personelin kesinlikle hiçbir şekilde acelesi yok. Benzin fiyatı da 4.5 TL gibi. Türkiye ile hemen hemen aynı. Tabi bizim için alım gücüne göre kıyaslanırsa 2 TL gibi bir fiyata denk geliyor Yunan vatandaşları için. Sizden önce benzin alan içeriye ödeme yapmazsa pompa çalışmıyor. Yandaki fotoğraf Selanik’ten. Ama genelde şehir içi benzinlik modeli bu.

Otoban konusunda ise söyle bir farklılık var “yarısı peşin yarısı iş bitince” Yani otobana girerken 1.7€ ödüyorsunuz, bir de çıkarken toplam ödenen miktar 3.5€. Paralı yol deyince bizim Aydın -İzmir otobanı gibi değil, daha çok iki şerit. Fakat asfalt kalitesi çok yüksek. Ben bir yama, zıplama, ufak tümsek hissettiğimi hatırlamıyorum. Hız sınırı 130 km. Bizim gibi +%10 var mı o bizde hala merak konusu? Ama virajların eğimi, giriş çıkışlar, şeritlerin görünürlüğü oldukça iyi.
Yunanistan’da trafik motosiklet kullanıcılarına çok dikkat ediyor ve saygı gösteriyor. Hiç üzülmedik, hiçbir problem yaşamadık değerli dostlar.

Selanik
Selanik’e varıp otele yerleştiğimizde, saat yaklaşık 23.00 gibiydi. Hemen meşhur tavernalarda karnımızı doyurup dönünce arkadaşlarımıza anlatmak için, Selanik’in eğlence dünyasını öğrenme çalışmalarına başladık.

Şehir merkezinde bulunan bir taverna (Bu arada, “Taverna” Yunanistan’da restoran anlamına da geliyor) kümelenmesinin bulunduğu bir bölgeye gittik. Arkadaş tavsiyesi üzerine “Palati Tavernası”na oturduk. Bu “Yunanistan batmış!” diyene inanmayın. Bulunduğumuz meydanda her yer insan dolu. Yiyiyorlar, içiyorlar ve eğleniyorlar. Masamızı doldurup donattıktan sonra, müziğe kulak verdik. Bir buzuki, bir gitar, kulağa çok da yabancı olmayan melodiler. Müzisyenler masaları dolaşıyor, ama para almak için değil, müşterilerin kendilerine eşlik etmesi için. Harika, sıcak bir ortam. Hiç yabancılık hissetmiyoruz derken bizim masaya da uğradılar. “Neredensiniz?” deyince “Türk’üz” dememizle müzisyen “çadırımın üstüne şıp dedi damladı” diye daldı mevzuya. Eh! Artık memleketten 1000 km uzakta biri, türkümüzü çalar da eşlik etmemek olur mu? Biz de hep beraber katıldık sempatik ikiliye.


Selanik’te sabah hazırlanıp gezilecek yerleri tespit edip yola koyulduk. İlk hedefimiz; Ulu önderimizin doğduğu yaşadığı ev idi.

Önce kocaman bir teşekkür… Bu evi muhafaza eden, bakımlarını yapan, Atatürk’ün eşyalarını sergileyen, odalardaki belgesel sunumlarını yapan, yetkililerimize. İşlerini iyi yaptıkları için teşekkür ederim.


Atamızın evine gelince duygulanmamak elde değil. Gruptan Hasan Gençaslan’ın dediği gibi, direk ilkokul kitaplarına gidiyor insanın aklı. Yıllardır resimlerine baktığınız ev canlı canlı karşınızda. Bulunduğu bölge eski yerleşim olduğu için park yeri sıkıntısı oldukça ciddi.


Yaklaşık üç saatimizi burada geçirdik. Evin her odasını ayrı ayrı teneffüs ettik. Duygulanmamak elde değildi. Yaşadığım toprakların her karışında hakkı ve emeği olan Atamızın doğduğu evdi sonuçta…

Sizler için bir fotoğraf albümü hazırladık bir göz atın derim. Bu ara hemen evin karşısında “Demleme çay” “Kavala Kurabiyesi vb.” ürünleri bulabileceğiniz Selanik’te bulunan Türkler tarafından işletilen yerler de var. Türkçeyi gayet güzel konuşuyorlar. Soluklanmak için ideal bir nokta.

Atamızı saygı ile yâd ettikten sonra, oradan ayrıldık. Atladık motorlarımıza ve panoramik şehir turuna başladık.

Değerli dostlar; trafikte bize olan ilgi ve saygı müthişti. Şehir turumuzu atarken el sallayanlar, kameraya çekenler, yol veren araçlar derken, bir ara kendimizi bayram kortejinde sandık.

Size kısaca buraları anlatmam gerekirse, Kavala ve Selanik; İzmir ve Alaçatı’nın sanki diğer parçası gibi demem yeterli olur.

Saatlerimiz 16.00’yı gösterirken grubumuz ile Bulgaristan-Sofya yönünde düştük yollara….

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı