REKLAMI GEÇ

MOTOSİKLET VE EĞİTİM

29 Aralık 2017 Cuma

Bizim üye olduğumuz motosiklet kulübünde en baştan beri uyguladığımız bir kural var. Üye kabullerinde motosiklet güvenli sürüş eğitimlerini almış olma şartı istiyoruz.

Motosiklet kullanmak için büyük önem arz eden bu eğitimin tam adı, İleri ve Güvenli Sürüş Eğitimi. Bu eğitim grup halinde veya bireysel olarak alınabiliyor. Ücreti 600-700 TL civarında.

Kimler veriyor bu eğitimi derseniz?
Dünyada kabul görmüş eğitim sistemleri ve eğitim kurumlarına akredite olan eğitimcilerin bulunduğu bazı kurumlardan bu tip eğitimleri alabilirsiniz.

Bu eğitimi alan sürücüler hem kendi güvenliğini hem de yol arkadaşlarının güvenliğini düşünerek hareket ediyorlar. Ayrıca eğitimli bir grupta, sürüş de oldukça akıcı ve keyifli oluyor.

Kısaca bir örnek vermek gerekirse; gruptan birinin sizi yolculuk esnasında sağlamayacağını bilmek ya da arkadaki sürücünün takip mesafesini koruyarak sizin arkanızdan geleceğini bilmek grup sürüşlerinde oldukça anlamlı ve rahatlatan veriler.

Eğitim konusunda biraz ayrıntı vermek gerekirse; eğitim 3 aşamalı oluyor. 1.’si teori olarak, 2.’si kapalı alan çalışması, 3.’sü ise yol eğitimi. Tabi bunlar ilk aşama. Ben bu işte ilerleyeceğim diyenler için üst düzey sürüş eğitimleri de var.

Peki, eğitim işe yarıyor mu?
Ben size kendimden örnekleyeyim. İlk motosiklet başına geçmem 2000’li yıllarda Scooter tarzı 150cc’lik bir motosiklet ile oldu sonra vitesli motorlar, sonrasında uzun bir arada olsa kopamayıp 750 cc ile dönüş yaparak, şimdi 1230cc ile devam ediyorum. Aralarımız olsa da 20 yıla yaklaşmış. Yurt içi yurt dışı tecrübelerim var. Karşıdan baktığınızda iyi bir sürücü gibi gözüküyorum değil mi? Aslında değildim.

Eğitimden sonra işin rengi ciddi şekilde değişiyor.
Öncelikle teknik bilgi sahibi oluyorsunuz. Niye virajda fren yapmamak gerektiğinin matematiği size öğretiliyor. Yoldaki pozisyonlarınız için hangi anda nerde olmanız gerektiği öğretiliyor. Bir de toplumun kulaktan kulağa aktardığı yanlış bilgilerden kurtulup doğru bilgilere ulaşıyorsunuz.

Evet, fiyatlar biraz yüksek gibi gelebilir fakat bu konuda eğitime verdiğiniz para en az kaska verdiğiniz para kadar önemli unutmamak gerekir.

Bildiğim kadarı ile yılda birkaç kere ücretsiz olarak eğitimin ilk aşaması olan teori eğitimi büyük salonlarda ücretsiz olarak veriliyor.

Takip ederseniz mutlaka haberiniz olur.
Biz de Ultra Riders Serbest Sürücüler Motosiklet Kulübü olarak başta da yazdığım gibi eğitime oldukça önem veriyoruz.

Hatta grubun destek takımında, sadece eğitimlerini organize eden ve müfredat hazırlayan bir arkadaşımız dahi var.

Her yıl mutlaka bir motosiklette ileri ve güvenli sürüş eğitimi (teorik formatta) bir de ilk yardım eğitimini üyelerimiz ile tekrarlıyoruz. Bunun yanına sonrasında farklı eğitimler eklemeyi de ihmal etmiyoruz.

Özellikle insanların taviz vermemesi gereken bu konuların güvenlik için en kötüsü düşünülerek hassasiyet ile ele alınması gerektiğini düşünüyorum.

Bu hafta Çarşamba toplantımızı eğitime ayırdık fotoğrafta gördüğünüz gibi tam kadro eğitime katıldık.

Bize salon imkânı sunan Motosiklet dostu Şiir Otele ve eğitimi veren ArtMotoAkademi Eğitimcilerinden Alpaslan Bulut’a hazır yeri gelmişken teşekkürlerimi sunarım.

Kalın sağlıcakla…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Hasan Gençaslan   -  Bağlantı 29 Aralık 2017, 18:45

Kalemine sağlık…. Eğitimin nekadar önemli olduğunu bize bir kez daha hatırlatmış oldun…. Teşekkürler…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı