REKLAMI GEÇ

TATLI SU MOTORCULARI

30 Haziran 2017 Cuma

Malumunuz bu bahar bolca yağmur yağdı. Motosiklet kullanıcıları arasında bir tabir vardır; “tatlı su motorcusu” diye. İlk başta sularda bile gezebilen anlamına gibi gelse de aslında bu deyim yağışlı ve soğuk havalarda motor kullanmayan kişilere (motorculara) denir. Bu arada motorcu denmemesi gerektiğini bir önceki yazımda yazmıştım ama bir motorcu diğerine motorcu diyebilir sanırım.

Şu sıcak günlerde biraz yağmurdan kardan buzdan bahsedelim de, okurken en azından biraz serinleyelim.

Kötü hava şartlarında her tarafı açık ve 2 teker üstünde giden bir aracı kullanan bence iki tip sürücü olabilir. Tabi görevli olan polislerimizi saymazsak.

Bunlardan birincisine, sürücünün başka bir ulaşım alternatifinin olmayışı ikincisine ise zorlu hava koşullarında ıslanmayı veya üşümeyi göze alacak kadar motosiklet kullanmayı sevenler diyebiliriz zannımca.

Birinci sürücü tipi yani alternatifi bulunmayanlar; genelde biraz daha motor hacmi düşük scoother vb. araçlar ile çok soğuk havalarda bile trafikte görebileceğiniz motorculardır.

Bu tip araçların kullanıcıları için, iklim şartlarının genelde soğuk ve yağışlı olduğu Avrupa ülkelerinde diz örtüsü, ısıtmalı el koruma örtüsü, ısıtmalı yelek gibi özel ürünler bolca kullanılırken; Ülkemizde ise ürünün hitap ettiği kesim ve o kesimin ekonomik durumu baz alınınca bu tarzdaki motosiklet sahiplerinin ithal ürünlere erişemiyor olması şaşırtıcı bir durum değildir. Kısaca söylemek gerekirse 3000-4000TL’lik bir motosiklete binen bir sürücü nasıl 3000-4000TL’lik bir ekipman alsın diyebiliriz.

Ama tabi ki yokluklara eyvallah etmeyen pratik zeka öne çıkarak, bu duruma çeşitli çözümler bulmuş.

Mesela büyük mavi bir bidonu ortadan ayırıp bacakların önündeki kısıma monte etmek gibi ya da göğse gazete kağıdı koymak gibi soğuk defans ürünleri bu camiada oldukça popüler. Genel olarak kışın şehir içinde hızlarda çok yüksek olmadığından bu takviyeler ile nispeten daha ılımlı şartlar ile sürücüler yolculuklarını tamamlıyorlar. Tabi bahsettiğimiz yolculuk şehir içi mesafelerde. Şehirlerarası böyle bir yolculuk yapmak ciddi bir fantezi olur.

Gelelim 2. duruma; bu duruma delice motosiklet sevdalısı olmakta diyebiliriz. En soğuk ve yağışlı zamanlarda bile cesaret edip motora binmek gerçekten yürek işidir. Öncelikle ekipmanın soğuk ve su geçirmez olması lazım ki ne kadar teknoloji ürünü olursa olsun bu kalın ekipman ciddi şekilde rahatsızdır (Ailenizin sizi karda kışta okula gönderirken kat kat giydirip kollarınızın iki yana kapanmadığı uçak gibi okula gittiğiniz gibi örneğin). Sürücüyü sıkar rahat hareket etmesini engeller. Giyilmesi ve çıkarılması oldukça zahmetlidir. Böyle bir ekipmanla giderken tuvalet ihtiyacı nasıl bir zahmete dönüşüyor siz düşünün.

Islak zeminde motosiklet kayar arkadaşlar hem de ciddi şekilde; aslında sadece motosiklet değil tüm araçlar kayar. En tehlikelisi su birikintileridir. Unutmayalım ki suda giden araç teknedir ve onunda tekeri yoktur. Bu sebeple motosiklet sürücüsü su birikintisi gördüğünde gerekli tedbirleri almazsa hastaneden önce gördüğü son şey o su birikintisi olabilir.

Gelelim görüşe; ne yazık ki henüz silecekli kasklar çıkmadı pekte çıkacağa benzemiyor. Eee nasıl yağmurda görüyorsunuz derseniz; aslında motosiklet kullanıcısı olarak çok görmüyoruz desek olur. Tabi ki görmediğimiz bir şaka henüz jedaylar gibi araç kullanamıyoruz maalesef… Ama görüşte azalma mutlaka oluyor. Arabalarda sileceklerin yaptığı iş kask üzerinde rüzgârın kaydırması ile doğal bir şekilde gerçekleşiyor. Tabi arada eldiven ile destek vermekte özellikle düşük hızlarda gerekiyor.

Birde buğulanma sorunu var. Kasklardaki camın adı vizördür arabalardaki tüm camların toplamına eşittir çünkü sürücünün başka bakabileceği cam yoktur.

Hani araba ile giderken camınız buğulanır, açarsınız klimayı, buğu gider ya işte o klima lüksü motosikletlerde yok. Onun yerine pinlock (Buğu önleyici cam) denilen bir malzeme var 0 ve 0 derece altı gibi çok soğuklarda işe yaramıyor ama yağmurda ve 0 üstü soğukta %90 iş görüyor.

Peki, kar buz buzlanma gibi durumda ne yapıyoruz derseniz; genelde hiçbir şey yapılmıyor ve motosikletler güzelce park yerine konuluyor havaların düzelmesi bekleniyor. Tabi bir belgesel kanalı için özel ekipman ile (çivili lastik gibi) çekim yapmak için dağlarda dolaşmıyorsanız.

Hadi yazımızı yine klasik bir sonla bitirelim. Yoğun yağmurda araç sürücülerinin de görüşünün düştüğü gerçeği ile özellikle motosiklet sürücülerimize daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini lütfen unutmayın. Motosiklet kullanıcısı dostlarımızın dörtlülerini açmasının da onları görmeye çalışan diğer sürücüler için oldukça faydalı olacağı kanaatindeyim.

Hepinizi saygı ile selamlar kazasız belasız sürüşler dilerim…

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı