REKLAMI GEÇ

BİZ-CHE

17 Ocak 2011 Pazartesi

CHE : Cumhuriyet Halk Evi
Türkiye’yi kuran felsefe kapalı bir toplumdan çağdaş bir topluma yol alma aşamasında Halkevleriyle tanıştı. 19.Şubat.1932 yılında yurdun dört bir yanında aynı anda açılan Halkevleri Cumhuriyet Devriminin toplum tarafından benimsenmesi ve kültürel-sanatsal etkinliklerle tanışan toplumun gerici unsurlardan uzak kalacağı beklentisiyle Türk Ocakları kapatılarak yerine kurulmuştur.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında
-Dil, Edebiyat, Tarih
-Güzel Sanatlar
-Temsil
-Spor
-Sosyal Yardım
-Halk Dershaneleri ve Kurslar
-Kütüphane ve Neşriyat
-Köycülük
-Müze ve Sergi

başlıklarında faaliyet gösteren halkevleri halk tarafından benimsenmiş kurumlar olarak Genç Türkiye Cumhuriyetinin bir başarısı olmuştur. 1950 yılında Demokrat Parti’nin iktidara gelmesiyle kapatılarak mal varlığı hazineye devredilmiştir. 1963 yılında tekrar açılan Halkevi artık CHP ile hiçbir bağı olmaksızın faaliyetini sürdürecek, 1980 darbesiyle tekrar kapanacaktır.

İşte yukarıda anlatılan faaliyetleri yapan Halkevi, mevcutta siyasi bir muhalefet partisi gibi politik bir tavır takınan mevcut Halkevinden farklı olarak 2008 yılında Gürsel Tekin ve arkadaşları tarafından Cumhuriyet Halk Evleri adıyla kenar semtlerde kadınlarımıza ve çocuklarımıza karşılıksız hizmet vermek amacıyla İstanbul’da kuruldu. İstanbul’un 4 ilçesinde faaliyet gösteren bu merkez daha sonra Kuşadası ve Nazilli’de resmi olarak faaliyete geçti.

2010 Temmuz ayına kadar 6 merkezde faaliyet gösteren CHE’ler, aynı tarihte kurulma çalışmalarına başlanan Denizli Cumhuriyet Halk Evi ile birlikte İstanbul’dan sonra ilk il olarak 2011 Ocak ayı itibariyle Denizli’nin Sevindik mahallesinde faaliyete geçmiştir. Maddi destek ve eğitimci gönüllü desteğiyle faaliyetini sürdürecek olan bu merkez, Denizli’nin Sevindik mahallesinde Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla 22.01.2011 Cumartesi günü açılacaktır.

Toplumsal dayanışma ve yerinde sosyal etkinlik hizmeti alma anlamında bu merkezler kenar semtlerde son derece önemli yerler olacaktır. Her kesimden insanın eşit şartlarda ücretsiz hizmet aldığı bu merkezler, kenar semtlerin sosyalleşme merkezi olacaktır.

Toplumun sosyalleşmesinin önemini çözümün başlangıcı olarak görerek böylesine bir yerin kurulması sorumluluğu üstlenen sevgili kardeşlerim Sadık, Mehmet, Cem, Soner, Nuri, Tuğba, Güven, Veli, Cevat,Osman ve Orçun’a, gençlik gönüllü çalışması yürüten Yücel’e, maddi manevi desteklerini esirgemeyen dostlarımıza, adını unuttuğum tüm arkadaşlarıma ve de böylesine önemli bir faaliyetin Türkiye çapında koordine edilmesini sağlayan Toplumsal Eğitim ve Gelişim Derneği Yöneticisi Sayın Benan Baykal’a, bizlere olan güveninden dolayı Sayın Gürsel Tekin’e halkımız adına şükranlarımı sunuyorum.

İletişim için:
http://www.che-cumhuriyethalkevleri.org
denizli@che-cumhuriyethalkevleri.org

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı