REKLAMI GEÇ

DERS VEREN DENİZLİ

13 Eylül 2010 Pazartesi

Gereksiz gerginliklerin yaşandığı bir seçimi daha tamamlamış bulunmaktayız. Sonuçları sağlıklı değerlendirmek için oluşan tablodaki bazı rakamları incelemekte yarar var :
2009 Denizli il genel meclisi seçimlerinde bugünkü evet cephesinin oy oranı % 40 , hayır cephesinin de % 58’dir.

Son seçimlerde ise evet cephesi % 46, hayır cephesi % 54’tür. Bu sonuçlara göre 1,5 yıllık süreçte evet cephesindeki artış % 6, hayır cephesindeki azalma da % 4 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye genelindeki MHP kayıplarını gözönünde bulundurursak evet cephesine kayan oyların MHP ve DTP’den geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye ortalamasına baktığımızda Denizli’deki evet artış oranları ve hayır azalış oranları Türkiye ortalamasının altında gerçekleşmiştir.

Bu evetçiler için yetersiz bir artış, hayırcılar için de ortalamanın altında bir azalış olarak değerlendirebilinir. Bir de AKP’li Denizli ilinde yapılan orantısız propagandayı CHP’li Aydın ili ve MHP’li Nazilli ilçeleriyle karşılaştırdığınızda ( bayram dolayısıyla o güzargahı kullandım ve bu yerlerdeki abartılı olmayan propaganda çok dikkatimi çekti) harcanan reklam malzemeleri, cephe giydirmeleri, pano ve billboard’da yapılan abartılı reklamlar AKP’nin Denizli’de aslında oy analizleriyle açıklanamayacak büyüklükte bir yenilgisini tarif edebilir. Denizli’de bir tane bile HAYIR mesajı içeren reklam panosu yokken Aydın ve Nazilli’de EVET reklamlarını çok fazla görebiliyordunuz.

Evet ve hayır cephesindeki oy kaymalarını iyi anlayabilmek için bazı rakamları sizlerle de paylaşmak istiyorum :

OSMANİYE – ERZURUM – AFYON
Bu bölgelerde HAYIR cephesinin oy kaybı % 17 mertebelerindedir. MHP’nin ağırlıklı olduğu bölgeler olması sebebiyle MHP muhafazakar tabanını Evetçi cepheye kaptırmıştır.

İZMİR- İSTANBUL – AYDIN – MUĞLA – BURDUR
Bu bölgelerde HAYIR cephesi 2009 seçimleriyle karşılaştırıldığında ortalama % 2 kayba uğramıştır. Hatta İstanbul sanıldığının aksine % 0,4 kayıpla en düşük HAYIR firesi veren illerden biridir. Burdur merkezde HAYIRCI olmasına rağmen ilçelerin etkisiyle EVETÇİ il olmuştur. Denizli’miz bu kategoriyle karşılaştırıldığında bu bölge ortalamasının üstünde fakat Türkiye ortalamasının altında HAYIR firesi veren illerdendir.( % 4,4 azalma)

2009 İl genel seçimleri sonuçlarında sağ oyların ağırlıklı olduğu hayırcı bölgeler, ciddi oranda Evet’e kaymıştır. Bu bölgelerde HAYIR’lardaki azalma % 12 – 13 mertebesine çıkmıştır. Mesela Acıpayam ilçesinde 2009 seçimlerinde HAYIRcı cephe % 56 oy oranına sahipken referandumda bu oran % 44’e düşmüştür. Kayıp % 12 seviyelerindedir. Çivril’de ise HAYIRcı cephe %62’den % 55’e gerilemiştir. Bu iki ilçenin de belediye başkanlıkları CHP’li olduğunu belirtmeliyiz.

Fakat Honaz ve Buldan ilçelerinde de Acıpayam ve Çivril ilçelerindeki durumla ters bir sonuç yaşanmıştır. Buldan’da EVETci cephe % 40’dan % 35’e , Honaz’da da % 42’den % 38’e gerilemiştir. Bu iki ilçenin de belediye başkanlığı AKP’li olduğunu da hatırlatmak isterim.

Sonuçlar şu gerçeği ortaya koymuştur: MHP’nin tabanı kendi içinde ikiye bölünmüştür. Milliyetçilik hassasiyeti yüksek grup HAYIRcı cephede kalırken, muhafazarlık hassasiyeti yüksek, simonlara yakın grup da EVETci cepheye kaymıştır. Zamanla bu iki yapının birbirinden kopmasının engellenmesi MHP yöneticilerinin çabalarına bağlıdır.

Denizli HAYIR rengine girdiğinden dolayı Ankara’da mutlaka masaya yatırılacaktır. Tüm Oda Başkanlarının bir şahsın tahakkümü altında Denizli’yi vesayet altına alma mücadelesi ters tepmiştir. Denizli ders veren bir şehir olarak yine tarih sayfasında yerini almıştır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı