REKLAMI GEÇ

Youtube – Viacom Davası ve Ülkemiz

19 Temmuz 2010 Pazartesi

Google, Youtube’u satın aldıktan sonra hakkında açılmış olan davalarla da uğraşmak zorunda kalıyor. Fakat bu sefer lehine bir sonuç aldı ve internet dünyası için yeni hukuki gelişme ortaya çıktı.

Dünyanın en büyük dördüncü yayın şirketi olan Viacom, Youtube üzerinde şirketin sahip olduğu onbinlerce videonun telif hakları ihlal edilerek milyonlarca kez izlendiğini iddia ederek açtığı dava reddedildi.

Viacom’un, açtığı davalar daha çok, popüler tv programlarının korsan bir şekilde YouTube’a yüklenmesinde odaklanıyor. YouTube savunmasında, Dijital Milenyum Telif Yasası(DMCA)’na gönderme yaparak, kullanıcıların siteye yükledikleri içerikler dolayısıyla sorumlu tutulamayacağını yasalara göre bu tarz siteler, barındırdıkları illegal içerikleri, kendilerine haber verilmesi durumunda, kaldırmakla yükümlü tutuluyorlar. Sözü geçen yasa şirketlerin kullanıcıların gönderdiği içerikten sorumlu tutmayan “güvenli liman (safe harbor)” koruması altında olduğuna karar verdi.
Youtube yüklenen içeriklerin genel olarak telif haklarının ihlal edildiğini bilmesi gerektiği düşünülebilir. Fakat kararda “Youtube’un videoların kullanıcılar tarafından yasa dışı şekilde gönderildiğine dair genel bir farkındalık sahibi olmalarının, telif yasalarını çiğnedikleri anlamına gelmeyeceğini” şeklinde ifade yer almaktadır.

Peki bu yasa dışı içeriği yüklemekten Youtube sorumlu değilse, acaba kullanıcılara başvururlar mı? Burada telif hakkı sahipleri bu yola başvurmayacaktır çünkü videoları yükleyen kişilerin bu videoların izlenmesinden elde ettiği bir gelir yoktur. Ayrıca firmalar bir internet kullanıcısını hedef almaları halinde karşılaşacakları tepkiyi kestiremezler. Fakat bu durum ihtimal dışı değildir.

Ülkemizde dizilerin çoğu artık internetten izlenmektedir, tıklanma oranlarından durumun ciddiyeti ortadadır. Ülkemizde web siteleri kendileri bu içekleri özellikle yüklemektedirler ve bu dizilerin öncesine reklamlar koymaktadırlar. Dizi yapımcıları için belki bir sorun değildir fakat son aylarda artık TV’lerdeki reklamlardan kaçan izleyiciler internet üzerinden dizileri izlemeyi tercih etmektedirler. Ülkemizdeki kullanım oranı henüz dizi bütçelerine yansımamış olacak ki pek bir girişim görünmüyor.
Dizilerin bölümlerinin yayınlandığı site üzerinden üreticilerin bir gelir elde etmiyor olması bu tartışmaları her zaman gündemde tutacaktır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı