REKLAMI GEÇ

VURUN KAHPEYE

27 Aralık 2011 Salı

Siirt’in Ormanardı köyünden 16 yaşındaki Ş.T., kendisinden 20 yaş büyük, sekiz çocuklu bir adamla evlendirildi. Üvey çocuklarının çoğu kendisinden büyüktü. Tam Yedi çocuk doğuran S.T., yedinciye hamileyken kocasını kaybetti. Dul S.T. eşinin ölümünün ardından tacizlere uğradı. Biri tarlada yalnız yakaladı ve tecavüz etti. Bir süre sonra hamile kaldığını fark etti. Büyüyen karnını yalnızca kendisi değil, tecavüzcü de farketti. Bakın S.T. olay sonrası mahkemeye neyi anlattı; “Bir gün yine yalnız yakaladı, bir ağaca bağladı ve ‘senden de bu çocuktan da kurtulacağım’ diyerek jiletle karnımı kesmeye başladı, çok kan aktı, bebeğin kolu karnımdan dışarı fırladı.”

* * *

Kastamonu’nun Baldıran Köyü’nde 22 yaşındaki F.Ö.ye kayınbiraderi H.Ö. döverek tecavüz etti. Açılan dava sonrası yapılan yargılama sırasında ifade veren F.Ö. kendisine daha önce de kız kardeşinin eşi A.A.’nın da tecavüz ettiğini itiraf etti. F.Ö.’nün 2 yaşındaki kızının babasının da eniştesi A.A. olduğu Adli Tıp raporuyla ortaya çıkınca enişte A.A. da tutuklandı.

* * *

Denizli, Pınarkent’de, koca dayağından kaçarken bir midibüsün çarpmasıyla yaşamını yitiren S.K.’nin, kaza kurbanı mı olduğu yoksa intihar mı ettiği araştırılırken güvenlik kamera kaydından, kocasının eşine iki tokat attığı belirlendi. Tokatın ardından yola kaçan kadına midibüsün çarpmasının ardından kocanın büyük bir soğukkanlılıkla olay yerine gittiği, eşinin öldüğünü farkedince de dolmuşa binip kaçtığı anlaşıldı.

* * *

Trabzon’da üç çocuk annesi 31 yaşındaki H.T., birlikte yaşadığı erkek tarafından, çocuklarının gözleri önünde boğazı kesilerek öldürüldü.

* * *

Zonguldak’ta 24 yaşındaki S.T. kendisini tehdit eden eski sevgilisi hakkında suç duyurusunda bulundu. Davanın görüldüğü adliye önünde silahla öldürüldü.

* * *

TV ekranlarından suratımıza fışkıran bir başka olay İzmir’li Fevziye Cengiz olayı. Fevziye genç bir kadın.

Kocası ile birlikte bir eğlence yerinde üzerinde kimlik olmadığı için gözaltına alındı. Sonra kan dondurucu görüntüler…

Polisin acımasız dayağını izledik. Görüntüler ortaya dökülürken, acayip savunmalar duyduk; kadın konsomatristi filan gibi.

* * *

Bu örneklerin onlarcası her gün gazete ve televizyonlarda.

Son 7 yılda Türkiye’de tam 4 bin 190 kadın öldürüldü.
2 bin 074 kadın tecavüze uğradı.
3 bin 320 kadın cinsel tacize maruz kaldı.

Şubat 2010’dan Ağustos 2011’e kadar bir buçuk yılda  78 bin 500 aile içi şiddet vakası kayıtlara girdi.

Bu her 10 dakikada bir aile içi şiddetin yaşandığını gösteriyor. Bunlar ortaya çıkanlar, aysbergin görünen yüzü.

Ya ortaya çıkmayanlar?

**

Toplumsal bir dönüşüm geçiriyoruz. Giderek daha az demokrasi ile yetinmek zorunda kalıyoruz. Her geçen yıl hak ve özgürlüklerimiz daha da kısıtlanıyor.

En kolayı da kadın hakları. Kadınlar giderek ekonomik ve sosyal yaşamdan uzaklaştırılıyor. Devletimiz “erkek”. Erkek devletin uygulamaları, erkekleri bir canavara dönüştürebiliyor.

**

Peki Denizli ne alemde?

Denizli de boşanma oranı oldukça yüksek.
Yılda 3.000 kadar boşanma gerçekleşiyor.

Boşanmaların % 70’i ekonomik sıkıntı ve şiddete bağlı.

Denizli kadının ekonomik yaşama katılımının çok yüksek olduğu illerden biri. Kadın çalışma hayatına girdikçe özgürleşiyor. Şiddete, tecavüze karşı çıkıp, hakkını arayabiliyor.

Denizli Barosu kadınların yardımına koşuyor. Şimdilik adli yardım bürosu* ile ekonomik durumu elverişli olmayan kadınlara yardımcı olmaya çalışıyor.

Baro 2012 de bu hizmetlerini arttırarak sürdürecek.

Baroların yardımı, hukuki düzenlemeler, kadına şiddete ağır cezalar vermek yeter mi?

Bugünün popüler siyasetçilerinin, seçilmişlerinin, üst düzey kamu yöneticilerinin başı bağlı eşleri veya kızlarının kaç tanesi, herhangi bir alanda iş ve meslek sahibi?

Eşi veya kızı olmak dışında özellikleri var mı?

Eğitim politikasında kadına düşman gibi bakan anlayışı terk etmediğimiz sürece, canavarlaşan erkekleri kim durduracak?

(*)DENİZLİ BAROSU ADLİ YARDIM BİRİMİ http://www.denizlibarosu.org.tr
Gazi Mustafa Kemal Bulv.İn-Ba İş Mrk. Kat:6 DENİZLİ- Tel: 0.258.261 29 48

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı