REKLAMI GEÇ

YAZ SICAḠINDA İÇECEKLERE DİKKAT

20 Ağustos 2018 Pazartesi

Sıcakların artması vücut dilinin çalışmasını aktifleştirir. Vücudumuz hayatı en iyi şekilde devam ettirmek ve sağlıklı olmak için programlanmıştır. Bu dili anlamak sağlıklı olmanın temelidir.

Yaz sıcakları ile birlikte dışarıdaki ısı artışı, vücudun soğutma mekanizması olan terlemeyi tetikler. Terlemeyle kaybedilen su ve mineraller susuzluğa neden olur. Vucudun su ve mineral ihtiyacı zamanında doğru bir şekilde karşılanmadığı takdirde bir çok hastalıklara (aşırı şişmanlık, iltihabi hastalıklar, kronik ağrılar, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, aşırı yeme isteği, kabızlık, gaz, allerji, alkol ve sigara gibi alişkanlıklar, hafıza problemleri, yorgunluk, depresyon, kanser, gibi…) neden olabilir.

Yaz günlerinde en çok tercih edilen içecekler; soğuk bira, kola ve diğer gazlı içecekler, soğuk şekerli çaylar (ice tea), üstü kremelarla süslenmiş soğuk kahveler, renklendirilmiş kokteyler, süslenmiş buzlu konsantre meyve suları, enerji içecekleri gibi.

Yukarda saydığım şekerli, gazlı ve katkı maddeleriyle dolu bu içecekler terlemeyle kaybedilen su ve mineralleri karşılamadığı gibi, vücudun susuzluğunu daha da arttırarak sağlık sorunlarına neden olur.

Bu içecekler yerine neler içilebilir?

Bira yerine; bir bardak kırmızı veya beyaz şarap, mümkünse organik olanı tercih edilmeli.

Kola veya diğer gazlı şekerli içekler yerine, doğal maden suyu içilebiilr. İsteğe bağlı olarak, sodanın içine taze ezilmiş nane yaprakları, limon suyu ve tatlandırıcı olarak stevia eklenebilir.

Haftada 3 veya 4 gün, bir büyük su bardağı soğuk suya bir küçük çay kaşığı karbonat, bir adet limon suyu karıştırılıp içilebilir. Arzu edilirse soğuk zencefil çayı da eklenebilir.

Büyük su bardağı soğuk suya bir veya iki yemek kaşığı organik elma sirkesi ve bir tutam Himalayan tuzu ilave ederek içilebilir.

Evde yapılan soğuk kefir içine donmuş böğürtlen, çilek, kiraz, vişne veya istediğiniz bir meyveyi karıştırarak blenderdan geçirip içebilirsiniz.

Ice tea yerine, soğuk yeşil çay, biberiye çayı veya defne yaprağı çayına isteğe bağlı olarak organik bal karıştırarak veya stevia ile tatlandırıp içebilirsiniz.

Enerji içeceklerinin yerine, taze sıkılmış sebze sularının içine bir tutam Himalayan tuzu ilave ederek içilmesi size yeteri kadar enerji verecektir.

Soğuk kremalı ve şekerli kahveli içecekler yerine, organik miss kokulu kahvenin üstüne buz ekleyerek içebilirsiniz.

Bir insan için olmazsa olmazların başında su gelmektedir ve tercih edilmelidir. Yukarıda alternatif olarak önerdiğim içecekler terle kaybedilen suyun yerini tutmaz. Ancak, susuzluğunuzu gidermek icin doğru tercih yaparak sağlınızı korumanızı ve gelecekte olabilecek hastalıkların oluşma riskini azaltacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı