REKLAMI GEÇ

SAVUNMA SİSTEMİ STRESTEN ETKİLENİR Mİ?

9 Ocak 2017 Pazartesi

Duygu ve düşüncelerimiz vücudumuzla doğrudan ilişkilidir. Negatif düşünceler ve negatif duygular savunma ve sinir sistemini olumsuz yönde etkileyerek fiziksel hastalıklara neden olabilir.

Sinir sisteminin dengeli ve zinde olması, hücrelerin kendini yenilemesi ve kendi kendini tedavi etmesi için kaçınılmazdır.

Aşırı sinirlenme ve sinirlenerek bağırmak, damar duvarına zarar vererek felç, kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve kalp krizine neden olabilmektedir. Sinirlendikten sonra, sinir ve savunma sisteminin kendini yenilemesi yaklaşık 6 saat alır. Örneğin, gün içinde sürekli sinirlenildiğinde bu yenilenme süresi olmayacağından, vücudun savunma sistemi iyice zayıflar ve hastalıklara karşı direnci de azalır.

Stresin kronik olması durumunda, sindirim sistemi problemleri (ülser, gastrit, reflü, gaz, hazımsızlık…), iltihaplı bağırsak ve eklem hastalıkları, aşırı yorgunluk, allerji, egzema, sedef hastalığı ve kanser gibi birçok hastalıklara neden olur.

Neler yapılabilir?

Stres kaynağının nedeni bulunmalı ve gerekirse profesyonel destek alınmadır.

Diyafram nefesiyle, nefesin derinliğinin arttırılması ve ritminin düzenlenmesi, düzenli egzersiz yapılması, uyumadan önce rahatlatıcı yayınların okunması ve müzik dinlenmesini tavsiye ederim.

Meditasyon yapılması; yapılan araştırmalarda sabah ve akşam 20 dakika yapılan meditasyonun kan basıncını düşürdüğü, kronik ağrıları, baş ağrısını, astım ataklarını, uyku sorunlarını ve yorgunluğu azalttığı gibi sindirimi ve savunma sistemini de güçlendirdiği görülmüştür.

Fiziksel ve duygusal yakınlık, “oksitosin” denilen stresi önleyici hormonu salgıladığından son derece önemlidir.

Duygu ve düşüncelerimizin dikkate alınmaması, sorunların nedenlerinin bulunmaması ve çözüm aranmadan baskılanması, uzun dönemde ciddi fiziksel hastalıkları beraberinde getirir. Yaşam tarzı ve alışkanlıklarımızda yapacağımız bazı değişikliklerin, stresin önlenmesinde önemli katkıları olacaktır. Akşam uyumadan önce duygularımızı negatif yönde etkileyecek haberlerden uzak durmak, sevdiklerimizle birlikte güzel, coşkulu anlar geçirmek, gülmeyi alışkanlık haline getirmek, karamsarlıktan uzaklaştıracak yayınlar okumak ve rahatlatıcı müzik dinlemek, açık havada ve doğada gezinti, düzenli egzersiz yapmak duygularımızı yatıştırarak vücudumuzun yenilenmesini sağlayacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı