REKLAMI GEÇ

DETERJANLARIN TEHLİKESİ

2 Nisan 2018 Pazartesi

Günlük yaşamımızda sıkça kullandığımız deterjanlar, petrol türevinden elde edilir. Deterjanlara katkı maddeleri ve kimyasallar eklenerek, sıvı, krem, sprey, toz ve benzeri şekilde üretilir. Arıtma, parlatma ve temizleme özelliğine sahiptir.

Deterjanların içerisindeki kimyasal maddelere uzun süre maruz kalındığında, cildin emici özelliği veya deterjanın kokusu nefes yoluyla beyin, akciğerler ve kana karışır. Bu durum cilt, solunum yolu, akciğer, depresyon, hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu, görme azalması, kanser, hormonların dengesinin bozulması gibi vücutta birçok organa zarar vermektedir.

En son yapılan araştırmalarda, temizlik amacı ile kullanılan deterjanların ve oda kokusu temizleyicilerinin akciğerde hasara neden olarak, astım oluşturma riskini arttırdığı, hava yollarını daraltıcı etkisi nedeniyle nefes alma kapasitesini azalttığı gösterilmiştir. Bu araştırmalarda deterjanları en çok kullanan kadınların büyük bir risk altında oldukları vurgulanmıştır.

Günlük hayatta temizlik amaçlı kullandığımız masum gibi görünen deterjanların sağlığımıza zarar verdiğini unutmayalım.

Deterjan seçerken kimyasal maddelerden yapılmış, kokularla zenginleştirilmiş deterjanları kullanmamanızı tavsiye ederim. Bunun yerine doğal maddelerden yapılmış (karbonat, sirke, sabun, limon tuzu ve doğal esanslar gibi) deterjanlar seçilmelidir.

Deterjan kullanmanız durumunda, ağzınızı ve burnunuzu bir maske yardımıyla kapatmanızı ve elinize eldiven giymenizi tavsiye ederim.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı