REKLAMI GEÇ

KARANLIKTAN IŞIĞA HORMON SALINIMI

19 Eylül 2016 Pazartesi

Doğada herşey dengeli, ahenk içinde ve sürekli bir döngü içindedir. Mevsimler, gece ve gündüz birbirini takip eder. Ancak, doğadaki ani bir değişiklik, örneğin; yazın kar yağması, fırtanın ortaya çıkması hayra âlemet sayılmaz. Aynı şekilde, hücrelerimizin, organlarımızın ve hormonlarımızın da kendine özgü çalışma zamanları ve kendi içinde uyumları vardır. Vücudumuzun bu çalışma zamanı gece ve gündüzle uyum içindedir.

Gün ışığına bağlı iki güçlü hormon salınır. Gündüz serotonin, gece melatonin. Bu iki hormon vücudumuzun yavaş veya hızlı çalışmasını ayarlar.

Serotonin, mutluluk hormonu olarak bilinir. İştahı, cinsel işlevliği, duygu iniş çıkışlarını ve davranışları kontrol eder. Serotonin büyük kısmı bağırsaklardan salınır, geri kalan kısmı da gün ortasında, gün ışığının en yoğun olduğu zamanlarda ve egzersizle salınır.

Melatonin hormonu ise, en fazla gece saat 11 ile sabah saat 3 arasında salınır. Gündüz saatlerinde salınımı azdır. Vücudumuzun yaşlanmasını engelleyen en güçlü hormondur. Hücrelerin yenilenmesini sağlar.

Bu iki hormonun salınımında dengesizlik meydana geldiğinde, hastalıkların oluşması kaçınılmazdır.

Melatonin hormonunun en fazla salındığı saatin gece 11 ile 3 arası olduğu düşünüldüğünde, en geç gece 11`de başlayarak derin uykuya ihtiyaç vardır. Aksi durumda, hücreler yenilenemediğinden kronik yorgunluk, davranış bozuklukları, hafıza kaybı, öğrenme zorluğu, depresyon, infertilite, hormonal problemler, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, erken yaşlılık, kemik erimesi ve kanser ortaya çıkar.

Yeterli gün ışığının alınmaması, sindirim sistemi bozuklukları, dengesiz beslenme ve yeterli egzersiz yapılmaması serotonin salınımını azaltır. Bu durum, iştah artmasına, şekerli gıdalara eğilim, duygusal yıkım, depresyon, karamsarlık, sinirlilik, panik atak, intihar girişimleri, migren, dikkat eksikliği, alkol ve madde bağımlılığına neden olur.

NELER YAPILABİLİR?
Yukarıda belirtilen zaman diliminde ve karanlık odada uyunmalıdır. Gerektiğinde uyku maskesi (gözlerin kapatılması için) kullanılabilir.

Akşam geç saatte yemek yenmemeli, kahve gibi uyarıcı içecekler içilmemeli ve egzersiz yapılmamalıdır. Bu saat vücudun uykuya hazırlık saatidir.

Gündüz yeteri kadar gün ışığı alınmalıdır. Gözlerin de gün ışığından yararlanması için zorunlu durumların dışında güneş gözlüğü kullanılmamalıdır.

Bağırsakların sağlıklı olması serotonin salınmasında oldukça önemlidir.
Hücrelerin yenilenmesinde, yaşlanmanın yavaşlatılmasında ve yukarıda sayılan hastalıkların önlenmesinde serotonin ve melotonin hormonlarının etkisi son derece önemlidir. Bu hormonların yeteri kadar salınımı için, saatinde derin uyumanın, doğru ve dengeli beslenmenin, yeterli gün ışığı almanın, düzenli spor yapmanın gerekli olduğunu aklımızdan çıkarmayalım.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı