REKLAMI GEÇ

UYGUN YAPILMAYAN YOGA TEHLİKELİ MİDİR?

6 Mart 2017 Pazartesi

Sağlıklı yaşam için egzersiz yapmak kaçınılmazdır. Egzersiz yapmanın birçok yöntemi vardır. Eklem iltihaplanması, bel ağrısı, kemik erimesi, MS, felç gibi egzersiz yapmanın sınırlı olduğu koşullarda bile, duruma uygun egzersiz yapma olanağı vardır. Bunlardan biri de YOGA’dır.

Düzenli ve doğru tekniklerle yapılan yoganın savunma sistemini güçlendirdiği, migren ve baş ağrısını azalttığı, uyku kalitesini arttırdığı, iştahı düzenlediği, kan basıncını dengelediği, kalbi güçlendirdiği, yağ yakımını ve kilo vermeyi kolaylaştırdığı, yaşlanmayı geciktirdiği, akıl sağlığını koruduğu, depresyonu ve endişeyi azalttığı, konsantrasyon ve hafızayı arttırdığı, stresi azalttığı son yapılan bilimsel araştırmalar da desteklenmiştir.

“Yoga”, bedeninizi bükmek, başınızı dikmek veya nefesinizi tutmak anlamına gelmez. Sadece fiziksel bir egzersiz değildir. Vücudun mekaniğini anlama, belli bir atmosfer yaratma ve enerjinizi belli yönlerde yönlendirmek için vücut duruşlarını kullanmaktır. Bilinçli olarak vücudun nefes ile birlikte farklı duruşlara sokularak bilinçliliğin arttırılmasıdır.

Yoganın sadece fiziksel yönünün uygulanması, meyve vermeyen ağaca sahip olmaya benzer. Yoganın fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal gelişime olan pozitif etkisinden yararlanmak için, profesyonel yardım alınarak uygulanması gerekir. Yoga, doğru fiziksel ve nefes teknikleriyle acele edilmeden öğrenilmelidir. Acele edilerek ve doğru nefes yöntemiyle yapılmayan yoga egzersizleri, sinir sistemini rahatsız eder. Psikolojik problemlere (depresyon, sinirlilik, davranış bozukluğu, endişe, panik atak, …) ve fiziksel sakatlıklara (bel ve sırt ağrıları, bel ve boyun fıtığı, el ve ayak bileği incinmesi, tendon ve bağ yırtılması, …) neden olur.

Yoga fiziksel, ruhsal, duygusal ve zihinsel birlik içinde düzenli ve bilinçli olarak uygulandığında, yukarıda saydığım fiziksel ve ruhsal sağlığımıza olumlu katkıları olacaktır. Bilinçsiz uygulanması durumunda ise, sorunlarla karşılaşması kaçınılmazdır.

Sağlıklı ve güzel günlere….

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı