REKLAMI GEÇ

Depremlerin sıcaklarla bağlantısı var mı?

Depremlerin sıcaklarla bağlantısı var mı?

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Özer Tunçtürk, genelde yaz aylarına denk gelen Deprem hareketliliğinin sıcaklarla alakası olmadığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 18 Temmuz 2013 Perşembe, 16:16

Halkın deprem, depren anı ve sonrasında neler yapacağı konusunda yanlış bilince sahip olduğunu belirten Jeoloji Mühendisler Odası Denizli Şube Başkanı Özer Tunçtürk “Denizli aktif tektonizmanın olduğu bir bölge içerisinde yer alıyor. Ben 15 yıl Denizli Belediyesi’nde görev yaptığım için yapılan hemen hemen bütün çalışmaların içerisinde yer aldım. Bu zamana kadar çok çalışmalar yapıldı. Fakat Denizli’de bizim istediğimiz gibi çalışmalar olmadı. Biz depremi deprem olduğunda hatırladık. Zaman geçtikçe depremle ilgili çalışmaların sönerek ilerlediğini, ikinci plana atıldığını gördük. Deprem anında verilen kararlar, yapılan değerlendirmeler hep eksik oluyor. Denizli’de jeoloji mühendisleri olarak çok çalışmalar yaptık. Bunlardan bir tanesi 1999 depremin yıl dönümünde Çınar Meydanı’nda stantlar açmamız oldu. Çalışmada anket düzenledik ve sonuçlarına göre halkımız deprem olduktan sonra nereye müracaat edeceğini bilmiyor. Ben bunu çok gündeme getirdim. En sonunda İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, 122 hattını kriz merkezi numarası olarak aldı. Bunun yanında Jeoloji Mühendisleri Odası olarak Milli Eğitim Müdürlüğü ile temasa geçtik. Jeokadın komisyonumuz aracılığıyla 50 civarında okulda deprem dersi adı altında eğitim verdik. Vatandaşlarımızın çoğu deprem anında cenin pozisyonu alacağını bilmiyor. İnsanlara deprem anında başını ellerinin arasına alarak korunması gerektiğini anlattık” dedi.

Depremin sebeplerini ve bıraktığı kötü izleri anlatan Tunçtürk “Yıkım olmuyorsa insanlara verilen zararların yüzde 25’ i evin içindeki sabitlemediğimiz eşyaların düşmesi sonucu oluyor. Bunlardan korunmamız için tedbir almamız lazım. Bir doğa olayıdır deprem. Dünya şekillenmesini depremler vasıtasıyla yapmış. Kötü sonuçların yanı sıra Pamukkale gibi bir sonucun çıkması da depremler sonucu olmuştur. Deprem dediğimiz şey, zamanla insanlar tarafından doğal afet olarak karşılanıyor. Bu doğa olayının üzerine, biz insanlar; yeryüzüne binalar, inşaatlar yapmaya başladık. Bu binalar yıkılmaya başladı. Bu doğa olayı doğal afete dönüştü. Biz yaptığımız binaları sağlam yaparsak, bu sıkıntıları yaşamayız. Kentsel dönüşümle ilgili yasa çıkardık. Bu yasayla, biz kentlerimizdeki binaları yıkıp, yeniden yapmayı gündeme alıyoruz. Kendimiz içimizde oturduğumuz binalara güvenemiyoruz. 1999-2000 yıllarından sonra yapılan binalar daha kontrollü yapılmaya başlandı” diye konuştu.

Başkan Özer Tunçtürk, Kentsel Dönüşüm Yasası’nı da değerlendirerek “Kentsel Dönüşüm Yasası çıktığı zaman yetkiyi illerdeki kamu kurumlarına verdi. Daha sonra vatandaşların kendi isteğiyle bu dönüşümün sağlanması için neler yapılabileceği konuşuldu. 1976 yılından önce yapılmış binalar var. Bu binalarda yaşayan insanlar müracaatını kesinlikle yapmalı. Deprem anında meydana gelmiş ve taşıyıcı sistemlerde oluşmuş çatlaklardan korkmalıyız. Denizli’de 2000 yılına kadar 9 katlı çok bina yapılmış. Fakat hiçbir binada zemin iyileştirmesi adı altında bir şey yapılmamış. Deprem, dünya yüzeyindeki karaların plakalarından oluşmuştur. Hareketler sonucu belirli gerilmeler oluyor. Gerilmeler sonucunda yer kabuğunun belirli derinliklerde biriken enerjinin açığa çıkması sonucunda depremler meydana geliyor. Bu depremler tektonik, volkanik deprem, çöküntü depremleri ve nükleer patlama sonucu oluşan depremler sınıflaması arasında sayılabilir. Denizli ‘de son zamanlarda yaşadığımız en büyük deprem 3.3 büyüklüğünde. Magmatik deprem dediğimiz zaman açığa çıkan enerjiden bahsediliyor. Şiddet dediğimiz zaman da açığa çıkan enerjinin yeryüzünde oluşturduğu yıkım anlaşılmalı. Yüzeyde meydana getirdiği hasar farklı farklıdır. Denizli tektonizmanın etkin olduğu bir bölge. En son 2009 yılında ciddi anlamda sarsıntıyı 4.5 – 5 büyüklüğünde Buharkent’te yaşamıştık. Denizli’de her zaman bu depremler olacaktır. Her küçük depremin arkasından büyük deprem gelecek, anlamını çıkarmak doğru değildir. Deprem fırtınası diye tabir ettiğimiz küçük depremler, devam eden büyük şok oluşturmadan biten depremlerdir. Bunu çok fazla yaşıyoruz. Halkın bunlara dikkat etmesi gerek. Resmi kurumlar tarafından yapılmayan açıklamalara halkımız itibar etmesin. Denizli’de 3-4 ay periyotlarla depremler yaşanıyor. Hiç öncüsü olamayan depremleri de yaşadık. Bir bölgede sürekli deprem oluyorsa TÜBİTAK gibi kurumların ölçüm yapması ve sonucunu kamuoyuyla paylaşması, açıklama yapılması gerekiyor. 3 – 5 arasında küçük, 5-7 orta,7-8 büyük ve 8’den büyük olan çok büyük deprem olarak geçiyor. Bugüne kadar deprem konusunda gün ve saat belirtilememiştir. Ancak erken uyarı sistemi üzerinde durularak bu ivme kazanılmaya çalışılıyor” dedi.

Deprem olasılığına karşı uyarılarda bulunan Tunçtürk “Sıcaklıklarla depremin bir bağlantısı yok. Depremden önce deprem çantası hazırlanmalıdır ve içinde kesinlikle el feneri, su, düdük, yiyecek olması gerekir. Deprem planımız olması lazım. Aile ile bir nokta belirlenip, o noktada buluşmak gerekir. Deprem olduğu anda kesinlikle panikle kaçmayalım. Yıkılma olursa hayat üçgeni oluşturup, cenin pozisyonu almamız gerekiyor” diye konuştu.

Yorumlar

Ömer Murat ÖZTÜRK   -  Bağlantı 18 Temmuz 2013, 17:01

Bilimsel olarak açıklamasını bulamadım ama yeryüzündeki ani sıcaklık değişiklikleri küçükde olsa depremlere gebe olduğunu tespit ettim. Ama bunu bilimsel olarak kanıtlayamadığım için ne yazıkki hep #susanadam olmak zorunda kaldım.
Buradaki yorum okuyan herkese şöyle ispatlayabilirim. Geçen olan depremlerin hepsini inceleyin, depremden 6 ila 36 saat öncesinde mutlaka sıcak hava iken yağmur yağmur yağmıştır. Bende bunu ısınan yeryüzünün birdenbire soğumaya geçerken yerin altındaki sıkışık toprak kütlesinin verdiği tepki sonucu yerin çatlaması diyorum.
Yani gelecek içinde konuşmak gerekirse, Havalar 40ın altında ne kadar yağmur yağarsa önemli değil ama hava derecesi 40ın üstüne çıktığı dönemlerde birden bire sıcaklığın 20nin altına düşmesi yada sağanak yağmurun birden bastırması sonucu böyle depremlerin yaşanması muhtemel.
İlgili ve yetkili mercilere tekrar sesleniyorum, yağmurun depremi etkilemediğini söylüyorsunuz. Peki o zaman her deprem öncesindeki yağmuru nasıl açıklayacaksınız ?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
18 Mayıs 2024 Cumartesi 17 32Parçalı Bulutlu
19 Mayıs 2024 Pazar 19 31Mevzi Sağanak Yağışlı
20 Mayıs 2024 Pazartesi 20 34Az Bulutlu
21 Mayıs 2024 Salı 21 36Parçalı Bulutlu
22 Mayıs 2024 Çarşamba 20 36Az Bulutlu