REKLAMI GEÇ

Taş binalar için yıkım kararı çıktı

Taş binalar için yıkım kararı çıktı

Kent Müzesi yapımı için eski Endüstri Meslek Lisesi’nin atölye olarak kullandığı taş binaların yıkılması kararı verildi. Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Cüneyt Zeytinci, kararı veren Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun binaların “taş değil betonarme” olduğunu gerekçe gösterdiğini belirterek, yıkımı engellemek için her türlü girişimde bulunacaklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 6 Aralık 2013 Cuma, 17:40

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Denizli’de yapılacak Kent Müzesi için hazırlanan iki projeden, taş binaların yıkılması gerçekleştirilecek olan projeyi seçmesi ve ardından Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, taş binaların yıkılması için karar alması tepkiyle karşılandı.

erkmen-anons

Mumarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Cüneyt Zeytinci, yıkım kararının “Binalar taş değil, betonarme” gibi bir gerekçeye dayandırılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Kurul kararında, binan depremlere zarar gören bölümlerinin betonarme yöntemle tamir edilmesini, özelliğinin yitirilmesi olarak değerlendirildiğini ifade eden Zeytinci, bu binaların Denizli’ye cumhuriyet dönemi mirası olduğunu belirterek, yıkımı engellemek için her türlü mücadeleye hazır olduklarını dile getirdi.

seval-anons

Zeytinci, “Yapılacak müze binasının mimarlar odası olarak taş binalar ile çağdaş birleştirme ile yapılması düşüncesini kurula anlattık. Cumhuriyet dönemi temsilcisi kurumların eğitim amaçlı olarak da kullanılması gerekiyor. Taş binalar, 1940-1946 arası yapıldı. Bu tarih Denizli’nin geçmişi adına çok önemli. Kenti geçmişiyle birbirine bağlayan en önemli simgelerden olan taş binaların yıkılması, tarihi ve kültürel dokunun yok edilmesi kime ne fayda sağlayacak. Denizli geçmişinden kopuyor. Bizden sonraki nesille, kentin yüz yıllık geçmisine dair izler bile bulamayacaklar. Biz bu binaların, kentin geçmişine dair bir hatıra ve simge olarak kalmasını istiyoruz” dedi.

susma-anons

MEZUNLARLA EYLEM YAPILACAK
Zeytinci, yakın zamanda Endüstri Meslek Lisesi mezunları ve kentin mirası adına kaygı taşıyan herkesle birlikte yıkımı durdurmak için bir eylem yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Yorumlar

Kemal KARABULUT   -  Bağlantı 8 Aralık 2013, 22:09

Kültür ve Turizm Bakanlığından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aktarılan yetkiler, Kaldırılan Özel Çevre Koruma Kurulu… Ormanları, Meraları, Kıyıları, Dağları, Kültür Varlıkları vs. tapulu, tapusuz, özel veya kamuya ait tüm Türkiye toprakları üzerinde tasarrufa yetkili kılınan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Kamuya ait toprakları hoyrat ve hovardaca harcamanın adresi. Her adımda cumhuriyetle hesaplaşmayı bilinç altından söküp atamayan örümceklenmiş beyinler. Akıldan ve bilimden nasiplenmeyen histerikler. Bir gün hesap vereceğinizi asla unutmayın!

Mustafa Selim Paksoy   -  Bağlantı 7 Aralık 2013, 10:20

Yurt dışında, 1700 lü yıllarda yapılmış taş binalar korunurken, 1940 lı yıllarda yapılmış bu binaların yıkılma kararı alınırken mutlaka depreme dayanıklılık değerlendirilmesi yapılmıştır. Ancak beni düşündüren, aynı kararda birleşmiş olmaları gerekirken,iki kuruluş arasında oluşan zıt fikir ayrılığı.

Cihan   -  Bağlantı 7 Aralık 2013, 09:03

Taş yapılara zarar verilmeden müze yapılsa, bu yapılarda turistlere hizmet veren restaurant,cafe, hediyelik eşya satan vb. mağazalar olsa iyi olmaz mı?

Cihan   -  Bağlantı 6 Aralık 2013, 20:00

Sadece müze yapıp yabancı turisti şehre girmesini sağlamak yetmez.
O taş yapılarda restaurant,cafe,hediyelik eşya satımı vb. yerler açarak otantik hava katılabilir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Mayıs 2024 Pazar 18 33Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Mayıs 2024 Pazartesi 18 32Parçalı Bulutlu
21 Mayıs 2024 Salı 19 34Az Bulutlu
22 Mayıs 2024 Çarşamba 19 36Az Bulutlu
23 Mayıs 2024 Perşembe 19 33Parçalı Bulutlu