REKLAMI GEÇ

Taş binaların içler acısı hali

Taş binaların içler acısı hali

Denizli’nin bir dönemine tanıklık eden, çok sayıda öğrencinin meslek edindiği eski Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi atölyeleri için verilen yıkım kararı tartışıladursun, taş binaların içindeki manzara “burası çoktan gözden çıkarılmış” dedirtiyor.

/ DENİZLİHABER / 7 Aralık 2013 Cumartesi, 16:28

DENİZLİHABER
Binlerce öğrencinin mezun olduğu eğitim kurumu, Denizli Valiliği Hizmet Binası yapımı için boşaltıldı. Önce sınıf ve idari bölümlerin bulunduğu binalar yıkıldı. Korunacağı söyleyen taş yapılar ise geçen süre içinde adeta kaderine terk edildi.

Korumasız bırakılan binanın camları kırılırken, balici ve sokakta kalanların barınağına dönüşen eski atölyelerin içinde ısınmak için ateş yakıldığı iddia edildi.

ic-5

Yürek burkan bir başka görüntü ise Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ydi. Parçalanan yazıyı yere atanlar, “buranın ne kadar sahipsiz kaldığını görün” mesajı veriyordu sanki.

TEPKİLER

Bu arada, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aldığı yıkım kararına tepkiler çığ gibi büyüyor. Sosyal medyada görüşlerini dile getirenler, yıkım kararını eleştirerek Eskişehir, Beypazarı ve Safranbolu gibi yerlerde eski yapıların korunmasına gösterilen özene dikkati çekti.

3

ELDE KALAN ENDER YAPILAR

DEGİAD Başkanı Sadık Emre Çaputçu, taş yapıların yıkım kararı çıkan atölyelerle ilgili “kentimizde elde kalan ender yapılar” yorumunu yaparak, yıkımın önlenmesi için verilecek mücadeleyi destekleyeceklerini söyledi.

4

MÜZEYE EVET, TAŞ YAPILAR DA KALMALI

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Şenel de Ahmet Nazif Zorlu’ya “Ne kadar güzel müze yapılırsa yapılsın taş binaları korumayan yaklaşım yara alır” diye seslendi.

5

GEZİ DE KURULUN KARARINI DEĞİŞTİRMEDİ

Öte yandan, taş binaların kurul gündemine nasıl geldiği de belli oldu. Mimar Kayhan Çakanel’in hazırladığı projeye ön onay veren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Prof. Dr. Celal Şimşek’in başkanlık ettiği Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na yazı göndererek, yapılacak müzenin çevresindeki tescilli yapılarla uyum sağlayıp sağlamayacağının incelenmesini istedi.

ic-3

Bu gündemle toplanan kurulda 14 bin metrekare alana yayılacak müze binasının yapılacağı alanda değerlendirme yaptı. Taş binaların gezilmesinin ardından toplantıya devam eden kurulun mimar üyeleri, “Binalarda betonarme karkas taşıyıcı sistemi var. Sadece duvarlar taş yapı. Mimari ve sanat değeri yok” görüşünü savundu. Kurula başkanlık eden Şimşek de bu görüşe katıldığını söyleyince, taş yapılarla ilgili yıkım kararı çıktı.

ic-2

TESCİL BAŞVURUSU YAPILMIŞTI

Yıkım kararı çıkan taş yapıların kültür varlığı olarak tescili için Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nin yanı sıra bu okuldan mezun olan Ozan Saraçoğlu, Nihat Kömürcüoğlu ile birlikte 15 kişinin kurula başvuru yaptığı, alınan bu kararla başvuruların reddedildiği belirtildi.

ic-4

İMZA KAMPANYASI GELİYOR

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, kurulun kararına rağmen her şeyin bitmiş sayılmayacağını, 10 Aralık Salı günü taş yapıların bulunduğu yerde geniş katılımlı bir basın açıklaması yapacaklarını, ardından imza kampanyası başlatacaklarını, kamuoyu duyarlılığı ve baskısıyla yıkımın engellenmesine çalışacaklarını söyledi.

köse-anons

Yorumlar

NKA   -  Bağlantı 8 Aralık 2013, 22:51

Bu binalar, Denizli’nin merkezinde. Hem korunması, hem de yaşatılması için bu binaların değerlendirilmesi gerekiyor. En uygun seçenek alternatif bir öğretmenevi yapmak. Çınardaki yetersiz ve küçük. Bağbaşındaki uzak. Denizli eğitim emekçilerini biraraya getirmesi açısından da önemli olur. Valilik bu olaya el atmalı derhal. Bu binalar öğretmenevi olmalı…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Mayıs 2024 Pazar 18 33Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Mayıs 2024 Pazartesi 18 32Parçalı Bulutlu
21 Mayıs 2024 Salı 19 34Az Bulutlu
22 Mayıs 2024 Çarşamba 19 36Az Bulutlu
23 Mayıs 2024 Perşembe 19 33Parçalı Bulutlu