REKLAMI GEÇ

HÜKÜMET KONAĞI – MEYDAN PROJESİ YİNE ARAPSAÇI

HÜKÜMET KONAĞI – MEYDAN PROJESİ YİNE ARAPSAÇI

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Şenel, Hükümet Binası ve Yakın Çevresi Projesi’nde yapılacak değişiklikleri değerlendirdi. Şenel, oda olarak yarışma projesinin aslına uygun olarak uygulanmasını, yarışmada 1’inci seçilen şekliyle yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 22 Aralık 2010 Çarşamba, 17:46

Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte oda binasında basın toplantısı düzenleyen Şenel, Denizli Hükümet Binası ve Yakın Çevresi, Ulusal Proje Yarışması sonucu birinci olan Mimar Yavuz Selim Sepin’in projesi ve ardından gelişen olayları yakından izlediklerini belirterek, “Sempozyum verilerine, valiliğin raporlarına ve ihtiyaç programına, yarışma şartnamesine, mevcut binaların durumlarına göre yarışma sonucu elde edilen proje, eksikliklerine karşın tarafımız ve kamuoyunca benimsenmişti. Geçtiğimiz sürede, projenin önemli öğelerinden Gazi Bulvarı’nın yeraltına alınmasından vazgeçilmesi, korunması planlanan, 1.proje raporunda da vurgulanan ve farklı fonksiyonlarla tanımlanan Kız Meslek Lisesi’nin geçtiğimiz Haziran ayında yıktırılması, inşaatı ihale edilen Hükümet Binası projesindeki değişiklikler kaygı verici bir süreci başlatmıştır. KML’nin yıktırılmasıyla, TMMOB ve Anıtlar Kurulu tarafından konu yargıya taşınmıştır. Mimarlar Odası ve TMMOB tarafından bir açıklama ile Kız Meslek Lisesinin aslına uygun olarak yaptırılması talep edilmiştir. Hukuki süreç devam etmektedir” dedi.

PROJENİN ÖZÜNE AYKIRI
Kentin buluşma alanı olacak bir yeri yamuk ve eğik yüzeyli kütlelerle doldurmanın projenin özüne aykırı olacağını ileri süren Şenel, “Son günlerde bazı basın organlarında, yarışma projesinin konseptine, şartnamesine, ilgili raporlarına, ihtiyaç programına tamamen aykırı yeni bir projenin, Mimar Yavuz Selim Sepin tarafından kamuoyuna basın yoluyla sunulduğunu görmekteyiz. İlimizdeki mimarlık mesleğinin uygulanmasından sorumlu bir meslek odası olarak bu yeni durumu proje mimarına sorduğumuzda, basında dolaşan yeni projelerin kendisi tarafından bir alıştırma, taslak, eskiz olarak yapıldığı bize aktarılmış, bu konuda hiçbir kurumdan talep almadığı ifade edilmiştir. Böylesine ciddi bir konunun
sadece proje mimarının düşünceleri ile ortaya çıktığına inanmak ise oldukça güçtür!
Sepin projelerinde, öğretmen evi yerinde toplam 25-30 bin m2 olacağı dile getirilmiş olan (Arkeoloji Müzesi) yakın çevresine göre oldukça iri yapı kütleleri önermiş, yıkılan KML yerine yaygın ve eğik yüzeylerden oluşan bir kütleyi yerleştirmiş, çevresindeki tarihi, mimari, doğal ve çevresel kültürel değerler (Gazi ilkokulu, Tescilli Hükümet Binası, Atatürk Müzesi, Selçuklu Hamamı, Atatürk Anıtı vb. gibi) ve çok önemli bir veri olan mevcut yeşil ve ağaç dokusu dikkate alınmamıştır. Kentin buluşma alanı olacak bir yeri bu tür yamuk ve eğik yüzeyli kütlelerle doldurmak, alanın sınırlarında yüksek duvarlı yapılar oluşturmak yarışma projesinin özüne aykırı olacaktır” diye konuştu.

BİRİNCİ SEÇİLEN ŞEKLİYLE YAPILMALI
Maç oynanırken kuralın değiştirilemeyeceğini dile getiren Şenel, “Projenin aslına uygun olarak uygulanmasını, yarışmada birinci seçilen şekliyle yapılmasını talep ettiklerini belirterek şunları söyledi “Denizli’nin beyni, kalbi ve ticaret merkezi olmasından dolayı bu bölgenin kabul görmüş projesinin tekil, denemelerden ibaret yaklaşımlarla özünden kopması kabul edilemez. Her projede elbette önceden belirlenmiş program doğrultusunda bir takım farklılıklara göre, bazı küçük değişiklikler proje aslına sadık kalınarak yapılabilir. Ama alanda yapılan söz konusu çalışmalar, Hükümet Konağı’nın 5-6 katı büyüklüğünde bir yapılaşma önermektedir ki bu alanda yeni ve köklü bir değişikliği düşünenlerin, yine ülke boyutunda, kamunun, meslek odalarının katılımı ve uzmanların katkıları ile geniş kapsamlı bir çalışmayı göze alması gerekir. Bu süreçleri takip etmeden ne sağlıklı bir talep şekillenir ne de proje üretilir. Çünkü bu büyüklük ve hacimde bir yapının proje alanında başka tavizler verilmesine yol açtığı görülmektedir. Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak yarışma projesinin aslına uygun olarak uygulanmasını, yarışmada 1. seçilen şekliyle yapılmasını talep ediyoruz. Şubemiz baştan bu yana bu konunun takipçisidir. Denizli’nin ve kent insanının yararına olduğuna inandığımız her türlü girişime bundan böyle de katkı koymaya devam edeceğimizi ifade ederiz. Şubemiz yarışma alanındaki gelişmeleri yakından takibi sürdürecek, bir istikamet değişikliğinde gerekli uyarı, öneri ve girişimlerde bulunacaktır”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
18 Mayıs 2024 Cumartesi 17 32Parçalı Bulutlu
19 Mayıs 2024 Pazar 19 31Mevzi Sağanak Yağışlı
20 Mayıs 2024 Pazartesi 20 34Az Bulutlu
21 Mayıs 2024 Salı 21 36Parçalı Bulutlu
22 Mayıs 2024 Çarşamba 20 36Az Bulutlu