REKLAMI GEÇ

20 bin çocuğa el yıkama eğitimi verilecek

20 bin çocuğa el yıkama eğitimi verilecek

Denizli Sağlık Müdürlüğü “Dünya El Yıkama Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada Denizli’de 20 Bin çocuğa el yıkama eğitimi verileceğini açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 16 Ekim 2009 Cuma, 17:07

Denizli Sağlık Müdürü Erdoğan Taş Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından 2008 yılında 15 Ekim tarihi “Dünya El Yıkama Günü” olarak ilan edildiğini ve UNICEF uzmanlarının, sadece el yıkamakla her yıl 1 milyon çocuğun hayatının kurtulabileceğini belirttiğini söyledi. Taş “Dünya El Yıkama Günü” ile ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; El yıkama alışkanlığı kişi ve toplum sağlığı için çok önemlidir. Başta grip olmak üzere ishal, Hepatit A gibi birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasında ellerin doğru bir şekilde yıkanmamasının büyük rolü vardır.

Sağlıklı bir ömür için: “Besinleri hazırlamadan önce ve sonra, sofrayı kurmadan ve mutfak araç gereçlerini ve masa örtülerini ellemeden hemen önce, yemekten önce ve sonra, çöpleri elledikten hemen sonra, tuvaletten önce ve sonra, çocuklara tuvalet ihtiyaçları için yardım ettikten sonra ve altlarını değiştirdikten sonra, ter, idrar, balgam, kusmuk, dışkı gibi vücut çıkartılarına temastan hemen sonra, hayvanları, hayvan kafeslerini ve diğer hayvan eşyalarını elledikten sonra, iş yerine varır varmaz ve iş yerinden ayrılmadan önce, dışarıdan eve döner dönmez, çocuklar için; yuva ve kreşe vardıklarında ve ayrılmadan hemen önce, ilaçları ellemeden hemen önce, ellerin kirli olduğu fark edilir edilmez, ev temizliğinden hemen sonra, kullanmakta olduğu eldivenleri çıkarttıktan sonra” eller doğru bir şekilde yıkanmalıdır.

Doğru el yıkamanın püf noktaları: “Bol su ve sabunla bilekleri de içine alacak şekilde, avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde eller yıkanmalı. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalıdır”

El yıkamanın adımlarını ise: “El ve bilekler ıslatılır. Sabun köpürtülerek uygulanır. El sırtları diğer elin avucu ile ovulur. Avuçlar birleştirilip parmak araları temizlenir. Eller kenetlenip parmak uçları ovulur. Başparmaklar diğer elin avucunda ovulur. Parmak uçları diğer elin avucunda ovulur. Eller kağıt havlu ile kurulanır. Musluk kullanılan havlu ile kapatılır. Kullanılan havlu çöpe atılır”

El yıkama alışkanlığının ancak küçük yaşlarda kazandırabileceğinden dolayı çocuklara doğru el yıkamanın öğretilmesi gerekmektedir. Bu amaçla Denizli Sağlık Müdürlüğü olarak 20.000 çocuğa uygulamalı olarak doğru el yıkama eğitimi verilecektir. Bu proje, özellikle çocuklar yetersiz hijyenin sebep olduğu hastalıklara son derece açık durumda olduklarından önem arz etmektedir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı