REKLAMI GEÇ

PEV’de gündem “Dünya İklimi”

PEV’de gündem “Dünya İklimi”

Özel PEV Okulları, öğrencilerini her alanda yetiştirmeye devam ediyor. Özel PEV Okulları Eğitim Koordinatörü Aysun Yağcı ile “Dünya İklimi” oyununu konuştuk.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Ocak 2017 Cuma, 08:30

 

Denizlihaber.com: Bu etkinliği gerçekleştirmeye nasıl karar verdiniz?
Aysun Yağcı:  Bildiğiniz gibi okulumuz iki senedir Eğitimde Sistem Düşüncesi Platformu’na üye ve sistem düşüncesinin eğitimde yaygınlaştırılması ile ilgili pilot çalışmalar yürütüyor. Geçen yıl ağırlıklı okul öncesi olmak üzere ilkokul ve ortaokul öğretmenlerimiz her seviyede sistem düşüncesi araçlarını derslerinde kullandılar ve örnek çalışmalarımızı İzmir’de ikincisi düzenlenen Eğitimde Sistem Düşüncesi Paylaşım Sempozyumu’nda sunma imkanı buldular. Bu sene projeyi daha da yaygınlaştırmak için lise bölümümüzde de neler yapabileceğimize odaklanırken araştırmalarımız sonucu öğrencilerimizle Birleşmiş Milletler Simülasyonu olan “Dünya İklimi” oyununu oynamaya karar verdik.

 

Denizlihaber.com: Bu oyun Türkiye’de galiba ilk defa lise düzeyinde oynanıyor.

Aysun Yağcı: Yaptığımız araştırmalar sonucu bu oyunu ilk defa ODTÜ Çevre Mühendisleri öğrencilerinin geliştirdiği “Change For Climate” projesi kapsamında geçtiğimiz eylül ayında oynandığını gördük. Hemen kendileriyle iletişime geçtik ve onlar da bizim okuldaki etkinlikte seve seve kolaylaştırıcı olarak bulunabileceklerini ifade ettiler. Onların deneyimleri, etkinliğin tam anlamıyla hayal ettiğimiz şekilde gerçekleşmesinde çok etkili oldu. Böyle sosyal sorumlu gençlerin varlığı daha iyi bir gelecek umudumuzu güçlendiriyor. Organizasyonun her aşamasında coğrafya öğretmenimiz Naci Dedeoğlu’nun da katkısı büyük oldu.

 

Denizlihaber.com: Dünya İklimi bugüne kadar, ortaokul öğrencilerinden Birleşmiş Milletler çalışanlarına kadar dünya çapında onlarca ülkede binlerce kişi tarafından oynanmış, peki sizler oyunu İngilizce olarak mı oynadınız?

Aysun Yağcı: Oyun, Eğitimde Sistem Düşüncesi Platformu üyesi ve endüstri mühendisi Emre Göktepe tarafından Türkçe’ye çevrildi. Ülkeler arası müzakerelerde öğrencilerimizin kendilerini ana dillerinde daha rahat ifade edebileceklerini düşündük. Emre Bey’in titiz çevirileri işimizi çok kolaylaştırdı. Aynı zamanda oyunun daha da yaygınlaşmasına imkan sağladı.

 

Denizlihaber.com: Etkinliği düzenlemek için ne yapmak gerekiyor?

Aysun Yağcı:  Dünya İklimi oyununu oynamaya karar verdiğinizde öncelikli olarak Climate İnteractive’in sitesine girerek etkinliğinizi kaydederek bildirimde bulunmanız gerekiyor. Climate İnteractive iklim değişikliği üzerine gönüllü çalışmalar yapan bir kuruluş, dolayısıyla hem araştırmalarında kullanmak hem de araçların dünya üzerindeki yayılımını izlemek açısından buna önem veriyorlar.

 

Denizlihaber.com: Dünya İklimi oyununun amacı nedir?

Aysun Yağcı: Dünya İklimi, iklim değişikliği ile ilgili uluslar arası anlaşmaların bilimsel ve jeopolitik yönlerini araştıran bir iklim pazarlığı ve rol yapma oyunu.  Gerçek küresel pazarlıklarda da kullanılmış olan, iklim sistemi dinamiklerinin bilgisayar simülasyonuna dayanmaktadır. Etkinlik, katılımcıların önerdikleri politikaların küresel iklim sistemine etkilerini gerçek zamanda gösteren C-ROADS adlı bilgisayar simülasyonu kullanılarak mevcut iklim değişikliği bilimi çerçevesinde oynanır.

Denizlihaber.com: Biraz da etkinlik sürecinden bahsedebilir misiniz?

Aysun Yağcı: Etkinliği gerçekleştirdiğimiz gün Change For Climate Projesi’nin ortaklarından Oğuz Tosun,  Berina Mina Kılınçarslan ve Beyza Özel de bizimleydi. Aynı zamanda Eğitimde Sistem Düşüncesi Platformu temsilcileri Emre Göktepe ve Ülkem Yararbaş da İzmir’den okulumuza geldiler.

İsterseniz önce etkinliğin okulda duyurulması sürecinden bahsedeyim. Etkinlik için tüm lise grubumuza duyuru yaptık. Bununla birlikte istekli öğrencilerin katılması için öğrencilerin etkinliğe niçin katılmak istediklerine dair bir niyet mektubu yazmalarını istedik. Gelen mektuplar sonrasında kırk iki öğrenci seçildi. Öğrenciler dünya üzerindeki ülkeleri temsilen Amerika, Hindistan, Çin, Avrupa Birliği, gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler olmak üzere altı gruba ayrıldı. Bunun yanı sıra fosil yakıt lobisi, iklim eylemcileri ve gazeteciler olmak üzere üç grup daha oluşturulduk ki açıkçası bu gruplar simülasyonun başarılı olmasında son derece etkin bir şekilde rol aldılar.

 

Denizlihaber.com: Etkinlikte dikkatimizi çeken bir şey de bazı öğrencilerin son derece süslü masalarda oturmasına rağmen bazılarının yerde oturması oldu. Bu da oyunun bir parçası mı?

Aysun Yağcı: Evet, katılımcıların role girebilmesi için bu şart. O nedenle her bölgenin masasını gerçekte sahip olduğu ekonomik düzeyi simgeler bir şekilde tasarladık. Bu nedenle gelişmekte olan ülkelerin masa ve sandalyeleri yoktu.

 Denizlihaber.com: Grupların müzakereler sonucu varmak istedikleri sonuçla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Aysun Yağcı: Müzakerelerin odaklandığı nokta, hava sıcaklığını 2 santigrat derecenin altında tutabilmek. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için ülkelerin karbondioksit salınımlarının artışını hangi yıl durduracaklarına, salınımlarını azaltmaya hangi yıl başlayacaklarına ve bu azaltmanın hangi hızda olacağına karar vermeleri gerekiyor. Bu kararlarını iki dakikayı geçmeyecek şekilde tüm gruba sunmaları bekleniyor. Her sunumdan sonra C-ROADS bilgisayar simülasyonuna veriler giriliyor ve sonuçta gelecekte oluşacak sıcaklık ortaya çıkıyor. Sıcaklık artışına göre dünya üzerinde sular altında kalan şehirleri ve ülkeleri simülasyon programı gösteriyor. Böylece iki santigrat derecenin üzerindeki sıcaklık artışının dünya üzerindeki etkilerini görerek deneyimlemiş ve ülkeler olarak bundaki sorumluluklarının farkına varmış oluyorlar.

 Denizlihaber.com: Öğrenciler oyunda bu hedefe ulaşabildiler mi?

Aysun Yağcı:  Maalesef hayır. Öğrenciler dört farklı oturumda epeyce mücadele ettiler ama sıcaklık 2,3 santigrat derecede kaldı. Bu başarısızlığı yaşamak da oyunun bir parçası. Katılımcılar bir sistem düşünürün en önemli alışkanlıklarından biri olan “büyük resmi görmeyi” öğreniyorlar. Ayrıca dünyadaki her şeyin birbirine ne kadar bağlı olduğunu bir kez daha anlıyorlar.

 Denizlihaber.com: Bu etkinlik öğrencilerinize ne kazandırdı?

Aysun Yağcı:  Etkinlik öncesinde ve sonrasında öğrencilerimize bir ön test ve son test uyguladık. Şu anda analizlerini yapıyoruz. Bunun yanı sıra gün sonunda öğrencilerin etkinlikle ilgili değerlendirmelerini aldık.  Öğrencilerin en çok ifade ettikleri şey, iklim değişikliği ile kazandıkları farkındalık ve bilinç oldu. Kendilerini başka ülkelerin vatandaşlarının yerine koyabilmeleri empati becerilerini geliştirdi ki simülasyonun oyunsu süreçlerle yönlendirilmesinin amacı da bu beceriyi geliştirebilmek. Bir de tabi ikincil kazanımlar var: Topluluk önünde konuşma, ikna, ekip çalışması, zaman yönetimi…vb.

Denizlihaber.com: Okul olarak bundan sonraki hedefiniz nedir? Bu tür çalışmalara devam edecek misiniz?

Aysun Yağcı: Evet, iklim değişimiyle ilgili farkındalık yaratmak için bu oyunu daha çok öğrencinin deneyimlemesini arzu ediyoruz. Bu nedenle sadece kendi öğrencilerimizle değil,  il içi ve il dışından çeşitli okulları da okulumuza davet ederek karışık gruplar halinde iklim oyununu tekrar oynayacağız.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı