REKLAMI GEÇ

PEV’in minikleri işaret dili öğreniyor

PEV’in minikleri işaret dili öğreniyor

Özel PEV Okulları’nın minik öğrencileri işaret dili öğreniyor. Bir yılı aşkın bir süredir devam eden işaret dili eğitimlerini, Denizli İşitme Engelliler Derneği Türk İşaret Dili Birimi’nde görevli Burcu Alkış veriyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Ocak 2016 Cuma, 09:44

Özel PEV Okulları, öğrencilerini farklı alanlarda donanımlı olarak yetiştirmeye yönelik eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Akademik eğitimlerin yanı sıra bir yılı aşkın süredir PEV’de Türk İşaret Dili eğitimleri de devam ediyor.

denizli-pev-okullari-isaret-dili-ic

Denizli İşitme Engelliler Derneği Türk İşaret Dili Birimi’nde görevli Burcu Alkış tarafından verilen eğitimlerde temelden itibaren PEV öğrencilerine işaret dili öğretiliyor.

İşitme engellilerin iletişimini sağlayan işaret dilinin engelli olmayanlara da çok önemli artılar getirdiğini belirten Burcu Alkış, işaret dilinin evrensel olmadığını ve dünya üzerinde 44 işaret dilinin bulunduğunu söyledi. Türkiye’de “Türk İşaret Dili”nin kullanıldığını ifade eden Alkış, Özel PEV Okulları’nda “Türk İşaret Dili”nin yanında, “Amerikan İşaret Dili”yle ilgili bilgilerin verildiğini kaydetti.

Alkış, “İşaret dilini öğretmekteki amaç, öğrencilerin işaret dilinde de farklılıklar olduğunu görmelerini sağlamak ve aralarında benzerlik kurabilecekleri durumları onlara gösterebilmektir. Bu şekilde öğrencilerin yaratıcıkları ve görsel zekâları da gelişmektedir. Her yönden çok artısı olan işaret dili, duyan çocukların ikinci dili oluyor. İşaret dilinin faydaları yadsınamayacak kadar fazladır. 1994 yılında Daniels’ın yaptığı çalışmada, okul öncesi çocuklara İşaret Dili öğretilmiştir ve bu eğitimin sonucunda çocukların ana dilindeki (İngilizce) kelimeleri daha iyi anladıkları gözlemlenmiştir. Bu yönde başka bir çalışmayı çocukların zekaları üzerinden Acredolo ve Goodwyn (2000) yapmıştır. Kendilerine 11 aylıktan itibaren anne babası tarafından İşaret Dili öğretilen çocukları 2. sınıfa geçene dek takip etmiş ve onlara bu dönemde IQ testi uygulamıştır. Bu testten alınan sonuçları hiç İşaret Dili öğrenmemiş çocuklarla karşılaştırdığında, İşaret Dili öğrenen çocukların diğer gruptan 12 puan fazla aldığını gözlemlemiştir. Araştırmalardan da görüldüğü gibi, İşaret Dili pek çok alanda okul öncesi dönemdeki çocukların gelişimlerine katkı sağlamaktadır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı