REKLAMI GEÇ

PEV’in rekortmen yüzücüsü Baturalp Ünlü, başarısının sırrını denizlihaber’e anlattı

PEV’in rekortmen yüzücüsü Baturalp Ünlü, başarısının sırrını denizlihaber’e anlattı

Fas’ın Marakeş şehrinde yapılan Gymnasiade 2018 yarışlarında, Özel PEV Okulları milli yüzücüsü Baturalp Ünlü, 400 metre karışık yarışında 4 dakika 29 saniyelik derecesi ile Türkiye Rekoru kırarak dünya üçüncüsü oldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Mayıs 2018 Pazartesi, 09:50

Satrançta Türkiye dereceleri, Bedensel Engelliler Yüzme Türkiye Finali’nde Türkiye birinciliği, World Scholar’s Cup’da Türkiye temsilciliği ve daha birçok başarıya imza atan Özel PEV Okulları, şimdi de Gymnasiade 2018 yarışlarında Dünya 3.’lüğü elde eden Baturalp Ünlü ile başarılara koşuyor. Denizlihaber.com da Özel PEV Okulları’nın başarılarının sıralarını öğrenmek ve milli yüzücü Baturalp Ünlü’nün başarısını daha yakından gözlemlemek için, Özel Pev Okulları’ndaydı.

Yüzmeye nasıl başladın?
Baturalp Ünlü: Ben küçüklüğümden beri abimle yüzüyorum. O da bir milli yüzücü ve ilk olarak onu örnek aldım. 6 yaşında başladım. Sadece yüzme değil jimnastik ile de uğraştım.

Bize bir gününü anlatabilir misin? Kaçta kalkıyorsun, çalışmalarını ve derslerini hangi aralıkta sürdürüyorsun?
Baturalp Ünlü: Sabah beşte uyanıyorum. 5.20’de evden çıkıp, buçukta antrenmanda oluyorum. Antrenman 7 gibi bitmiş oluyor, eve dönüyorum. 8.30’daki servisle okula geliyorum. Okul saatim 9’da başlayıp, 15.50’de sona eriyor. Sonra tekrar 17.30’da antrenman başlıyor ve 19.30’da bitiyor. Üzerine fitness antrenmanı başlıyor. Bir sat sürüyor o çalışmam. 20.30’da evde oluyorum, ders çalışıp akşam 23’de uyuyorum.

Derslerle spor birlikte gidiyor mu? Çünkü bu akıllara gelen en büyük soru işareti ve bazı öğrenciler, ders çalışmayı engellediği düşüncesi ile spor ve birçok sosyal etkinlikten kendini uzak tutuyor.
Baturalp Ünlü: Çok zor oluyor aslında. Bu yüzden bazı fedakarlıklar yapmanız gerekiyor. Sosyal hayatımdan bazı fedakarlıklar yaparak derslerime odaklandım. Bir yandan da planlı bir çalışma ve hocalarımın yönlendirmesi ile sıkı bir çalışma sistemi oluşturduk.

Örnek aldığın sporcular kimler?
Baturalp Ünlü: Amerikalı Michael Fred Phelps’i çok başarılı buluyorum. Ama en çok örnek aldığım isim, abim, Batuhan Ünlü. Kendisi şu an Çapa Tıp Fakültesi’nde. Ben de Çapa Tıp Fakültesi’ne gidip, doktor olmak istiyorum. Yüzmeyi meslek olarak değil de hobi ve sağlık açısından iyi olduğunu düşünüyorum. Yüzmek artık benim için bir yaşam biçimi oldu. Koordineli ve disiplinli bir yaşama biçimi ile hem derslerimi ihmal etmek istemiyorum, hem de ülkemizin en iyi şekilde temsil etmek istiyorum.

Şampiyonluğa gelelim o halde, karşına çıkan zorluklar nelerdi?
Baturalp Ünlü: Ülke rekoru kıracağım yarışta aslında çok hastaydım. Hatta yarışlar beş gün sürerken, ben ilk dört günü soğuk algınlığı yaşıyordum. Ama yüzme sporu hastalık anında bile sizi ayağa kaldırabilen bir spor. Ben de kısa zamanda gücümü toplayıp yarışmıştım. Hastalık halinde bile olsun olumsuzluklara yer vermedim. Çok sıkı bir çalışmam vardı ve kendime güvendim.

Seni örnek alan birçok çocuk vardır eminim. Onlara neler söylemek istersin?
Baturalp Ünlü: Bir dönem vardır, insan pes etmek ister. Bir ara ben de çok bocaladım, olmuyor dedim. Ama sonra topladım kendimi. Pes etmesinler isterim. Hedefleri doğrultusunda sağlam adımlarla hareket ettikleri zaman başarılar karşınıza çıkıyor. Kendinize güvenin ve asla pes etmeyin. Spor sayesinde çok fazla kültürle de tanışma fırsatım oldu, tek başıma gidemeyeceğim yerleri, spor sayesinde gezme fırsatı yakaladım.

İlerideki hedeflerin nelerdir peki?
Baturalp Ünlü: Haziran’da Avrupa Gençler Şampiyonluğu yarışması var. Umarım orada da iyi bir derece ile dönerim. 2020 Olimpiyatları’na katılacağım. O daha zorlu olacak sanıyorum. Biz şimdiden çalışmalara başladık.

En az Baturalp Ünlü kadar çalışma yapan ve destek olan, Ünlü’nün antrenörü Bayram Yalçınkaya ile de görüştük. Bayram Yalçınkaya, Pamukkale Ünivesitesi’nde öğretim görevlisi ve daha önce Ordu Milli Takım’ın antrenörlüğünü yaptı. İlk sporculuk kariyerine Ankara’da başlayan Yalçınkaya, Denizli’deki çocuklara tecrübelerini aktarıyor.

Baturalp Ünlü ile birlikte ne zamandır çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz?
Bayram Yalçınkaya: 8 yıl oldu. Kendisi ile 2020-2024 hedeflerimiz var. Hayal kuruyorsunuz ki onları gerçekleştirme şansı buluyorsunuz.

Çocukların ve gençlerin spor hayatına atılmasında, yetenek, imkan ve destekler çok önemli. Peki, ailenin desteği sizce ne kadar önemli?
Bayram Yalçınkaya: Aile olmazsa olmaz bir parça aslında. Düşünün, çocuğunuz sabah beş gibi kalkıp çalışma yapıyor, hava daha karanlık oluyor. Kalkıp çocuğu getirmesi gerekiyor. Aile aslında özgüven de vermiş oluyor çocuklara. Okulun desteği de bir o kadar önemli. Çünkü eğitimle sporu bir arada götürmeye çalışıyoruz. Abisi de bizimle beraberken, o da milli bir yüzücü iken, aynı zamanda okulda da başarılı bir öğrenciydi ve Çapa Tıp Fakültesi’ni kazandı. Biz her iki unsurun da bir arada götürülebileceğini kanıtlayan bir ekibiz.

Aileler çocuklarının ders haricinde başka bir şey ile ilgilenmesini istemiyor genellikle.
Bayram Yalçınkaya: Evet. Ama paralel götürebilir. Bu bir önyargı.. Bazı aileler son sınıfta çocuklarının sadece ama sadece derslerle ilgilenmesini istiyor. Bence çok yanlış. Zaten spordan boşalttığı yeri cep telefonu ile dolduruyor. Bu boş alan neden sporla, müzikle veya başka bir şeyle dolmasın? Bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek var, spor yapan çocukların ders çalışmalarında olumlu bir etki gözlemlenmiş. Okulumuz bu konuda oldukça destekli. Ortaokuldan beri yüzde yüz bursla size bu imkanı sunuyor. Baturalp’in de öyle oldu ve o günden beri de birlikteliğimiz devam ediyor.

Yarışmalara katıldığında dersten geri kalma sorununu nasıl hallediyorsunuz?
Bayram Yalçınkaya: Okulumuz desteğini asla yitirmiyor. ‘Yeter ki başarsın, biz ek ders takviyesi notlar ile destek oluruz’ diyor. Dediğim gibi ne ders önce ne de spor. İkisi de paralel gidiyor.

Antrenman çalışmaları oldukça sıkı. Pes edildiği noktalara da geliniyordur elbet. Sizin bu konuda çocuklara öneriniz nedir?
Bayram Yalçınkaya: Şunu duyuyorum, ‘Şampiyon olmak istiyorum ama haftada 3 antrenman ile rekor kırmak istiyorum’ . Böyle bir şey yok. Artık dünyada her şey çok zorlaştı ve çok fazla rakip var. Çok ama çok çok fazla çalışması gerek. Çalışmadan olmuyor.

Milli yüzücü Baturalp Ünlü’nün kendi başarısı dışında, Özel PEV Okulları’nın ve antrenörü Bayram Yalçınkaya’nın destekleri ile başarıya ulaştığı gözle görülür bir gerçek. Ama asıl önemli desteğin aile olduğu yadsınamaz. Ünlü’nün babası Bülent Ünlü’ye Baturalp’in başarısının altında yatanları sorduk;

İki oğlunuzun da yüzme sporu ile ilgileniyor. Siz çocuklarınızın yüzme sporu ile ilgilendiğini nasıl anladınız?
Bülent Ünlü: Ben kendim de çocukluğumdan beri yüzmeyi çok seviyorum. 20 yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalıştım ve görev yerim Kıbrıs’ta idi. Çocuklarımı da yanıma alıp yüzmeye giderdik, onlar da öğrenmişleri. Bir meslektaşım okulların sporla ilgilenen çocuklara destek verdiğini söylemişti. 1 sene boyunca çocuklarımı yüzme yarışları izlettim. Onları böyle hazırladım. Sonra büyük oğlum yüzücü olmak istediğini söyledi. Baturalp’de abisinin izinden gitti.

Evdeki çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bülent Ünlü: Bakkala ben giderim. Onların görevi ders çalışmak. Yüzücü mü olacaksın, dersini de çalışacaksın, antrenman da yapacaksın. Böyle bir sistemimiz var evde. Biz bu duruma tek maaş ile geldik ama okulumuz sağ olsun desteğini esirgemiyor. Çok mutluyuz, çok gururluyuz ve asla pişman değiliz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı