REKLAMI GEÇ

Türkiyede’ki sistem düşünürleri PEV’de buluştu

Türkiyede’ki sistem düşünürleri PEV’de buluştu

Öğretmenlerin “Sistem Düşüncesi” yaklaşımını kullanarak öğrencilerin düşünme becerilerini geliştirmelerine, büyük resmi görerek çözüm yolları bulmalarına destek olmayı amaçlayan ve bu sene 4.sü gerçekleştirilen “Eğitimde Sistem Düşüncesi Sempozyumu”na Özel PEV Okulları ev sahipliği yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Mart 2018 Pazartesi, 15:43

Yurtdışında, özellikle ABD’de yaygın olarak eğitim dahil birçok farklı alanda kullanılan “Sistem Düşüncesi” yaklaşımının okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretime uyarlanması ile eğitim alanına önemli bir katkı sağlandı. PEV Okulları’nın da desteklediği bu proje ile öğrenciler, sistemleri fark etmeyi, sistemin parçalarının bütününden fazlası olduğunu anlamayı ve bir parçaya yapılan müdahalenin diğer parçaları ve bütün sistemi etkilediğini anlamayı öğrendi.

PEV Okulları bünyesinde gerçekleştirilen sempozyum Denizli’den ve Türkiye’nin birçok şehrinden gelen eğitimciler tarafından yoğun ilgi gördü.

Sempozyumun sabah gerçekleşen temel düzey ve ileri düzey oturumlarında katılımcılara “Eğitimde Sistem Düşüncesi” ile ilgili bilgi verildi.

Sempozyum açılış programı ve uygulama sunumu oturumları ise öğleden sonra gerçekleşti. Açış konuşması Özel PEV Okulları Genel Müdürü Pınar Kaya tarafından yapılan sempozyum, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Barlas’ın, “Eğitimde Sistem Düşüncesi ve Eğitim Sorunlarıyla İlişkileri” konulu konuşması ile devam etti.

Konuşmasında “Sistem Düşüncesi”nin farklı tanımlarına, neden-sonuç döngülerine dayanan dinamik modellere, sistem sorunlarına ve dinamiği zorlaştıran yasalara yer veren Prof. Dr. Yaman Barlas, “Eğitimde Sistem Düşüncesi”nin önemine dair katılımcılara farkındalık kazandırdı.


Konuşmasının ardından Prof. Dr. Yaman Barlas’a plaket ve sertifikası Pamukkale Eğitim Vakfı Kurucu Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Meder tarafından verildi.

Deneyim Paylaşım Sempozyumu’nda “Eğitimde Sistem Düşüncesi” ile ilgili farklı kurum ve okullar tarafından yapılan çalışmaların paylaşıldığı kırk sunum yapıldı.

PEV Okulları öğretmenleri de “Meyve Ağacı”, “Öfkeli Örümcek Rıza”, “Aynı Dili Konuşmak”, “Yemeğini Arayan Tırtıl”, “ESD ile Sınıf Anayasası” ve “Adını Sen Koy” sunumları ile deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Prof. Dr. Ülkem Yararbaş ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin gerçekleştirdiği “Yaşamda Sistem Düşüncesi” sunumu ile sistem düşüncesinin sadece eğitimde değil yaşamın her anında kullanılabileceği somutlaştırılmış oldu.

“Bağımlılık” konusunun ESD araçları ile incelendiği sunumun ardından uygulamalarını paylaşan öğretmenler ve Prof. Dr. Yaman Barlas, Yard. Doç. Dr. Hasret Nuhoğlu, Yard. Doç. Dr. Özge Pala, Mert Nuhoğlu ve Yavuz Durmuş’un katıldığı bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Sistem düşüncesinin eğitimde uygulanabilirliği, öğrencilere kazandırdıkları ve sistemin devamlılığı konularının konuşulduğu değerlendirme toplantısı ile son bulan sempozyumda katılımcılar keyifli ve verimli vakit geçirdi.

Eğitimde Sistem Düşüncesi Sempozyumu’nun güzel bir detayı da şüphesiz öğrencilerdi. PEV Fen ve Anadolu Lisesi’nden yirmi öğrenci, sempozyumun başlangıcından bitişine “karşılama, kayıt, fotoğraf, yardım ve destek” kısımlarında gönüllüler olarak sempozyumda yerlerini aldı ve organizasyona renk kattı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı