REKLAMI GEÇ

10 bin işçi, 50 yatırımcı yapı denetimine takıldı

10 bin işçi, 50 yatırımcı yapı denetimine takıldı

İlimizde Sarayköy ile Gölemezli bölgesi arasında yapılması düşünülen, 10 bin dekar üzerine kurulacak olan organize sera bölgesi, yeni çıkan yapı denetim uygulamasına takıldı. 10 bin kişiye iş sağlayacak olan ve 50 yatırımcının da hazırda beklediği organize sera bölgesi, 3194 sayılı İmar Kanunu ile devlet tarafından baltalandı. Naylon ve çelik direkler üzerine yapılacak olan seraların, böyle bir denetime zorunlu tutulması ise Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili’yi güldürdü.

/ DENİZLİHABER / 21 Nisan 2009 Salı, 00:00

İlimizde kurulması düşünülen ve tüm projeleri hazırlanan Organize Sera Bölgesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden çıkan 3194 Sayılı İmar Kanunu ile adeta baltalandı. Sarayköy İlçesi ile Gölemezli Beldesi arasında 10 bin dekar üzerine kurulması düşünülen ve 10 bin kişiye iş imkanı sağlayacak olan proje, çıkartılan ilginç bir yasa ile yapı denetimine maruz kaldı. Çelik direkler ile naylondan kurulan seraların neyinin denetleneceği ise merak konusu. İstanbul depreminde birçok seranın hasar görmesinden dolayı çıkartılan bu yasa ile birlikte sera kuracak bir yatırımcı 48 bin ödeyerek serasını yapı denetiminden geçirecek. Şu anda 50 yatırımcı firmanın hazırda beklediği Organize Sera Bölgesi projesinde, çıkan kanun nedeniyle, yatırımcılar geri adım attı.

Alternatif sektör sera

Denizli’de kurulan Organize Sera Bölgesi ile alternatif bir sektörün ortaya çıkacağını ve 10 bin kişinin bu sera bölgesinden ekmek yiyeceğini belirten Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, bölgenin, Sarayköy ile Gölemezli arasında 10 bin dekar üzerinde üzerine kurulacağını söyledi. Denizlili işadamlarının da bu projeye sıcak baktığını, tekstilden seraya doğru bir yönlenmenin olduğunu belirten Tefenlili, “ İlimizde kurulacak olan Organize Sera Bölgesi’ne ş uanda 50 yatırımcı firma müracaat etti. Kurulacak sera bölgesi ile birlikte Denizli’den organik ürünlere yönelik yıllık 1 milyar dolara yakın bir ihracat gerçekleştirilecek. Şu anda projelerin tamamı hazır ama bazı sorunlarımız da var. Bunları aşmak içinde uğraşıyoruz” dedi.

Böyle uygulama ancak Türkiye’de olur

Ekonomik krizin yaşandığı, binlerce insanın işsiz kaldığı bir dönemde, Denizli’de kurulacak olan Organize Sera Bölgesi, Denizli açısından ekonomik olarak nefes aldıracak bir proje. Yatırım yapmak için hazırda bekleyen 50 firma ise TBMM’nin aldığı bir karar ile geri adım attı. Çelik direkler ve naylondan oluşan seraya, hükümet aldığı ilginç bir karar ile yapı denetim zorunluluğu getirdi. Alınan bu karar ile birlikte sera kurmak isteyen bir yatırımcı, 5 dönüm yer için yapı denetim firmalarına 48 bin TL para ödeyecek. 50 dönümlük yer için ise 300 bin TL para ödemek zorunda olacak. Alınan bu karar ise yatırımcı firmaların geri adım atmasına neden oldu.

Kararın geri çekilmesi için DTB harekete geçti

Organize Sera Bölgesi’nin kurulması için ellerinden gelen çalışmayı yaptıklarını belirten Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, alınan kararın yanlış bir karar olduğunu, yatırımcı firmaların ağır maliyetlerden dolayı geri adım atacağını belirtti. Çelik direkler ile naylon üzerine seyyar olarak yapılan seranın, nasıl yapı denetimden geçeceğini bilemediğini belirten Tefenlili, “Valimiz Yavuz Erkmen, Tarım İl Müdürlüğü ve Odamız arasında bir toplantı gerçekleştirdik. Alınan kararlar ile birlikte milletvekillerimize bu kararın geri çekilmesi için müracaatta bulunduk. Eğer bu karar geri çekilmezse, Denizli’de Organize Sera Bölgesi’nin kurulması hayal olabilir. İşadamlarımızın ve yatırımcılarımızın önünü açmak gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı