REKLAMI GEÇ

Ülkede tek olan TOHUM ÜRETİM MERKEZİ FAALİYETTE

Ülkede tek olan TOHUM ÜRETİM MERKEZİ FAALİYETTE

Türkiye’nin ilk ve tek anaç tohum üretim merkezi üretimine başladı. İl kurmayları merkezi gezerek bilgi aldı.

/ DENİZLİHABER / 30 Aralık 2010 Perşembe, 19:41

Pamukkale Üniversitesi’nde Türkiye için ekonomik ve kültürel öneme sahip bitki türlerinin gelecek nesiller için koruma altına alınacağı, tohum ihtiyacında yurtdışına bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlayacak, tohumlardaki hastalıkların ayıklanarak saf halde saklanmasını, yerli tohumların modern teknolojilerle toplanmasına, karakterize edilmesine, korunmasına, çoğaltılmasına ve ıslah edilmesine imkan sağlayacak sera ve araştırma merkezi anaç üretimine başladı. Vali Yavuz Erkmen ve Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, merkezi ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Ziyarete, Vali Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, İl Genel Meclis Başkanı Halil Pekdemir, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ve Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili katıldı.

Şu an ARGE çalışmalarının yapıldığı merkez 700 m2 sera alanı ve 320 m2 laboratuar alanına kurulu. Merkezde şu anda soğan, biber ve patlıcan anaç tohumu üretiliyor. Doç. Dr. Ali Ramazan Alan başkanlığında çalışma yürütülen merkezde 5 araştırmacı ve 8 öğrenci görev yapıyor. Türkiye’nin ilk ve tek anaç tohum üretim merkezi olan BİYOM önümüzdeki süreçte hibrit tohumu ürütecek. Merkezin ilk çalışmaları Denizli Ticaret Odası (DTO) tarafından başlatılmış Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), DTO, ABİGEM, TÜBİTAK ve PAÜ Bilimsel Araştırmalar Biriminin destekleriyle çalışmalarına devam ediyor.

28 Temmuz 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kuruluş kararıyla birlikte tohumlar üzerinde ilk çalışmalara başlandı ve Türkiye’nin ilk dihabloid soğanı (tozlaşma olmadan sadece çiçeğin poleninden elde edilen fide) elde edildi. Çalışma ekibinin ürettiği ilk soğan fidesine PAÜ BİYOM adı verildi.

Vali Yavuz Erkmen ve beraberindeki heyet, sera bölgesini gezerek, anaç tohumu yapılan bölgede incelemelerde bulundu. Doç. Dr. Ali Ramazan Alan, yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Doç. Dr. Alan daha sonra, iki ayrı bölümden oluşan ve içerisinde soğuk hava deposunun da bulunduğu laboratuar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı