REKLAMI GEÇ

ORUÇ NİÇİN FARZ KILINMIŞTIR..

ORUÇ NİÇİN FARZ KILINMIŞTIR..

Sevgili dostlarım, her ay güzeldir. Ancak Ramazan ayı başka bir güzellik taşır. Her ayda ibadetler, hayırlar yapılır. Ancak Ramazan ayındaki ibadet ve tatlar başkadır.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Nisan 2020 Çarşamba, 09:04

Bakara suresinde yüce Mevlamız ;

“Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine kılındığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç kılındındı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır.”(Bakara: 2/183-184)

Âyette  geçen “sakınmanız için, sakınasınız diye” ifadesi oruç ibadetinin hikmetine ışık tutmaktadır. Dinde sakınmak günahlarla ilgili bir sakınmadır, günahlardan uzak durmak, günaha girmemek için çaba göstermektir.

Kurtulmanın, uzak durmanın yolları ve çareleri bakımından günahlar ikiye ayrılır: İçki, kumar, hırsızlık, gasp gibi günahlardan kurtulmanın yolu ve çaresi -bunların getirdikleri sonuçlar üzerinde- düşünmektir. Yasaklama, ceza tehdidi, başkalarının başlarına gelenler, verilen öğütler üzerinde düşünen insanlar bunlardan uzaklaşabilirler. Bir kısım yasaklar ve günahlar da vardır ki, bunların sâikleri (iticileri) öfke ve şehvet gibi tabii duygular ve içgüdülerdir. Bunlardan uzaklaşabilmek için yalnızca üzerinde düşünmek yetmez; itici duygular ve içgüdülerin baskısını azaltacak veya bu baskıya karşı iradenin gücünü arttıracak uygun araçlarla eğitime ve eğitilmeye  ihtiyaç vardır.

 Oruç bu eğitim için ideal bir yoldur. Oruç ibadetinin kişinin iradesini güçlendirmesi ve onu günahlardan uzaklaştırması yanında, maddî imkânları yerinde olanları yoksulların, mahrumların halleriyle hallendirmek gibi bir işlevi daha vardır.

Her ibadetin mutlaka bir hikmeti vardır. Hikmetinin yanında o ibadeti yapana maddi ve manevi yararlarda vardır. Faydasız, anlamsız Allahın hiçbir emri yoktur.

Kuranda  “Allahın ve Rasülünün hayat verici davetlerine uyunuz “ buyrulmuştur. İslamda yapılıpta zarar görülecek hiçbir emirde yoktur.

Rabbimiz hepimizi Oruç ibadetinin hikmetini anlayan, anladığını yaşayanlardan eylesin.

Selam ve dua ile…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı