REKLAMI GEÇ

Anne babalar dikkat!

Anne babalar dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, çocukluk çağında en çok ihtiyaç duyulan minerallerden birinin çinko olduğunu, çinko eksikliğinin, çocukta iştahsızlık, ishal ve kilo kaybına yol açtığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 15 Aralık 2011 Perşembe, 17:15

Canural, yaptığı açıklamada, çinkonun, vücudun normal gelişimi ve kendi kendini yenilemesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, davranış ve öğrenme performansının artmasında çok önemli olduğunu belirtti. Çinkoya en çok çocukluk çağında ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Canural, şöyle devam etti: “Çinko eksikliği çocuklarda iştahsızlık, ishal ve kilo kaybına neden olur. Çinko eksikliği nedeniyle bağışıklık sistemi etkilenen çocuklar sık sık enfeksiyon geçirir ve diğer hastalıklara yakalanma riski artar. Ayrıca saç dökülmesi, soğuk el ve ayaklar, kısırlık, koklama ve tat alma duygusunun sınırlılığı ve tırnaklarda beyaz lekeler de oluşabilir. Çinko eksikliği bebeklerde genellikle ek besinlere geçiş döneminde gözlenir. Bu dönemde sütten ek besinlere geç geçilmesi ya da çocuğa tek çeşit ek besin verilmesi olumsuz sonuçlar oluşturabilir. Çinko eksikliğinden ortaya çıkan olumsuzlukların önüne geçebilmek için çocukların, özellikle ek besinlere geçiş döneminde dengeli beslenmesi gerekir.”

Uzmanı Dr. Canural, birçok besinde fazlasıyla bulunan çinko mineralinin özellikle bebeklerin beyin ve kalp gelişimine çok faydalı olduğundan bebeklerin çinko yönünden zengin gıdalarla beslemenin fayda sağlayacağını belirterek, “Çinko eksikliği bulunan çocuklar bol miktarda çinko içeren kırmızı et, karaciğer, yumurta, deniz ürünleri, dana Eti, fasulye, lahana, bezelye, mercimek, ceviz, badem ve fındık tüketmelidirler” diye konuştu.

Çinko mineralinin kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı çok etkili olduğunu da kaydeden Canural, şöyle dedi: “Çinko, bakterilere ve virüslere karşı savaş açar ve bu hastalıklara karşı çok zayıf olan çocukları enfeksiyonlara karşı korur. Bu yüzden grip veya soğuk algınlığında çocukların çinko takviyesi alması daha hızlı iyileşmelerine yol açabilir. Ayrıca hem çocuklarda hem yetişkinlerde çinko minerali hücreleri yeniler ve aknelerin oluşumunu önler, cildi güzelleştirir, el tırnaklarını sertleştirir, saçları güçlendirir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı