REKLAMI GEÇ

Denizli’deki tek kanser cihazı bozuldu

Denizli’deki tek kanser cihazı bozuldu

Denizli’de kanser hastalarının radyoterapisinde kullanılan tek geniş donanımlı cihaz bozuldu. Kentteki 60 kanser hastası tam 10 gündür tedavi olmayı bekliyor.

/ DENİZLİHABER / 27 Ocak 2012 Cuma, 19:07

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Onkolojisi Bölümü doktorları çaresiz. Çünkü kentte, kanser hastalarının tedavisinde hayati rol oynayan üç boyutlu lineer cihazı, 10 gündür yatıyor. Şu ana kadar tam 400 hastanın tedavisinde kullanılan lineer accelerator isimli cihaz, artık yoğunluğu kaldıramaz boyuta geldi. Bu durum cihazla radyoterapi uygulanan 60 kanser hastasının kabusu oldu.

Türkiye’nin en donanımlı ve özellikli radyoterapi cihazlarından biri olan lineer accelerator, yüklenme nedeniyle 10 gün önce bozuldu. Uzmanlara göre kötü hava şartlarının Denizli şehir elektriğinde yol açtığı elektrik kesintileri ve dalgalanmalarının da etkili olduğu arıza nedeniyle PAÜ Tıp Fakültesi Hastanesi yetkilileri hemen firmaya haber verdi. Teknik personelin ilk incelemesinin ardından cihazın bazı parçalarının değiştirilmesi gerektiği ortaya çıktı. Yurtdışından gelen parçaların Denizli’ye ulaşması için günlerce beklenildi. Ancak gelen parçaların ardından tekrar çalıştırılan cihaz, önceki gün yeniden arıza verdi.

Bu nedenle 10 gündür radyoterapi bekleyen Denizli’deki 60 kanser hastasına tek tek telefonla ulaşan PAÜ Tıp Fakültesi Hastanesi yetkilileri, ikinci kötü haberi verdi. Cihazın yeniden arızalandığını duyan kanser hastaları ve yakınları endişeli. Hastane yönetimi, firmanın teknik personelinin verdiği bilgiye göre cihazın Pazartesi gününe kadar onarılmasını beklediklerini ifade etti. Ancak b çözüm değil.

PAÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Onkolojisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Baltalarlı, Denizlihaber.com’a yaptığı açıklamada, “Cihazın bir iki günde tekrar faaliyete geçmesi söz konusu ama üzülerek belirtiyorum ki tekrar bozulamayacağı garantisini alamıyoruz. Çünkü bu cihaz kanser hastalarının radyoterapisinde kullanılan Denizli’deki tek cihaz. Aşırı yüklenme ve kent elektriğinde yaşanan aksaklıklar böylesi hassas cihazların kullanımında sürekli olarak sorunlara yol açıyor. Tek çare bir an önce kente benzer cihazın yenilerinin kazandırılması” diye konuştu.

Acil durumdaki kanser hastalarının radyoterapi ihtiyacı için ellerinden sadece İzmir gibi farklı kentlere yönlendirmenin dışında hiçbir şeyin gelmediğini anlatan Doç. Dr. Baltalarlı, “Bu durum Denizli’ye hiç yakışmıyor. 1 milyon nüfuslu kentte kanser hastalarının tedavisi için acilen yeni bir cihazın alınması şart” dedi.

Yorumlar

Elif   -  Bağlantı 22 Temmuz 2014, 04:18

2014’te değişen birşey yok!
Haberin tarihine bakıyorum; Ocak 2012…
Bugün, 22 Temmuz 2014. Yani iki buçuk yıl sonra! Ancak tarih tekerrür ediyor. Ne yazıkki aynı durum bugün de bizim babamızın tedavisi sırasında karşımıza çıkıyor. Cihazın ne kadar hassas veya ne kadar pahalı olduğu umrumda değil. Çünkü biliyorum ki insan hayatı ucuz değil ve alınması gereken tüm tedbirlere değer. Konuyla ilgili en küçük gelişmenin yaşanmasına katkıda bulunacak herkese şimdiden teşekkür etmek istiyorum. Umarım geç kalmamış olursunuz:(

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı