REKLAMI GEÇ

“Hayvanları sıcaktan koruyun”

“Hayvanları sıcaktan koruyun”

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, yüksek hava sıcaklığının, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da olumsuz etkiler yaptığını belirterek, hayvan sahiplerini ve yerel yönetimleri, hayvanları sıcaktan korumaları konusunda uyardı.

/ DENİZLİHABER / 18 Ağustos 2010 Çarşamba, 17:51

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, hayvanların da insanlar gibi aşırı sıcaktan olumsuz etkilendiğini belirterek, hayvanları sıcaktan korumak için yapılacakları sıraladı.

Aşırı sıcak havanın hayvanlar üzerinde ne tür etkiler ortaya çıkarabileceğini de belirten Uzakgider, “Açık alanda hayvanların vücuduna direkt temas eden güneş ışınları veya dar, kapalı, havasız kısaca uygun olmayan barınaklarda ve fazla sayıda hayvanın bulundurulması, güneş ve ısı çarpmasına sebep olacaktır. Hayvan refahı açısından uygunsuz şartlarda yaşamaya mecbur olan hayvanın psikolojisi bozulacaktır. Olumsuzlukların yarattığı stres davranış bozukluklarına, iştahsızlığa, çevreye karşı aşırı duyarlılık veya duyarsızlık gibi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları diğer taraftan hayvansal üretimde de yüzde 25-30’lara varan ekonomik kayıplara neden olabilmektedir. Uygun olmayan ortamda hayvanlarda meydana gelen iştahsızlık, yem tüketimini ve yemden yararlanmayı azaltacaktır. Buna bağlı olarak başta süt, yumurta, bal veriminde düşüş, canlı ağırlık artışında gerileme hatta zayıflama görülebilir” dedi.

Hava sıcaklığının, doğrudan veya dolaylı olarak başta hayvan sağlığında ölümle sonuçlanabilecek vakalara sebep olabileceğini ifade eden Uzakgider, “Yüksek ısıya bağlı olarak hayvanda huzursuzluk, aşırı solunum veya solunum güçlüğü, 39 derecenin üzerinde vücut sıcaklığı, titreme, kalp atışı ve nabızda artış, salya, zehirlenmeye benzeyen bir tablo, depresyon, felçler veya koma hali gibi belirtiler görülebilir” diye konuştu.

Uzakgider, hayvanların sıcaktan olumsuz etkilenmesini önlemek için alınabilecek tedbirlerin de şunlar olduğunu söyledi:
-En başta hayvanların direkt güneş ışınlarına maruz kalmasının önlenmesi gerekmektedir.
-Hayvanlar gölgeli, serin, havadar ortamlarda barındırılmalıdır.
-Çok sayıda hayvan sıkışık vaziyette bir arada tutulmamalıdır. Barınaklar mümkün mertebe yüksek havadar ve mevcut hayvan sayısına göre yeterli olmalıdır.
-Kapalı işletmelerde sisleme ile birlikte vantilatör vasıtasıyla serinletme yapılmalıdır. Ahırın tabanına zaman zaman su salınmalıdır.
-Küçükbaş hayvanlar mümkün mertebe gece otlatılmalıdır. Gündüzleri serin gölgeliklerde tutulmalıdır.
-Her şeyden önemlisi hayvanların su tüketimi artacağından sürekli olarak önlerinde temiz ve soğuk su bulundurulmalıdır.
-Beslenmede besin değeri yüksek gıdaların yanı sıra yeşil yonca, çayır, yeşil mısır, silaj gibi sulu gıdalar verilmelidir.
-Kedi köpek gibi evcil hayvanlar için bilhassa sahipli olanlar arabada, balkonda, tavan arasında, çatıda bırakılmamalıdır. erin yerlerde ve bol sıvı alabilecekleri ortamda barındırılmalıdır. Sık sık serinletecek su püskürtülmelidir.

Sokak hayvanları için de yerel yönetimlerin bir takım tedbirler alması gerektiğini belirten Uzakgider, “Sokak hayvanları için yerel yönetimlerin hayvanların yemek ve su ihtiyacını karşılayabileceği şekilde tedbirler almaları gerekmektedir. Kanatlı işletmelerinde havalandırma, soğutma, su ve yemleme tedbirleri modern anlamda yapıldığından fazla sıkıntı yaşanmayacaktır. Ancak yetersiz ortamlarda yumurta ve et veriminde düşüş yaşanabilir. Netice itibariyle mevsim normallerinin üzerinde seyreden yüksek sıcaklık ve yüksek nem oranı bütün canlıları olumsuz etkilemektedir. Bu durumdan insanlar olarak nasıl etkileniyor isek diğer canlıların da aynı durumda oldukları unutulmamalıdır. Gerekli tedbirleri aldığımız halde ağır vakalar ile karşılaştığımızda mutlaka veteriner hekime başvurmalıyız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı