REKLAMI GEÇ

“İftara, hafif yemeklerle başlayın”

“İftara, hafif yemeklerle başlayın”

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, Ramazan’da beslenme alışkanlıklarının tamamen değiştiğini belirterek, bu ayda beslenmede dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda vatandaşları uyardı. Taş, vatandaşlara iftara hafif yemeklerle başlamalarını tavsiye etti.

/ DENİZLİHABER / 11 Ağustos 2010 Çarşamba, 16:38

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiği, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bir açıklama yaptı.

“Yeterli ve dengeli beslenme şart”
Ramazan’da, toplumun beslenme alışkanlıklarının tamamen değiştiğini belirten Taş, “Normal kahvaltı ve akşam yemeklerine göre, özenle hazırlanan sahur ve iftar yemekleri hamur işi ve tatlı yoğunluğunun arttığı öğünler haline gelir. Gün boyu açlıktan sonraki ilk öğün olan iftar yemeklerinde birey besin çeşitliliği içinde besin tüketim miktarını kontrol edemeyip fazla miktarda besin tüketmektedir. Ayrıca gün boyu aç kalacağını düşünenlerin de sahurda ağır yemekleri tercih ederek bol miktarda tükettikleri bilinmektedir. Hâlbuki bu dönemde bireylerin diğer zamanlarda olduğu gibi yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre almaları gereken günlük enerji ve besin öğeleri oranlarının değişmediği, bu süre zarfında da sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır” dedi.

2 ana, 2 ara öğün tavsiye etti
Taş, oruç tutan vatandaşların besinleri, sahur ve iftar olarak 2 ana öğün ile iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla, en az 2 ara öğün şeklinde tüketmesi gerektiğini belirtti. Oruç tutanların, mutlaka sahura kalkarak besin tüketmeleri gerektiğini ifade eden Taş, “Protein içeriği fazla olan besinler midenin boşalma süresini uzatıp, açlığı geciktirdiği için, sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin de bulunduğu hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Günlük sıvı tüketimi dikkate alınarak, bol sıvıyı sahurda almalıyız. Vücuttan sıvı atımını arttırdığı için çay ve kahve tüketimi azaltılmalı, yemek yedikten sonra hemen yatmamalı ve yediklerimizin sindirilmesi için vücudumuza zaman tanımalıyız” diye konuştu.

“İftardan sonra yürüyüş yapın”
İftara hafif yemeklerle başlanması gerektiğini belirten Taş, “Oruç açıldıktan 10- 15 dakika sonra az yağlı yemekler yenmelidir. Ayrıca aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilmelidir. Yemekler hızlı değil, yavaş yavaş ve iyice çiğnenerek tüketilmelidir. Besinler tek seferde büyük porsiyon olarak değil, iftarda ve iftardan sonra alınan ara öğünler her seferinde azar azar küçük porsiyonlar olarak tüketilmelidir. Gün boyu açlıkla birlikte hareketsizliğin de arttığı bilinmektedir. Bu nedenle iftar yemeğinden sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine, biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak yemeklerin sindirimi ve sağlığımız için yararlı olur” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı