REKLAMI GEÇ

DEĞİŞİM

12 Ocak 2011 Çarşamba

2011 yepyeni heyecanlarla geldi… Yeni umutlar, yeni hedeflerle…
Yıl ortasına gelindiğinde bir genel seçim yaşanacak, malum.
Kulvar değiştirmek isteyen yerel parti mensupları ile siyasetin tırmanma şeridinde yorulmak yerine, siyasete uzaktan göz kırpıp, kamuda, sivil toplum örgütü veya meslek odalarında kazandığı vizyonunu milletvekilliği ile taçlandırmak isteyen hizmet gönüllülerinin kalpleri önce aday listeleri, sonra da seçim sonuçları açıklanıncaya kadar hop oturup hop kalkacak.
Bu yılbaşı, siyasi partilerin yöneticileri açısından farklı bir sürece sahne oluyor. Siyasi partiler, geçen zaman içinde teşkilat zaafı oluşmaması için Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim takvimini açıklamasını beklemeden, teşkilat mensuplarına ocak ayı ortasına kadar süre verdi.
Buna bağlı olarak DENİZLİ’de Ak Parti İl Başkanı Bilal UÇAR, CHP İl Başkanı Zafer GÖNENÇ istifa etti… MHP İl Başkanı Zafer KAPLAN, anlaşılabildiği kadarıyla istemesine rağmen istifa edemedi.
Hemen belirtmek gerekir ki bu istifalar esasen istifa edenleri bağlar.
Ancak, seçim takvimine ve kurallarına aykırı olmamak kaydıyla her kademeden adaylık mümkündür. “Süre dolmuştu, bu aday da nerden çıktı?” demeyin. Belki etik olmaz ama kimse de yasaya aykırıdır diyemez.
Neyse, asıl konumuza dönelim. İl başkanı istifası, hemen her partide domino etkisi yaratır. Görev başında olmasına rağmen, başkanın geçici yokluğunda idareye vekalet edenler ikinci, üçüncü, dördüncü ….. adamlar olarak tebarüz eder. Yönetim kurullarında görev alanlar zaman zaman karşı karşıya gelir. Kimi zaman kırgınlıklar olur ve bu bir sonraki aşamada bazı gruplaşmalara yol açar. Birileri daha çok sevilir, diğerleri daha çok iş görür. Hem çok iş gören, hem çok sevilen neredeyse yok gibidir. İl başkanının istifasından sonra himmet edilenlerle ehemmiyet arz edenler arasında hararet anında yükselir. İçerde gizli bir yarış, dışardan yapılacak montaja direnç havası hakim olur.
Görevden ayrılan başkan da, güvenebileceği biri başkan olsun ister ve gizliden istikamet gösterir elbette… Belediye Başkanları, milletvekilleri hakeza …
Kısacası karışanı, görüşeni çok olur il başkanlığına kimin münasip olduğunun.
Bugünkü sorun da bu; sonraki il başkanı kim olacak? Yönetimden mi çıkacak, dışardan mı atanacak?
CHP’de oturmuş bir sistem var. GÖNENÇ’in istifasından sonra ikinci adam konumundaki parti sekreteri Himmet YAVAŞ, vekaleten genel merkezin ikinci bir talimatına kadar görevde.
MHP’de zaten bir sorun yok. İl Başkanı Zafer KAPLAN, yeni atattığı yönetimiyle seçime hazır.
AK Parti’de durum ne?
Ak Parti, farklı bir yapıya sahip.
Genel Merkez, il başkanı konusunda doğrudan ve tek yetkili mercii. Elbette ‘Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı’ adında ikinci adam konumu var, ancak vekaletle il başkanlığının taşınması süreci uzun sürdürülmez, Ak Parti’de.
Bilal UÇAR’ın istifası daha önceden bilindiği için, koordinatör sıfatıyla Afyon Milletvekili Zekeriya ASLAN marifetiyle genel merkezin yeni il başkanı arayışı mevcuttu. Geçen hafta sonu mevcut il yönetimi ve ilçe başkanlarıyla bire bir görüşüp fikirlerini alan Zekeriya ASLAN bir çalışma yapıyor, kapsama alanında bulunan herkesle görüşüp, ANKARA’ya ekinde özgeçmiş barındıran isim taşıyarak.
Merak eden vardır elbette. Boş verin. Kimin başkan olacağının/olduğunun çok da önemi yok aslında.
Kim olursa olsun, nasıl bir il başkanı olacağı çok daha önemli, Ak Parti DENİZLİ 5. İl Başkanı’nın.
Malum, iktidar partisi il başkanlığından bahsediyoruz. Hem sayısal, hem derinlik olarak geniş bir sosyal katmanı ilgilendirmesi kaçınılmaz.
Genel merkez siyasetini, belediyelerin hizmetlerini berrak biçimde topluma aktarabilecek, vizyonu olan, baskı altında yılmayan, sinirlerine hakim, kelimelere derinlikli anlam yükleyebilen, çekinmeden rekabet edebilecek, makamın hakkını verecek ve çevresinde o makamı yok sayanlara da verdirecek biri olsun istiyor, gönül.
Referandum sonrası tüm TÜRKİYE’de, başarısıyla kimine göre göz dolduran, kimine göre göz yaşartan bir örgüt olmuşken…
Kadın kolları, gençlik kolları mevsimsiz budanmış, başı gövdesinden cennette buluşma hayaliyle ayrılmışken…
DENİZLİ Ak Parti 5. İl Başkanı’nın içerden sürgün vererek mi, dışardan aşı yaparak mı ortaya çıkacağına kafa yormamak lazım.
DENİZLİ’nin bir tane başkanı var zaten. Herkese yeter.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı