REKLAMI GEÇ

Fitch Ratings, bari sen yapma!

29 Ağustos 2020 Cumartesi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit etti, not görünümünü ise durağan’dan negatif‘e çevirdi.
Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada, “döviz rezervlerinin tükenmesi, zayıf para politikası, negatif reel faiz oranları ve kısmen güçlü kredi teşvikinin tetiklediği yüksek cari açığın dış finansman risklerini artırdığı” ifade edildi.

Açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun “BB-” olarak teyit edildiği, not görünümünün ise “durağan”dan “negatif”e revize edildiği bildirildi.
Açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,9 daralmasının, 2021’de ise yüzde 5,4 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Fitch Ratings sen bari yapma. Bizim geleneklerimize göre insanın ayıbı yüzüne vurulmaz. Bizim bildiğimizi bize anlatma!

Bütün dünyada olduğu gibi pandeminin ekonomik etkileri ülkemizi de zor zamanlardan geçirmekte.

Pandemiden önce başlayan ekonomik kriz, pandemi ile birlikte para politikamızı altüst etti. Merkez Bankasının faiz artırmaması piyasalardaki nakdi döviz ve altına yönlendirmiş olabilir. Bunun yanı sıra döviz ve altın alışından alınacak olan %1’lik vergi ve birçok tasarrufçuyu bankalardan uzaklaştırmış olabilir. Açık döviz ve altın işlemlerini ve tasarrufçunun yastık altı mevcudiyetini kayıt altına almak ve bankaya yönlendirmek için tüketici güven endeksinin ve faiz oranlarının yükselmesi gerekmektedir.
Eğer Merkez Bankası Faiz oranlarını artır ve de dövizde alış vergisini kaldırır ise Tüketici güven endeksi de yükselebilir.

Belki o zaman Fitch kredi notumuzu en azından negatif den durağan’a çekebilir.

Sonuç olarak :

Kartal, kuş türleri içinde en uzun yaşayanıdır. 70 yıla kadar yaşayabilirler. Fakat 70 yaşlara ulaşmak için, 40 yaşlarındayken çok ciddi ve zor bir kararı vermek zorundadır. Kartalın yaşı 40′a dayandığında pençeleri sertleşir, esnekliğini yitirir ve bu nedenle de beslenmesini sağladığı avını tutamaz duruma gelir. Gagası uzar kıvrılır. Kanatları kalınlaşır ve ağırlaşır.

Artık kartalın uçması iyice zorlaşmıştır. Dolayısıyla kartalın iki seçimden birisini yapması gerekir. Ya ölümü ya da yeniden doğuşun acılı ve zorlu sürecini göğüsleyecektir.

Bu yeniden doğuş süreci 150 gün kadar sürecektir. Bu yönde karar verirse kartal bir dağın tepesine uçar ve orada bir kayada artık uçmasını gerektirmeyen bir yerde yuvasını yapar.

Uygun yeri bulduktan sonra kartal gagasını sert bir şekilde kayaya vurmaya başlar. En sonunda kartalın gagası yerinden sökülür ve düşer.

Bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler. Gagası çıktıktan sonra bu yeni gaga ile kalınlaşan pençelerini yerinden söker ve yeni pençeleri çıkınca, bu kez yeni pençeleri ile eski kartlaşmış ve ağırlaşmış tüylerini yolmaya başlar. Bu zorlu süreç yaklaşık 150 gün sürer ve sonunda kartal, kendisine 20 yıl veya daha uzun süreli bir yaşam sağlayan meşhur yeniden doğuş uçuşunu yapar.
Çok ciddi ve zor bir kararı vermek zorundayız.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı