REKLAMI GEÇ

Senin yaptığını Çorumlu yapmaz

28 Mayıs 2020 Perşembe

Döviz satış işlemlerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) oranı 2008/13459 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, 1.5.2008 tarihinden itibaren sıfır olarak uygulanmakta iken, 15 Mayıs 2019’da sıfır olan oran binde 1’e, ardından 7 Aralık 2019’da binde 2’ye ve son olarak da 24 Mayıs 2020 tarihinden itibaren de yüzde 1’e yükselmiştir.

Kaydi altın alım satım işlemleri (banka ve sigorta şirketlerinde mevcut altın mevduat hesaplar vb..) kambiyo işlemi olarak değerlendirildiğinden, bankalar nezdinde yatırım hesapları ve vadesiz hesaplar gibi hesaplar üzerinden fiziki teslimat olmaksızın yapılan altın satış işlemlerinde altın satış bedeli üzerinden 24 Mayıs 2020 tarihinden itibaren %1 oranında BSMV uygulanacaktır. Bankaların fiziki altın satışlarında lehe kalan para üzerinden %5 BSMV hesaplanmasına devam edilecektir.

Döviz satış işlemlerindeki vergi komisyon geliri üzerinden değil, doğrudan döviz satış tutarı üzerinden alındığından %1’lik oran oldukça yüksektir.

24.05.2020’de gelen vergi artışı DTH seviyesini aynı seviyede tutup, bundan sonraki dönemlerde yatırımcının tasarruflarını TL cinsinden tutmasına teşvik olabilir. Aynı zamanda bu uygulamalar yatırımcıyı endişelendirebilir. Ya da güven eksikliği yaratabilir. Bu da para ve altının fiziki olarak bankalardan çekilip yastık altı olması yönünde eğilime sevk edebilir.

Pandemiye dönüşen COVID-19 salgını küresel bir sağlık ve ekonomik krizdir.
Böyle zamanlarda piyasaların istikrarını koruması çok önemlidir. Umarım alınan kararlar yatırımcıları yanlış yönlere sevk etmez ve para piyasalarda kalır.

Döviz satış işlemlerindeki vergi artışı, Vergi Uzmanlarının yaklaşık hesaplamalarına göre Hazine’ye aylık 1 Milyar TL ek gelir sağlayacağı belirtilmekte.

Bir rivayete göre….

Vergi memuru Çorum’da bir köye gider…
Ev sahibi vergi memuruna 1 koyunu olduğunu söyler.
Vergi memuru ücreti tahsil için eve girdiğinde, yorganla kapatılmış bir şey dikkat çeker. Memur merak edip sorar. Ev sahibi babasının rahatsız olduğunu ve yattığını söyler.
Ancak yorganın altından garip sesler gelir. Memur şüphelenir ve bakar; Bir koyun…
Aynı memur vergi tahsili için bu defa Kayseri’ye gider.
Bir eve girer ve tespiti yapar. Yine benzer manzarayla orada da karşılaşır. Ev sahibi babasının rahatsız olduğunu ve yattığını söyler.
Memur yorganı kaldırır ve altında bir eşek olduğunu gördükten sonra;

“Senin yaptığını Çorumlu yapmaz, o koyuna babam demişti; sen eşeğe babam diyorsun” der.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Burak   -  Bağlantı 28 Mayıs 2020, 20:06

Mümkünse muhasebeciler ekonomi üzerine yorum yapmasın. Bozulmayı engellemek için atılan bu adım hemen sonuç verdi. Piyasa olumlu karşıladı bu kararı. Etkisini dün itibariyle BIST’te görmeye başladık.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı