REKLAMI GEÇ

AKP il yöneticileri neden istifa ediyor!

18 Haziran 2009 Perşembe

Gazeteciyiz ya!


Her ne kadar farklı görüşlerde olsak da, o cenaptan da tanıdığımız, seviştiğimiz insanları arayıp, sordum; N’oluyor? diye…


Hoş! Aradığım, bana vereceği bilgilere ve objektif değerlendirmelerine güvendiğim 3-5 ismi geçmez.


Eee her zaman parti genel merkezlerinin olmaz akil isimleri. Gazetecilerin de kendine göre akil gördüğü isimler vardır.


Kaldı ki parti yöneticilerinin benim aradığım akil isimleri aradıklarını düşünmüyorum. Arasalardı, belki AKP’de ne bu istifalar yaşanır, ne de istifalara yol açan zeminler oluşurdu.


İstifa, bir siyasi oluşumun demokratik kurumlarından biridir aslında. Tepki ya da başarısızlık sonrası başvurulabilecek yegâne mercidir!


İstifa genelde Türkiye’de geniş çevrelerin dayatması sonrası, zamanından çok çok sonra gelen bir zorunlu adım ya da genel itibariyle yalnızca beklentiden öteye geçmeyen de bir mevzudur!


***
Dönelim AKP’deki istifalara…


Görüştüğüm partililerin birçoğu benzer yorumlar yaptı. Ama biri, aslında bizlerin kurgulaması gereken cümleleri hem de bir üstat tavrıyla sıraladı bana..


İstifaların gerekçesi olarak aynen sıralıyorum;


Yerelde parti içindeki güç odaklarının isimlerinden oluştu il yönetimi (Yani onun bunun adamlarından demek istiyor) Birlikte hareket etme arzusundaki isimlerden daha ziyade dengelerin tasarrufu ile oluşan zoraki bir birliktelik.


Sonuçta tekerleğinin bir çapı diğer çapından daha büyük, rotu bir tanesinden daha kısa, fren balatalarından biri diğerinden daha büyük bir araba var ortada.


Asimetrisi tutmadığı için ilerleyemiyor. AKP’nin büyük sıkıntısı, o aracın direksiyonunda kimin olduğundan daha ziyade budur.


***


Sonra bu durum kimi rahatsız eder, genel merkezi etmez mi sorusunu yönelttim aynı kişiye. Bu soruya verdiği cevap da yayına değer…


Genel merkez Türkiye çapında, kaldı ki Sayın Erdoğan’ın kişisel tercihidir bu, siyaset beylikleri oluşturmuş.


Osmanlıdaki tımar sistemi gibi o beyliklerin başına güvendiği birine hak ve yetkilerini emanet etmiş.


Bu nedenle beyliklerde (bunu derebeylik de diye adlandıran olabilir) olup biten beyleri rahatsız etmedikçe sorun olmaz…


 


Zeybekci’nin mevcut seçim sistemi ve siyasi partiler yasası ile ilgili söyledikleri canlandı zihnimde. Benzer ifadeler söylemişti. Onun da mevcut bu durum ile ilgili elinden gelen yok demek ki!


 


Çok yaşa ‘demokrasiyi sindiremeyenlerin’ bize reva gördüğü demokrasi!

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı