REKLAMI GEÇ

Bu iş minibüsle filan olmaz!

27 Haziran 2014 Cuma

Denizli, Büyükşehir’in minibüs güzergâhlarına yönelik düzenlemesini konuşuyor, tartışıyor. Minibüs esnafı isyanda!. Haberlerin altına yapılan yorumlar, vatandaşın bu durumdan feci şekilde rahatsız olduğunu işaret ediyor.

Düzenlemenin bir ana nedeninin bulunduğu, bir dolaylı etkisinin olacağı aşikar.

Amaç Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma sisteminin daha sağlıklı işlemesi, uzun vadede otobüslerin minibüslerin yerini alması ve otobüs kullanma bilincinin oluşmasıdır..

Dolaylı hedef, örneğin Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde trafik yoğunluğunu azaltmaktır.

Ancak sayılarının yetmiş küsur adet olduğu bilinen Fakülte-Çamlık Hat minibüslerinin Kıbrıs Şehitleri Caddesi güzergahında çalışan 30-35 minibüsü trafikten çekmek, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yaşanan trafik sorunun çözümü konusunda bence zerre kadar etkili olmaz, olamaz!..

Bizim Selami, ‘Helal olsun. Çok güzel bir karar. Trafik güzergah değişikliğiyle rahatlayacak’ gibi bir köşe yazısı yazarak uygulamayı yerinde bulduğunun altını çizmiş.

Oysa Denizli’de trafiğin asıl sorunu Denizli’dir.

Denizli trafiği dışarıdan gelenler için her zaman ilginç ve hatta hayret vericidir. Denizli’de trafik deyince iki dakika durup düşünmek gerekir!..

Bayramyeri civarında aracınla seyir halindeyken, karşı yönden gelen bir yaya ile karşılaşman içten bile değildir!…

Örneğin Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde trafik lambaları, gizli kamera gibi ağaçların arasına özenle saklanmış olduğundan, sürücüde direkt olarak radara yakalanmışlık hissi uyandırır.

Saltak, Çaybaşı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca sağlı sollu park etmiş araçlar, sanki yolun parçası gibidir.

Yol kenarına park eden araçlar Denizli’de daha önce eşi benzeri görülmemiş bir sendroma dolaylı değil doğrudan yol açmış, bence bilimsel olarak araştırılması gereken bir psikolojik tramvaya vesile olmuştur.

Yarın aracınla iş yerine ve veya eve gelirken dikkat et!..

Özellikle söylediğim bu güzergahta yol kenarında araç olmasa bile kırmızı ışıkta tüm araçlar tek sıra bekler. Sağ şerit boştur ama biz mal gibi sol şeritte uzun sıranın sonunda beklemeyi yeğleriz.

Yeşil ışıkta ortalama 6 araç filan geçer, geri kalanlar bir sonraki yeşili beklemeyi tercih eder.

O nedenle vizyon kent, 2023, mega, master bu kentin kimliği ile uyuşmaz, uyuşabilimez uzaklıktadır.

Çarşamba Pazarı’nın olduğu gün, Kenan Evren Bulvarı üzerine sağlı sollu tek sıra park yetmez, ikiyi, hatta üçü zorlar bizim ahali….

Altındaki araba 2014 modeldir, kendi 1960’lar da kalmıştır çünkü…

Çoğunun trafikteki diğer unsurlara yönelik zerre kadar bir hassasiyeti yoktur.

Bu nedenledir ki sorun tek başına ve asla minibüsler değildir!..

Minibüsler, olsa olsa kentsel gelişimin, bir dönemler sarı taksi dolmuşları gibi mağduru olacaklar, hatta bir süre sonra onlar gibi unutulacaklardır…

Ulaşımda mega ve veya master projeleri hayata sokmak, bunu uygulamak ve uygulamadaki aksaklıkları ortadan kaldırmakla yükümlü olan herkesin yapacağı öncelikli iş, kentin ana arterlerinde yaşanan park çılgınlığına son vermektir.

Bunu beceremezsen sorunu çözemezsin, sorunu çözemezsen insanları bu uygulamada asıl hedefin trafik sıkıntılarının çözümüne radikal katkı koymak olduğu konusunda ikna edemezsin…

İş bu yazı vesilesiyle Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve Denizli Emniyet Müdürü Mevlüt Demir’e yol kenarı parkları konusunda özellikle söz konusu caddelerde atılacak radikal adımların uzun vadede kentin ali menfaatleri açısından son derece büyük önem taşıdığını ilanen duyurur, saygılarımı sunarım…

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

emine   -  Bağlantı 28 Haziran 2014, 19:39

ha unutmadan şu trafik zabıtalar ne iş yapar bilen varmı.

emine   -  Bağlantı 28 Haziran 2014, 19:37

bence öncelikle minübüs şöförleri eğitilmeli.millet isyan eder oldu artık.hiç saygı denen şey onlarda yok.yayalara yol vermezler,araçları sıkıştırırlar,2 şeritli yolda mutlaka 3.şeridi açarlar.yeşil yanmadan sarı yanar veya saniye 5den geri sayar başlarlar kornaya basmaya.daha birçok rezillikleri.zaten denizliye gelip giden kişilerin en çok şikayet ettiğide trafikte minübüslerdir.

salih TAARAKCI   -  Bağlantı 28 Haziran 2014, 00:10

Sevgili arkadaşım Sedat ve belediye yetkilileri!Öncelikle Denizli de otopark sorunu ivedilikle çözülmeli.Her yere bina ruhsatı verirken bu binaları yerleşen vatandaşın arabasını nereye de park edeceği düşünülmeli…cezai uygulama yapılmadan önce vatandaşa arabasını nereye park edeceği gösterilmeli.Önce yer gösterinki ondan sonra ceza uygulamasına geçin.Arabaları paket yapıp eve çıkaramıyacağımıza göre!Ben İstiklal cad.ikamet ediyorum,Orman bölge Müdürlüğü yıkılmaya başladı.Belediye ye muhtar vesilesiyle defalarca öneride bulunduk.yıkılan yere her ne yapılırsa yapılsın altına eski cezaevindeki gibi katlı otopark yapılması yönünde.Bakalım dikkate alınacak mı?Ayrıca Mal kelimesini kullanırken biraz daha dikkatli davran.Bu vatandaşlar bu mal kelimesini hak etmiyor.Öncelikle otopark sorununu çözün ondan sonra bir daha görüşelim.

Ahmet Şevki Gördes   -  Bağlantı 27 Haziran 2014, 15:15

SEDAT, ZAMANIN DA VE YERİNDE BİR YAZI.

AYRINTILAR DİKKATE ALINA….DİYE İLGİLİLERE

Cihan   -  Bağlantı 27 Haziran 2014, 15:10

Trafik sıkışıklığını önleyip akan trafik yaratmak içi,yol kenarı park sorunu çözülmeli.İç alanlardaki eski binalar kamulaştırılarak yıkılıp açık otopark alanları yaratılabilir.Ceza sistemide tıpkı emniyet kemeri uygulaması gibi sıkı tutulmalı.Kavşak yoğunluğuna göre ışık süreleri anlık belirlenmeli.Artık köprülü kavşak projeleri başlamalı.
Çarşamba günleri Kuşpınardaki çarşamba pazarında ana caddelerde park yaptıırlmamalı ve satıcıların araçlarına engel olunmalı,onlara iç kısımlarda yer verilmeli.

hüso   -  Bağlantı 27 Haziran 2014, 14:00

Park sorununu halletmeden hiçbir halt yiyemez bu belediye. Adamlar trafikte sıkışıklığı önlemek istiyorsa tabii gerçekten amacı belediyenin trafiği rahatlatmak ise niçin 2.ticari yolda belediye park yapan araçlardan park parası alıyor? Belediyenin amacı para kazanmak başka bir şey değil trafiği eğer rahatlatma amacı varsa bu ve buna benzer ana yerlerde paralı park kaldırılmalı, bu bölgelere de araç park ettirilmemeli trafik anca böyle rahatlar. Denizde yüzmeyi öğrenmeden okyanusta gövde gösterisi yapmaya gerek yok!

Mustafa Kemal Arslan   -  Bağlantı 27 Haziran 2014, 11:55

Sevgili Sedat,özellikle trafiğin yoğun olduğu caddelerde sağlı sollu park eden araçlar ve bunun doğal görülmesindeki anormallik başta olmak üzere hoş ve yerinde tespitlerin için eline sağlık.Yalnız artık Büyükşehir olmuş bir ilde değil dolmuş otobüsler bile tramvay,metro gibi doğru ulaşım araçlarına bırakmalı yerini.

Emrah Benli   -  Bağlantı 27 Haziran 2014, 10:56

Sedat Bey,

Daha anayollardaki kavşaklarda yeşil dalga dediğimiz 100 yıllık sistemleri bile doğru düzgün çalıştıramayan bir belediye ve trafik biriminden bahsediyoruz. Bunun en büyük nedeni ihalelerde ucuz malzeme ve yandaş ile çalışma hevesidir. Lütfen böyle bir oluşumdan trafik master planı gibi büyük mühendislik gerektiren işler beklemeyin. Bunlar dokundukça bozuyorlar.

mustafa ziftci   -  Bağlantı 27 Haziran 2014, 10:51

Sedat abi az çok hislerime tercüman olmuşsun. Evet minibüs çağ dışı taşıma yöntemidir değişmelidir ancak bu hasmane tutumla yapılmamalı. 1970’deki açılan yollar aynı ve 1970’deki trafik düzeni de aynı ama gelin görün ki Denizli’deki araç sayısı 1970’lerdekinden çok çok fazla. Artık yollar yetmiyor. Ana caddelerin hepsi tek yön uygulamasına geçmelidir. Yolların sağ kısımlarına park eden araçlar kaldırılıp sadece toplu taşıma araçlarının gideceği özel yol yapılmalıdır. Yoksa bugün minibüsü kaldırmak isterseniz yarın otobüsü daha sonra araç trafiğine kapatmak isterseniz. Sorunun çözümü kesinlikle güzergah değişikliği değil. Şunu da belirtmek isterim Yeniyol minibüslerini Kayıhan tüp geçitinden Eski Acıpayam asfaltına sevk etmek hiç doğru bir adım değil o yol zaten son derece sıkışık. Akşam gelin görün çekim yapın Kayıhan tüp geçitinde trafik sıkışıyor. 4 dakikada Üçgenden tüp geçite geliyorsunuz 20 dakikada tüp geçitten bağbaşına varamıyorsunuz. Tek çözüm tek yön uygulaması.

Sinan   -  Bağlantı 27 Haziran 2014, 10:35

Yazdıklarınız son derece yerinde bir tespit.Defalarca belediye ve il trafik müdürlüğüne yazılar yazdım.Fakat cevap alamadım. Trafik kurallarının tümüyle uygulanması, yaptırımlarının uygulanması Denizli halkını zorunlu olarak bilinçlendirecektir.Çünkü biz bundan anlıyoruz.

erkan   -  Bağlantı 27 Haziran 2014, 09:52

Yazınızın bir kısmına kesinlikle katılıyorum.Bence asıl sorun cadde üzerine park etmiş araçlardır. Ne yapıp edip cadde üzerine park etme işini çözmeleri lazım. Üst yapı çalışmasıyla genişleyen kaldırımlara bir de kenara park etmiş araçlar eklenince yol haliyle tek şerite düşüyor.İşte asıl sorun bu.Bu arada köşe yazınızdaki “mal gibi” deyiminden dolayı sizi de kınıyorum.Sağ şerit boşken sağa geçen bir sürücü ileride karşısına çıkan park etmiş aracın arkasında kalarak sola geçmek için dakikalarca beklemektedir.Bunun “mal olmak” ile nasıl bir bağı olabilir merak ettim de!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı